Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12. Bak je je spiegelei in boter of margarine verrijkt met vitamine A en D, dan voeg je wat extra vitamine A en D toe.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Door het eten van eieren verbeter je juist je cholesterol en je verhoogt zeker niet de kans op hart en vaatziekten. Dit is dus een fabel. Een groot ei bevat ongeveer 212 mg cholesterol, wat te vergelijken is met vele andere voedingsmiddelen zoals vlees, boter en verschillende soorten snacks.
Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen. Niet alleen je ogen, huid en geheugen worden blij van eieren. Ook de rest van je lichaam wordt gevuld met goede voedingswaarden. Eieren barsten namelijk van het calcium en de vitamine D.
Ei is een goede bron van omega-3 vetzuren, vooral wanneer het afkomstig is van een kip die extra van deze gezonde vetzuren te eten krijgt. Deze voedingsstoffen leveren een belangrijke bijdrage aan de hersenfuncties en zijn gunstig voor de werking van het hart en de bloeddruk.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Studies van de afgelopen jaren hebben aangetoond dat het eten van een eiwitrijk ontbijt, zoals met eieren, kan helpen bij het verliezen van gewicht, het verlagen van het BMI en een slankere taille en dat in vergelijking met een ontbijt gelijk in calorieën, maar lager in eiwitgehalte.
Over het algemeen kan het eten van één of twee gebakken eieren deel uitmaken van een uitgebalanceerd ontbijt. Eieren zijn rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen zoals vitamine D en choline. Echter, overmatige consumptie van gebakken eieren kan leiden tot een verhoogde inname van verzadigde vetten en cholesterol, wat de gezondheid van het hart kan beïnvloeden .
Eieren zijn een belangrijke bron van eiwitten en mineralen. Elke dag een ei draagt bij aan een evenwichtige voeding en is goed voor de lijn. Wie gevarieerd eet en bewust omgaat met verzadigde vetten, kan gerust een eitje meer eten.
Hoeveel calorieën bevat een ei? Eieren zijn caloriearm. Een gekookt eitje (een gemiddeld ei weegt zonder schaal zo'n 55 gram) bevat 70 kilocalorieën. Als je hetzelfde eitje bakt, bevat het zo'n 110 kilocalorieën.
Eieren helpen je met afvallen doordat ze relatief weinig calorieën bevatten en hongergevoelens lange tijd buiten de deur houden. Dat komt doordat eieren rijk zijn aan eiwitten, en eiwitten je lang verzadigd houden. Eieren scoren dan ook hoog op de zogenaamde 'verzadigingsindex'.
De meest gezonde manier om een ei te eten, is door 'm te koken. Een gekookt ei bevat namelijk ongeveer twee keer minder vet en verzadigd vet dan een gebakken ei. Ook het feit dat je geen bakproduct – met verzadigde vetten – hoeft te gebruiken, maakt een gekookt ei een betere keuze.
Hoeveel eieren mag je eten per dag? Het advies dat je maximaal drie eieren per week mocht eten is voorbijgestreefd. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert om niet meer dan 300 mg cholesterol per dag in te nemen via de voeding. Eén eidooier brengt ongeveer 200 mg cholesterol aan.
Vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring en sardines zijn rijk aan de omega 3-vetzuren DHA en EPA. Deze onverzadigde vetten zijn onder andere goed voor het hart, de bloeddruk, en triglyceridenspiegel. Zo toont onderzoek aan dat EPA de stabiliteit van de bloedvaten kan verbeteren.
De vezels in bananen zijn heel bijzondere oplosbare vezels die het cholesterol verlagen en de kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2 verlagen. Onze bananen beschermen het hart: het zijn echte kaliumbommetjes. Kalium is een mineraal dat van belang is voor de opbouw van sterke spieren.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Omdat je vetstof gebruikt, bevat een gebakken ei meer vet en calorieën dan een gekookt ei.
Een middelgroot ei bevat 1 µg vitamine B12 of al bijna 40% van de benodigde hoeveelheid per dag. Vitamine B12 zit enkel in dierlijke producten zoals vlees, vis, melkproducten en ei, niet in plantaardige alternatieven (tenzij toegevoegd).
Het eten van eieren leidt tot verhoogde niveaus van high-density lipoproteïne (HDL), ook bekend als de "goede" cholesterol. Mensen met hogere HDL-niveaus hebben een lager risico op hartziekten, beroertes en andere gezondheidsproblemen. Volgens een onderzoek verhoogde het eten van twee eieren per dag gedurende zes weken de HDL-niveaus met 10% .
Intussen brachten verschillende studies aan het licht dat er geen verband is tussen de inname van eieren en de kans op hart- en vaatziekten en beroerte. Dagelijks een ei eten zou dus geen negatieve invloed hebben. Tenzij je gezondheidsproblemen hebt, zoals bijvoorbeeld diabetes of een hoge cholesterol die erfelijk is.
Eieren bevatten diverse voedingsstoffen die gunstig zijn voor de gezondheid van de hersenen, waaronder vitamine B6, vitamine B12, foliumzuur en choline. Choline is nodig in het lichaam om acetylcholine aan te maken, een neurotransmitter die helpt bij het reguleren van de stemming en het geheugen.
Het eiergebakken recept bevat alle negen essentiële aminozuren in de juiste hoeveelheden die nodig zijn voor het onderhoud en de groei van het lichaam. Een half gebakken ei verhoogt de goede cholesterolwaarden in het bloed en vermindert het risico op alle soorten hartziekten .