Om te weten te komen of het ei dat in de koelkast ligt gekookt is of niet moet je het gewoon even laten draaien op het aanrecht. Als het ei gelijkmatig ronddraait is het hardgekookt, zo niet is het een rauw ei.
Leg je vinger voor 1 tel op het ei. Draait het ei daarna nog door? Dan is het een rauw ei. Als het ei stopt met draaien, is het een gekookt ei.
Koud en kokend water
Reken zodra de eieren in het water liggen voor een zacht ei vier en halve minuut, voor een ei waarbij het wit gestold is en het geel zacht is zes minuten en voor een hard gekookt ei acht minuten.
Start uw timer zodra het water kookt. Als u niet zeker weet of de eieren zacht of gaar zijn, draai de eieren dan rond met het smalle gedeelte naar boven op een plat oppervlak. Als het ei blijft ronddraaien, zijn ze gaar, als ze wiebelen, zijn ze zacht .
Wanneer het ei schuin omhoog ligt, is het ei 1 tot 2 weken oud en als het ei rechtop blijft staan, is het 3 à 4 weken oud. Drijft het ei in het water? Eet het dan niet meer op! Wanneer een ei drijft, betekent het dat het ei bedorven is.
Het enige wat je ervoor nodig hebt, is een glas of doorzichtige kom met water. Leg het ei erin. Ligt het plat op de bodem? Dan is het nog helemaal vers!
Als het water met de eieren kookt draai je de warmtebron lager, anders kunnen de eieren stukkoken. Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.
Gekookte ongepelde eieren (met schil) bewaar je maximaal 4 dagen in de koelkast. Daarna is de kans op gevaarlijke bacteriën te groot. Gekookte gepelde eieren bewaar je in een bak water in de koelkast maximaal 1 week.
De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.
Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Als je eieren te lang laat koken, ontstaat er rond de eidooier een groenachtige ring als gevolg van een reactie van ijzer en zwavelhoudende bestanddelen. Dit oogt minder aantrekkelijk maar is niet schadelijk. Eieren kunnen niet hun schaal in de microgolfoven worden gekookt.
Bonustip. Bij het koken van een ei in kokend water bestaat er een kans dat het ei barst. Deze kans is bij kokend water groter dan wanneer je het ei opzet met koud water. Om te voorkomen dat het eitje barst doe je een snufje zout in het water.
Een zwavelachtige geur als je het ei open breekt, is misschien wel de beste aanwijzing dat je een bedorven exemplaar hebt.
Het antwoord is nee.
Zorg er wel voor dat een zachtgekookt eitje niet meer helemaal rauw is: het eiwit moet gestold zijn.
Als het ei naar beneden zakt en op zijn zijkant gaat liggen, is het nog vers en helemaal oké om op te smullen. Zinkt het ei, maar staat het rechtop, dan kun je het nog best zonder problemen opeten, al moet je dat wel zo snel mogelijk doen. Blijft het ei drijven, dan moet je het weggooien.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Houd het ei onder koud stromend water of dompel het in een kom water om de schaal te verwijderen. Hardgekookte eieren met de schaal erop en bewaard in een afgesloten bakje, blijven 1 week goed in de koelkast. Om te bepalen of een ei hardgekookt of rauw is, draai het! Als het gelijkmatig ronddraait, is het hardgekookt .
Om te weten te komen of het ei dat in de koelkast ligt gekookt is of niet moet je het gewoon even laten draaien op het aanrecht. Als het ei gelijkmatig ronddraait is het hardgekookt, zo niet is het een rauw ei.
Hoelang kun je eieren bewaren? Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast.
Een bedorven hardgekookt ei kan een kenmerkende, onaangename geur hebben . Als het ei nog een schaal heeft, moet u het misschien kraken om de geur te beoordelen. Veel mensen raken gealarmeerd als de dooier van een hardgekookt ei groenachtig-grijs van kleur is.
De beste manier om te testen of je eieren nog goed zijn nadat je ze hebt gekookt, is, nogmaals, de geurtest . Je zult merken dat de geur niet goed is als een ei begint te mislukken. Dit geldt voor rauwe eieren en het geldt voor gekookte eieren - de funk liegt niet.
Het grootste risico van het eten van slechte eieren is een Salmonella-infectie, die diarree, braken en koorts kan veroorzaken . Een persoon kan het risico op Salmonella verminderen door eieren gekoeld te bewaren, eieren met een gebarsten schaal weg te gooien en ze grondig te koken voordat ze worden gegeten.