Kookroom is een zuivelproduct gemaakt van koemelk. Het bevat minimaal 10% vet, anders mag het in Nederland geen room heten, maar vaak ongeveer 20%. Het is één van de dunnere (en magerdere) roomsoorten. In kookroom zit daarnaast een speciaal bindmiddel waardoor het niet schift in warme gerechten.
Iets gaat in de schift doordat kleine olie druppels (of vetten) in elkaar samenvoegen. Dit proces wordt vaak veroorzaakt wanneer bijvoorbeeld de olie en het water niet dezelfde temperatuur hebben. Ook kan iets in de schift schieten wanneer de hoeveelheid water uit verhouding is met de rest van je product.
Roomsauzen kunnen om drie redenen gaan schiften. De gebruikte room bevat te weinig vet, er zit teveel braadvet in je pan zit of je laat de saus te lang inkoken. Lees deze tips en vermijd schiften.
Room mag niet koken. Om schiften te voorkomen, houd je een maximale temperatuur van 85 graden aan. Als het eiwit in de saus stolt, kun je het gelijk door de wc spoelen, want dit is niet meer te redden.
In kookroom zit een bindmiddel, waardoor het niet gaat schriften in warme gerechten. Voeg kookroom pas aan het einde van de bereiding van het gerecht toe, laat het kort meekoken en dien daarna het eten op.
De tips om schiften te voorkomen in het kort: breng de ingrediënten op kamertemperatuur, voeg de ingrediënten beetje bij beetje toe, voeg zuivel pas op het laatste moment toe, verwarm de saus au bain-marie en gebruik producten met een hoog vetpercentage.
Zoals de naam aangeeft, is kookroom ideaal om te gebruiken in warme bereidingen. Zoals bijvoorbeeld soepen en sauzen. Je voegt de room op het einde toe, laat het geheel kort doorkoken en klaar is je gerecht.
Zo kun je geschifte saus redden
Voeg een scheutje koud water of witte wijn toe en plaats een staafmixer op de bodem van je pannetje. Laat de mixer telkens kort pulseren en herhaal dit tot het vet en de vloeistof weer één saus worden. Mix nog even goed door tot je weer een glimmende, gebonden botersaus hebt.
Wil je je saus of soep iets dikker én romiger maken? Roer het zetmeel door verse slagroom, voeg het toe aan je soep of saus en laat op dezelfde manier kort doorkoken. Je kunt hiervoor ook kookroom gebruiken, dat is namelijk niets anders dan room met zetmeel.
Slagroom wordt sneller stijf als je van tevoren een snufje zout toevoegt. Als je de suiker en het vanille-extract pas halverwege het kloppen van de slagroom toevoegt, zal de slagroom stijver worden. De suiker aan het begin toevoegen zorgt voor een slapper resultaat. De slagroom en de kom moeten zo koud mogelijk zijn.
Melkan kookroom is een ideale basis voor warme en koude gerechten. Het bindt soepen, sauzen, jus en dressings zonder te schiften en geeft romige smaak aan bijvoorbeeld pasta's stamppotten en hartige taarten.
Inkoken wil zeggen dat je de saus op het vuur laat tot ze een dikkere textuur heeft. In plaats van een bindmiddel te gebruiken, laat je ze indikken door ze te laten pruttelen. Door het koken, verdampt er vocht en wordt ze minder vloeibaar.
De room heeft een vetgehalte van circa 20% en wordt vaak gebruikt om een romige smaak te geven aan soepen en sauzen. Aan deze room is een bindmiddel toegevoegd, wat ervoor zorgt dat de room in warme gerechten niet gaat schiften. Kookroom kun je, in tegenstelling tot slagroom, niet opkloppen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De kookroom heeft brokken en wordt zuur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Een saus kan schiften wanneer er te veel of net te weinig vocht aanwezig is in vergelijking met de andere bestanddelen.
Je kunt het schiften van de room tegengaan door hem pas op het laatst toe te voegen en de saus niet meer te verhitten. Hoe vetter de room, hoe minder makkelijk hij schift. In foodies gebruiken we altijd room in de receptuur, maar je kunt in plaats hiervan ook kookroom gebruiken.
Soep met room of melk kan schiften als je ze opnieuw opwarmt. Dikwijls kun je dat wel verhelpen door je mixer er nog een keer in te zetten.
Wil je room niet dikker worden of heb je het idee dat-ie tijdens het kloppen juist weer dunner wordt? Waarschijnlijk is je room te warm. Heel belangrijk bij het mooi stijfkloppen van slagroom is de temperatuur. Niet alleen de slagroom zelf moet dus goed koud zijn, óók de kom waarin je de slagroom klopt.
Een saus kan "geschift" zijn omwille van verschillende redenen. Je moet de hoeveelheid vette stof tegenover zuur in acht nemen, en ook de temperatuur is een heel belangrijke indicator. Wanneer je iets bindt met eierdooiers, moet je er altijd voor zorgen dat je het beslag niet laat koken.
Bij geschifte slagroom scheiden de vetten en het vocht zich van elkaar. Hierdoor ontstaat er een korrelige textuur, wat het product onbruikbaar voor een baksel maakt. Schifting kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, maar meestal heeft het te maken met temperatuurverschil en overmatig mengen.
Schiften is een proces waarbij een emulsie van een vet en een andere stof, vaak door temperatuuromstandigheden, weer uiteenvalt in de afzonderlijke componenten. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren met boter of mayonaise. Om schiften van voedingsmiddelen tegen te gaan worden aan deze emulsies vaak stabilisatoren toegevoegd.
Kookroom vervangen door sojaroom, kokosmelk of haverroom.
Maizena is de meest bekende variant zetmeelbinding die met name bij sauzen en soepen wordt gebruikt. Je moet het van te voren aanmaken met een beetje koud water, anders wordt het klonterig. Dit mengsel voeg je toe aan je saus. Laat het niet te hard doorkoken, bij langzame verhitting bindt het beter.
Slagroom en crème fraîche hebben ongeveer hetzelfde hoge vetpercentage, van rond de 35%. In kookroom en sojaroom is dat percentage een stuk lager, namelijk ongeveer 20%.