Verse groenten en fruit eten is de beste manier om alles uit je dag te halen. Zo krijg je veel vezels én voedingsstoffen binnen. Denk aan vitamine C, foliumzuur, de mineralen kalium, fosfor, ijzer en calcium. Groenten en fruit zijn gezond, geven je langdurige energie en een verzadigd gevoel.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies zoveel mogelijk voedsel dat gedurende een langere periode energie afgeeft zoals aardappelen met schil en volkorenproducten: volkorenbrood, zilvervliesrijst en volkorenpasta, en ongezoete volkoren ontbijtgranen.
Er zijn verschillende vitamines en mineralen die helpen bij vermoeidheid. Dit zijn vitamine B2, B3, B5, B6, B11, B12, C en de mineralen ijzer en magnesium. Deze B vitamines dragen bij aan de verbranding van vet, koolhydraten en eiwitten uit de voeding.
Als je snel energie wilt krijgen is de beste manier om in beweging te komen. Regelmatig bewegen kan bijdragen aan het verminderen van vermoeidheid en het verhogen van je energieniveau [5,6]. Ook kan beweging helpen om beter te slapen, wat weer zorgt voor meer energie.
Energiedrank is frisdrank met veel cafeïne en suiker, met uitzondering van de lightvarianten die geen suiker bevatten. Verder kunnen er ingrediënten als taurine, D-glucuronolacton en guarana in energiedrank zitten. Voorbeelden van energiedrank zijn: Red Bull, Burn, Monster en Bullit.
Water. Als je een korte nacht hebt gehad en erg moe bent, is een glas water het beste wat je gelijk kunt drinken als je opstaat. Door een glas water te drinken, zul je je direct wat fitter voelen. Je wordt namelijk weer gehydrateerd.
Vitamine C (ascorbinezuur)
Vitamine C helpt om vermoeidheid te verminderen en ondersteunt de opname van ijzer in het bloed. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, zorgt mede voor een goede weerstand en ondersteunt het immuunsysteem tijdens en na fysieke inspanning*.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Blauwe bessen geven je niet alleen meer energie, maar ze bevatten ook ontzettend veel voedingsstoffen en zijn rijk aan antioxidanten. Zoek je iets dat je meer energie geeft, maar ook bijdraagt aan je gezondheid? Dan zijn blauwe bessen en ander rood fruit zoals frambozen, bessen en aardbeien het beste om te eten.
Tips voor drinken
Dranken met suiker hebben meer energie. Melkproducten hebben veel eiwitten. Kies bij voorkeur volle melkproducten.
1. Granaatappel, sinaasappel en ananas . Granaatappel en sinaasappel zitten boordevol vitamine C, kalium en foliumzuur, die geleidelijk energie vrijgeven om je de hele dag door te laten gaan.
Er is een drievoudige gelijkstand voor de top van de cafeïnelijst: Celcius Heat, Bang en Rockstar Xdurance , allemaal met 300 mg cafeïne per blikje. Hoewel dit onder de 400 mg-drempel valt, is het raadzaam om voorzichtig te werk te gaan, vooral als u onderliggende gezondheidsproblemen hebt.
Door regelmatig te sporten verbranden je cellen meer energie en wordt zuurstof verplaatst door het lichaam. Ook zorgt beweging ervoor dat de niveaus van stresshormonen als adrenaline en cortisol verlaagd worden, waardoor je meer energie krijgt en beter slaapt (5).
Maak tijd voor activiteiten die jou een goed gevoel geven: een koffie gaan drinken met vrienden, luid zingen, een wandeling maken, rustig de krant lezen, gaan joggen … Schrijf elke dag drie dingen op die je meemaakte en waarvoor je dankbaar bent.
Als u op zoek bent naar een aanhoudend energieniveau, zijn vruchten met veel vezels en antioxidanten, zoals bananen, appels, pruimen en gojibessen , de perfecte keuze. Daarnaast zorgt regelmatig eten en het opnemen van uitgebalanceerde maaltijden ervoor dat uw lichaam continu en langdurig energie krijgt.
Melatonine is ons slaaphormoon.
En dan lig je wakker. Daarom gaan we in dit artikel eens kijken naar hoe we aan melatonine komen. Want als we weten hoe ons lichaam melatonine maakt, geeft dat aanknopingspunten bij tekorten én hoe je deze mogelijk kunt oplossen.
Je biologische klok
De middagdip is een natuurlijke reactie van ons lichaam. Doorgaans treedt hij ergens op tussen 2 en 5 uur 's middags. De meesten van ons hebben er tussen 3 en 4 uur last van en hij duurt ongeveer een half uurtje. Volgens chronobiologen heeft die plotse vermoeidheid alles te maken met ons bioritme.