In het algemeen is het belangrijk om appels en peren niet te vroeg te plukken, omdat deze vruchten veel zon nodig hebben om goed te rijpen. Als ze te vroeg worden geplukt, kunnen ze hun smaak en zachtheid verliezen.
Tip 3: de appeloogst kan in augustus beginnen
Niet alleen bij het snoeien van appelbomen komt het aan op de juiste planning. Ook de appeloogst is een kwestie van het juiste moment. Pluk je de appels te vroeg, dan zijn ze niet zoet genoeg. Pluk je ze te laat, dan smaken ze melig.
Het perfecte moment om appels te plukken
Over het algemeen begint het appelplukseizoen in Nederland rond eind augustus en loopt door tot oktober. Het exacte moment om te plukken hangt af van factoren zoals de kleur, de stevigheid van de appel, en het loslaten van de steel.
Verwerk of voer het fruit zoveel mogelijk en gooi de resten in de vuilnisbak voor organisch afval. (Als de vrucht blijft liggen, blijven de larven zich daarin ontwikkelen, kruipen er later in de herfst uit en overwinteren - in een cocon gewikkeld - in de bast van de boom.
Als u onrijp fruit moet oogsten, zijn uw opties: Bewaar uw fruit een paar weken voordat u het gebruikt . Veel appels die aan supermarkten worden verkocht, worden weken of maanden bewaard voordat ze in de schappen liggen. Om ervoor te zorgen dat de appels langdurige opslag overleven, oogsten de boomgaarden ze 1-2 weken voordat ze het rijpst zijn.
In tegenstelling tot sommige soorten fruit, blijven appels lang rijpen nadat ze van de boom zijn geplukt . Deze rijping (of overrijping) heeft invloed op de textuur en niet op de smaak van het fruit. (d.w.z. ze worden niet zoeter, maar zachter). Deze rijping is grotendeels te danken aan een onschadelijk, kleurloos gas dat appels uitstoten, genaamd ethyleen.
Hoewel het verleidelijk kan zijn om de producten te gebruiken zodat ze niet verloren gaan, mogen producten die voor of tijdens de oogst zijn gevallen niet aan het publiek worden verstrekt om vers te eten, te bakken of voor de productie van cider. Dit vanwege de mogelijke aanwezigheid van patuline (in appels) en het risico op schade.
Als er te veel vruchten aan de fruitboom hangen, worden deze vaak minder lekker en vallen ze er te vroeg af. Ook zal de groei van de boom afnemen en worden de takken te zwaar. Wanneer een boom uitgeput is, laat hij dit weten door een jaar geen vruchten te geven. Dit wordt ook wel een beurtjaar genoemd.
favoriete manieren om windfall appels of uitgedunde appels te gebruiken. Ik gebruik dit op een breed scala aan manieren in mijn huis - van schoonmaken tot het maken van haarspoelingen , bijvoorbeeld. Natuurlijk kunnen we gewoon wat gevallen fruit laten liggen voor de wilde dieren in onze tuinen. En gewoon om te rotten en voedingsstoffen terug te geven aan de grond.
Bij appel en peer gaat het rijpingsproces na het plukken nog even verder. Ze produceren ethyleen, een gas dat zorgt voor het rijpen of zoeter worden van fruit. Om het afrijpingsproces te vertragen, bewaar je het fruit het best op een koele, vorstvrije en donkere plaats zoals een garage, schuur of kelder.
Voor de rest zijn appelbomen niet giftig, je kunt dus lekker jouw appeltje uit eigen boom eten. Pas wel op met de zaadjes van de appel. Deze kun je beter niet eten. Maar mocht je per ongeluk een pitje eten is dat niet erg.
Appels zijn oogstrijp als er kleur op de schil zit of als ze op de grond vallen. Hangt de appel nog in de boom, til dan de vrucht op en draai in de handpalm. Als de appel makkelijk loslaat, met het steeltje, is die rijp om te oogsten.
Een goede appel ziet er mooi en gaaf uit. Ook is de appel stevig en onbeschadigd. Als de appel beurse plekken heeft, dan is de appel bijvoorbeeld gevallen. Je kunt deze plekjes er wel afsnijden; de rest van de appel is nog prima eetbaar!
Zet een paar doosjes koel weg, een doos wat warmer, en een schaal op kamertemperatuur. Appels die ineens in een warm vertrek worden gelegd, rijpen vaak sneller. Ook hierbij is het uitproberen: het resultaat verschilt van ras tot ras.
Appels behoren tot de narijpende vruchten – je mag ze daarom niet te vroeg maar ook niet te laat oogsten. Peren : voor peren geldt hetzelfde als voor appels : op basis van de kleur van de schil kan je zien hoe rijp de peer is. In tegenstelling tot appels kan je rijpe peren ook een beetje induwen.
Fase drie: zelfgemaakte pectine
Onrijpe appels bevatten veel pectine en het proces van het koken en prakken van de appels extraheert de pectine in de vloeistof. Pectine is een polysaccharide die in verschillende hoeveelheden in verschillende soorten fruit voorkomt en die, wanneer gekookt met suiker, de gewenste verdikking voor jam en gelei veroorzaakt.
Antwoord: Vaak wordt fruit onrijp geplukt om te voorkomen dat het overrijp is voordat het in de supermarkt ligt. Gelukkig rijpt het meeste fruit na in de fruitschaal en hoef je het niet onrijp te eten. Als je toch je tanden in een onrijp stuk fruit zet, is dat niet ongezond.
Ik heb een aantal van de beste appeltaarten gemaakt met de vroege appels die vallen voordat ze rijp zijn . Ze zijn erg zuur/zuur en knapperig. We vinden ze zeker lekker als eetappel als ze rijp zijn, en ik maak er dan ook taarten mee, maar ik kijk elk jaar echt uit naar de taarten die ik maak met de zure appels!
Als er veel fruit is, betekent meer appels meer ethyleen en vallen de appels dus eerder af . Omgevingsstress zoals wind, droogte, warme/koude temperaturen en snoeien in de zomer kunnen bijdragen aan vroege vruchtval. Andere stressfactoren zoals voedingstekorten, zoutvergiftiging en schade door herbicidedrift kunnen ook oorzaken zijn.
Er kunnen takken uitknappen door het gewicht. De boom zal waarschijnlijk ook een jaar geen vruchten meer geven (beurtjaren). De oplossing hiervoor is het “dunnen” van de fruitbomen: het weghalen van een aantal vruchten. Als u uitdunt worden de vruchten groter en smaakvoller en zal de boom ook elk jaar vruchten geven.
Een appelboom moet je snoeien om meer en betere appels de krijgen. Door takken en bladeren weg te snoeien kan de appelboom meer energie steken in de bloesen en de vruchten. Ook is het goed voor de appelboom zelf.
Volgens de University of Minnesota Extension, in een nieuwsbericht van 29 september 2022, is er een toxine geproduceerd door schimmels genaamd patuline die mogelijk aanwezig is in appels die van de boom zijn gevallen en op de grond hebben gelegen .
Het kan verleidelijk zijn om fruit direct van de boom te plukken en te proeven om te zien of je meer van die variatie wilt, maar is dat wel veilig om te doen? Het korte antwoord is nee, om een aantal redenen. Ongewassen fruit kan een aanzienlijke hoeveelheid pesticideresten en mogelijk schadelijke bacteriën bevatten .
Staan appels in de Schijf van Vijf? Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten.