Wist je dat soepen, pasta's en rijstgerechten ideaal zijn voor prep maaltijden. Dit soort maaltijden kun je makkelijk in grote hoeveelheden klaarmaken en portioneren.
Denk aan een grote pan rijst, broccoli of sperziebonen, of grotere hoeveelheden kip of vis. Ook soep of pastasaus is ideaal om te preppen voor een later moment. Daarnaast is het mogelijk ontbijt te preppen voor de volgende ochtend, denk aan overnight oats.
Met een stamper, passeerzeef (passe-vite) of een aardappelpers kun je de aardappelen vervolgens fijnmalen. Een staafmixer of keukenmachine zijn hiervoor niet geschikt. Rijst en pasta kun je beter niet fijnmalen. Door een saus aan rijst of pasta toe te voegen zijn ze vaak al wel smeuïg genoeg.
Over het algemeen geldt dat je spaghetti prima een dag op voorhand kan bereiden zodat je de dag zelf weinig werkt hebt. Vaak smaakt de spaghetti na een dagje trekken zelfs nog beter. Voor het koken van de pasta is het belangrijk dat je voldoende zout aan het kookwater toevoegt.
Mealpreppen is gezond, maar dit betekent echter niet dat het minder lekker hoeft te zijn. Verse ingrediënten kun je, maar enkele dagen bewaren, dus houd daar rekening mee bij het preppen van sportmaaltijden.
Ten eerste, tenzij je elke dag perfect uitgebalanceerde maaltijden eet, is de kans groot dat je wat benodigde voedingsstoffen mist door je bord niet te diversifiëren . Je kunt ook je darmmicrobioom belemmeren of zelfs voorkomen dat je afvalt als je dat probeert.
Meal-prepped soepen en stoofschotels kunnen tot vier dagen in de koelkast bewaard worden. Kip en rijst kunnen tot vijf dagen in de koelkast bewaard worden . Meal prep salades kunnen tot drie dagen in de koelkast bewaard worden.
1. Kook je pasta van tevoren, in een hele grote pan, met veel zout in het water, geen olie. Je kunt je pasta tot een hele dag van tevoren maken .
Je kookt de pasta gewoon nog even in kokend water en je hebt binnen een paar seconden ultra verse pasta. Helemaal al dente zal 'ie niet meer zijn, maar dit is met afstand de beste manier om je pasta opnieuw te verwarmen. Blijf bij je pan staan, want binnen maximaal een halve minuut zal je pasta perfect gaar zijn.
Wanneer je je pasta na het koken spoelt met water, dan spoel je al het zetmeel eraf! Daarmee hecht de saus juist zo goed aan de pasta. Bij koude pastasalades kan dit wel prima. De pasta te lang mee laten pruttelen in de saus.
Wat gebeurt er als je pasta mixt? Als je pasta kookt, wordt het zacht en heeft het een heel lichte 'kauw'. Net als aardappel is pasta een heel zetmeelrijk voedsel, dus als je gekookte pasta aan je blender toevoegt , verandert de textuur volledig, wat resulteert in een kleffe, lijmachtige pasta .
Voedingsmiddelen die gepureerd kunnen worden zijn onder andere: Gekookte pasta, aardappelen en rijst. Gekookte warme granen, zoals havermout, grits of Cream of Wheat. Gekookt vlees, vis en kip.
Meal preppen is, heel simpel eigenlijk, het vooraf bereiden van je maaltijden. Misschien doe je het al wel eens, zonder dat je het weet. Een lijstje maken, inkopen en aan de slag.
Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt. Lekker gepureerd eten kan worden gemaakt door er extra bouillon of kruiden aan toe te voegen.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Hoewel je de pasta niet meer 'al dente' krijgt, kan je het perfect gebruiken in een ovenschotel of soep.
We raden niet aan om spaghetti carbonara op te warmen, omdat de eieren te gaar kunnen worden, waardoor het op roerei lijkt. Als je echter restjes hebt en je wilt het gerecht opwarmen ondanks het risico dat de textuur wordt verpest, is de beste manier om het p te warmen in een pan.
Spoel af met koud water. Meng met olijfolie. Dek af en zet in de koelkast tot gebruik . Om op te warmen, breng een grote pan water aan de kook, voeg pasta toe en kook tot het heet is, 1 tot 2 minuten.
Verse pasta in de koelkast bewaren (tot 1 dag bewaren)
Als je maaltijdplanning verandert, kun je gekoelde pasta naar de vriezer verplaatsen om hem langer te bewaren, maar zorg ervoor dat je dit binnen één dag doet. Verse pasta uit de winkel kan iets langer in de koelkast worden bewaard— 2 tot 3 dagen.
PASTA KOELEN:
Je kunt verse pasta meestal ongeveer een dag in de koelkast bewaren , maar het is het lekkerst als je het zo vers mogelijk eet. Als je maaltijdplannen veranderen, kun je gekoelde pasta in de vriezer leggen voor langere opslag, maar doe dit wel binnen een dag nadat je het hebt gemaakt.
Over het algemeen blijven de meeste maaltijdbereide voedingsmiddelen 3-5 dagen veilig om te eten als ze in de koelkast worden bewaard bij of onder de 40 graden Fahrenheit . De houdbaarheid kan variëren, afhankelijk van de ingrediënten en bereidingsmethoden. Hier is een kort overzicht: Gekookt gevogelte en vlees: Meestal blijven ze 3-4 dagen goed.
Als je maaltijden voor de week gaat voorbereiden, bewaar dan alleen maaltijden voor een paar dagen in de koelkast . Vries alles in dat later in de week gegeten wordt, zoals complete portiemaaltijden of rauwe of geroosterde groenten. Houd de temperaturen in je koelkast en vriezer op peil om ervoor te zorgen dat je eten vers blijft.
" Als de rijst afkoelt van de kooktemperatuur, kan deze in de zogenaamde gevarenzone terechtkomen tussen 40 en 140 graden . Boven en onder die temperaturen is er minder kans op bacteriegroei", zegt Evans. Lees meer: Uw overgebleven rijst kan u ziek maken. (Zet het sneller in de koelkast!)