De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Afkoelen
Vermijd zure soep en zet de soep meteen na het koken in de koelkast. Een soep die te traag afkoelt, zal immers sneller zuur worden. Dat geldt absoluut voor tomatensoep.
"Dat betekent dat in de soep bacteriën en andere micro-organismen lekker aan het groeien zijn", vertelt De Vries. "Dat komt door de warme omstandigheden en het is vaak wat vochtiger in je huis. Dan kan de soep een zure smaak krijgen."
Vermijd zure (of zoete) soep
Soep die te traag wordt afgekoeld, wordt ook sneller zuur. Je koelt de soep als je ze wilt bewaren dus best zo snel mogelijk af!
Zuur kun je daarnaast op een chemische manier neutraliseren door er een base aan toe te voegen. "In de keuken is dat baking soda. Roer eenvoudig wat van het poeder door het gerecht. Pas op dat het niet doorslaat naar de andere kant, dan moet je weer zuur toevoegen", waarschuwt Mariën.
Meng een kleine lepel suiker door lichtere soepen .
Als de soep nog steeds een beetje zuur smaakt, roer dan nog een klein lepeltje suiker door het gerecht.
Als een saus of dikkere stoofpot te zuur is – maar niet te zout – zegt Sharma dat je zuiveringszout kunt toevoegen , dat alkalisch is. "Een theelepel of minder zuiveringszout reageert onmiddellijk met het zuur en verandert het in een zout", zegt Sharma. Nadat je de baking soda hebt toegevoegd, proef je het gerecht nog een keer om er zeker van te zijn dat het niet te zout is.
Veel soorten bacteriën (en soms andere microben) produceren afvalproducten die 'zuur' kunnen smaken. En soep/bouillon is een goed groeimedium voor microben. Daarom raden de meeste voedselveiligheidsorganisaties aan om soep slechts 3-4 dagen in de koelkast te bewaren.
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Controleer de geur: Als de soep zuur ruikt of een onaangename geur heeft, is dit een teken dat bacteriën zijn gaan groeien en dat het niet langer veilig is om te eten . Zoek naar schimmel: Als je schimmel ziet groeien op het oppervlak van de soep, is het absoluut tijd om deze weg te gooien.
Hoe neutraliseer je zure smaak in voedsel? Als een gerecht te zuur is, voeg dan een klein beetje suiker toe ! Zoetheid brengt zure smaken in balans, dus als iets je mond doet tuiten, kan een scheutje suiker de klap van het zure eten verzachten.
Ga zitten tijdens het eten, kauw goed en neem de tijd. Let op wat je eet en drinkt: Vermijd (pittige) kruiden, eet gekookte groenten, yoghurt en mager vlees. Citrusvruchten zijn erg zuur, dus die kun je beter vermijden. Beter voor de maag zijn appels, peren, perziken en bananen.
Te zuur. Tegenhangers van een zure smaak zijn sojasaus, zout, rietsuiker, honing en agavesiroop. Met name tomatensoepen- en sauzen staan erom bekend wat zurig te worden. In dat geval kun je een theelepel baking soda of een schepje appelmoes toevoegen.
Als je gerecht te zuur smaakt, probeer dan zoetigheid toe te voegen, denk aan suiker, honing (het is gezond!), room of zelfs gekarameliseerde uien . Je kunt het gerecht ook verdunnen (net zoals je zou doen bij een gerecht met te veel zout).
in tomatensoep kun je – in plaats van het klassieke klontje suiker – een zoete aardappel meekoken om het scherpe van het tomatenzuur wat te breken.
Spoel je mond : Maak een spoeling met een halve theelepel zout en een theelepel zuiveringszout, toegevoegd aan een glas water. Zwaaien met deze oplossing kan een slechte smaak helpen wegnemen.
De zure smaak van bijvoorbeeld citroensap of azijn zal de zoute smaak verbergen. maar ook een klein snufje suiker kan wonderen doen. Doe dit bij soepen die net iets te zout zijn en waarvan de smaak alleen wat meer in balans moet worden gebracht.
Je zou de temperatuur van jouw soep best binnen de 2 uur moeten kunnen verlagen tot een temperatuur van 10°C en ze vervolgens verder laten afkoelen in de koelkast. Laat soep niet op het vuur of aanrecht staan, maar koel ze af op een rooster zodat er langs alle kanten lucht bij kan.
Als het te zuur of scherp smaakt, voeg dan een kwart theelepel zuiveringszout toe . De soep zal borrelen en bruisen waar de frisdrank terechtkomt, omdat er koolstofdioxide vrijkomt. Roer het goed door om er zeker van te zijn dat de frisdrank volledig is opgebruikt; als de bubbels verdwenen zijn, proef dan opnieuw en voeg indien nodig nog een kwart theelepel toe.
Je kunt proberen een snufje zuiveringszout, een kleine hoeveelheid suiker of een scheutje zuivelproducten zoals melk, room of yoghurt toe te voegen . Deze ingrediënten kunnen helpen de zuurgraad in evenwicht te brengen en de soep smakelijker te maken.
Hoe voedsel minder zuur te maken. Voeg een vet toe zoals boter, slagroom, zure room, kaas of olijfolie om de tong te bedekken en fysiek een deel van de zuurgraad van je smaakpapillen te blokkeren . Je kunt ook proberen een zoetstof toe te voegen, zoals suiker, honing of ahornsiroop.
Ruikt de soep zuur? Ziet het er onaantrekkelijk uit? Dan is het waarschijnlijk niet meer goed.
Voedsel mag niet langer dan twee uur op kamertemperatuur zijn. Ondiepe bakjes of kleine hoeveelheden warm voedsel kunnen direct in de koelkast worden geplaatst of snel worden gekoeld in een ijs- of koudwaterbad voordat het in de koelkast wordt gezet . Dek voedsel af om vocht vast te houden en te voorkomen dat het geuren van ander voedsel oppikt.
Speeksel neutraliseert de zuren uit voedsel en dranken.
Waarom smaakt mijn pompoensoep zuur? Het is belangrijk om de versheid van je pompoen te controleren voordat je begint. Als de verse pompoen overrijp is, kan deze gaan gisten en een zure smaak ontwikkelen . Een andere factor waarmee u rekening moet houden, is het type verse pompoen dat u gebruikt.