Naast bestandsdeel van gezonde chocolade, kun je rauwe cacao ook voor andere toepassingen gebruiken. Zo is het een heerlijke en gezonde toevoeging van je smoothie, yoghurt of kwark en kun je er ook lekker mee bakken. Door het bakken en de verhitting, verliest de rauwe cacao wel een aantal goede voedingsstoffen.
Wil je cacao in zijn puurste vorm? Dan is rauwe cacao een goede optie . Het smaakt naar chocolade, maar bevat 0% toevoegingen of suiker. Rauwe cacao is dus niet zoet!
Over het algemeen wordt aanbevolen om niet meer dan 20-30 gram rauwe cacao per dag te consumeren. Dit komt overeen met ongeveer 1-2 eetlepels cacaopoeder. Rauwe cacao bevat bioactieve stoffen en cafeïne. Daarom is het belangrijk om het met mate te consumeren.
Hoewel er voordelen zijn aan het eten van cacao, kunnen er ook gezondheidsrisico's zijn als u er te veel van eet . Cafeïne: Er zit cafeïne in cacao en cacao, maar niet zoveel als in een gemiddelde kop koffie. Wees voorzichtig met het toevoegen van te veel aan uw dieet. Cafeïne is in verband gebracht met migraine, stress en hoge bloeddruk.
Positieve energie. Theobromine is een alkaloïde die verantwoordelijk is voor het stimulerende effect van cacao. Het stimuleert het hart, verwijdt de bloedvaten en verlaagt de bloeddruk. Vergeleken met cafeïne geeft theobromine een langere en zachtere energie zonder de piek en de dip die veel mensen ervaren.
Droste gebruikt pure (niet verhitte) cacaoboter.
Het beste voor je gezondheid is de rauwe cacao poeder. Deze is onbewerkt en bevat dus alle voedingsstoffen en goede eigenschappen in zijn puurste vorm. Cacao Raw is gezond, maar je moet het eten met mate.
Het eten van grote hoeveelheden kan cafeïne-gerelateerde bijwerkingen veroorzaken, zoals nervositeit, vaker plassen, slapeloosheid en een snelle hartslag. Cacao kan allergische huidreacties veroorzaken en kan ook migrainehoofdpijn veroorzaken .
Als je cacaovruchten kunt vinden in de dichtstbijzijnde supermarkt, kun je het zachte vruchtvlees rond de cacaopitten eten door voorzichtig de bleke, ondoorzichtige pitten eraf te peuteren met je handen of zelfs je tanden .
Dus, laten we ter zake komen... kun je high worden van cacao? Ja en nee . Hoewel cacao niet zo psychoactief is als ayahuasca of acid, bevat het wel een mengsel van 'bliss chemicals' die de hartslag stimuleren en je goede vibes verhogen.
Cacao is erg krachtig voor het centrale zenuwstelsel en het eten van grote hoeveelheden kan de calciumretentie verstoren. Consumeer niet meer dan 40 gram (of vier tot zes afgestreken theelepels) rauwe cacao per dag .
Rijk aan magnesium, kan cacao ontspanning bevorderen en spanning verlichten, wat mogelijk een goede nachtrust bevordert . Het is echter cruciaal om naar je lichaam te luisteren. Als je slaapproblemen ervaart na het nuttigen van cacao in de avond, is het het beste om je cacao-inname eerder op de dag te doen.
Cacao bevat flavonolen, die als een natuurlijk conserveermiddel werken, dus cacaopoeder heeft een lange houdbaarheid. Het zal uiteindelijk bederven, maar zolang je het op de juiste manier bewaart (zie hieronder), zou het minstens drie jaar vers moeten blijven, zelfs nadat het is geopend . Je cacaopoeder heeft een 'ten minste houdbaar tot'-datum.
Teveel chocolade eten kan er wel voor zorgen dat je overgewicht krijgt. Dit vergroot de kans op het krijgen van hart-, en vaatziekten en diabetes. Door het eten van teveel chocolade krijg je teveel vetten en suikers binnen. Dit verhoogt je BMI, maar ook je cholesterolgehalte.
Biologische rauwe criollo cacao
De criollo cacaoboon wordt ook wel de koningin van de cacao genoemd vanwege de hoge kwaliteit en delicate smaak. De rauwe cacao producten zijn 100% zuiver en onverhit en biologisch geteeld.
Veel van de microben die helpen bij het fermentatieproces van cacao, creëren toxines die mycotoxines worden genoemd . Deze toxines kunnen kankerverwekkend zijn en schade aan de nieren, lever en DNA veroorzaken, en de immuunfunctie onderdrukken. Hun concentratie hangt af van de juiste oogst, fermentatie en opslag van de bonen.
De flavonoïden die in cacao worden gevonden, zijn uiterst krachtige antioxidanten en ontstekingsremmende middelen, met bekende mechanismen die de hersenen en de cardiovasculaire gezondheid ten goede komen.
Hallucinogeen of psychoactief. Sommige beoefenaars beweren dat cacao kan functioneren als een neurologische drug, vergelijkbaar met cannabis of andere geestverruimende planten . Maar hoewel cacao bepaalde bestanddelen gemeen heeft, zijn ze ofwel in microscopisch kleine hoeveelheden aanwezig of worden ze niet op dezelfde manier door het lichaam verwerkt.
Het vruchtvlees of de pulp van cacaobonen kan rauw worden gegeten , maar de bonen in de peul moeten worden gefermenteerd en geroosterd voordat ze kunnen worden gegeten. Het eten van rauwe cacaobonen kan leiden tot maagklachten en heeft mogelijk niet dezelfde smaak en textuur als gefermenteerde en geroosterde bonen.
Over het algemeen wordt een vrucht gezien als het eetbare deel van een plant dat zijn zaden omringt. Het vruchtvlees van de Theobroma cacao pod dat zijn zaden omringt, kan worden geconsumeerd ; de overgrote meerderheid van de mensen heeft echter alleen het uit de zaden afkomstige deel van cacao geconsumeerd in de vorm van cacaopoeder of chocolade.
Rauwe cacaonibs of cacaopoeder is onbewerkt en bevat dus geen suikers, smaakversterkers en zijn niet gebrand. De cacao in de supermarkt wordt voordat deze vermalen wordt, eerst verhit. Veel goede kenmerken van de cacaoboon gaan dan verloren.
Het is aan te raden om niet meer dan 100 gram pure chocolade per dag te eten en maximaal 200 gram per week.
Cacao poeder is gemaakt van de cacaomassa van de cacaoboon. De cacaobonen zijn handmatig geoogst en hebben een licht roosterproces ondergaan (dit betekent dat het geen “rauwe cacao” is). De massa wordt onder hoge druk uitgeperst, zodat er pure cacaopoeder ontstaat.
Cacao is de meest rauwe en pure vorm, want cocoa is verhitte cacao en bevat daardoor minder vezels, maar ook minder calorieën. Cocoa is waarschijnlijk ook iets goedkoper dan cacao.