Je kunt er even ziek van worden als bedorven vlees Op bosjes wortelen of een bloemkool staat gelukkig geen houdbaarheidsaanduiding. Dat bespaart de groenteboer onverkoopbare waar en jezelf hoofdbrekens, want je kunt bruikbaarheid en bederf prima zelf zien.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
De wortels zijn verkleurd, beschimmeld of troebel. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Wortel met loof kun je in de koelkast zo'n 2 dagen bewaren. Zonder loof kun je wortel in een gesloten, geperforeerde zak 1-2 weken bewaren. Alleen wortel die in reepjes of plakjes is gesneden kun je invriezen. Blancheer de wortel dan wel vooraf 2 minuten.
Smaakt het vies? Dan gooi je het beter weg. In geval van klonters, schimmel of rotte plekken gooi je het product best weg. Zo kan het zijn dat je zelfs jaren na het overschrijden van de THT-datum nog groenten uit blik kan eten.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Wortels kweken in de moestuin duurt ongeveer 3 maanden, van zaaien tot oogsten. Hoe langer je ze laat zitten in de grond, hoe groter ze worden.
Slappe wortels, verlepte sla, rimpelige tomaten of paprika's zijn evenzovele voorbeelden van versproducten die met vochtverlies kampen. Je kunt ze prima eten.
Gewone wortelen kun je, zonder loof, tot zo'n 4 dagen bewaren in de koelkast. Buiten de koelkast op een donkere plek zo'n 3-5 dagen. Bewaar ze niet in de buurt van appels. Deze scheiden een gas af die de wortels een bittere smaak geeft.
Planten met blote wortels kan je zo nog 14 dagen bewaren mits je ervoor zorgt dat de wortels niet uitdrogen, dus een beetje water geven indien nodig.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De wortels zijn slap of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Dit mag je wegsnijden
- Groenten en (hard) fruit met een relatief laag vochtgehalte. Denk aan kool, wortel en paprika. Kleine plekken kunnen worden weggeschild of afgesneden. Ronde plekken op bijvoorbeeld sinaasappels ruim afsnijden (2,5 cm).
Producten met een laag vochtgehalte (bijvoorbeeld kool, paprika en wortelen) kun je nog prima gebruiken als je de beschimmelde stukken eraf snijdt. Door het lage vochtgehalte zitten de schimmels ook hier weer alleen aan de buitenkant.
Je kunt de winterwortel het beste op een koele (12-15°C) plaats bewaren. Daar is hij tot wel een paar weken houdbaar. Bewaar hem alleen niet in de koelkast, want dan is hij vaak nog maar 7 dagen goed. De winterwortel kun je wel invriezen na 2-4 minuten blancheren.
Broccoli bewaar je best in de koelkast, verpakt in folie. De houdbaarheid is twee tot vijf dagen. Bij een te lange of slechte bewaring krijgt broccoli een gelig uitzicht en open bloemetjes. Geblancheerd kan je hem tot twaalf maanden bewaren in de diepvries.
Mits gekoeld (tussen 4 en 7°C) bewaard zijn ze tot die datum veilig. Gebruik ze daarna niet meer – eet ze liever meteen na aankoop.
Als je ze regelmatig eet kan dat helpen om je immuunsysteem te ondersteunen en chronische ontstekingen te voorkomen. Er zijn veel verschillende kleuren wortels en elke kleur heeft weer zijn eigen unieke voordelen voor de gezondheid.
Een wortel voorziet in dagelijkse behoeft aan vitamine A
100 g rauwe wortelen levert 1067 µg vitamine A en dit vooral in de vorm van bèta-caroteen (ongeveer 6400 µg) (2). Dit komt overeen met ruim 1,5 maal de gemiddelde dagelijkse aanbeveling voor vitamine A.
Zo herken je wortelrot
Wanneer je aan de bladeren van de plant ziet dat er iets mis is, is er al sprake van enige schade aan de wortels. Tekenen van wortelschade zijn: Geel kleurende bladeren. Bruine, uitgedroogde bladeren.
Heb je een restje gekookte worteltjes over? Dan kun je deze 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren in een afsluitbaar bakje.
Winterwortelen worden veel groter en dikker dan zomerworteltjes. Je zaait ze wat later (rond de maand april), en de teeltduur is veel langer (omdat de grotere en dikkere wortelen meer tijd nodig hebben om te groeien). We oogsten winterpeen zelf zo rond september/oktober. En wanneer kun je winterpeen oogsten?
Volgens het Voedingscentrum geeft TGT aan dat het product tot de vermelde datum veilig te gebruiken is. Daarna kunnen er gezondheidsrisico's zijn. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het product met een TGT kenmerk over de datum, gooi het dan weg.
Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de aangegeven datum.
Verlopen THT datum
Producten als chips, koekjes, vis- en fruitconserven, (fris)drank, chocolade, koffie, mayonaise, etc. mogen dus ook na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum verkocht worden, mits het product geen gevaar vormt voor de gezondheid.