IJzer en water: reacties, milieu- en gezondheidseffecten Rivierwater bevat over het algemeen 0,5-1 ppm en grondwater tot 100 ppm van dit element. De meeste algen hebben een ijzerconcentratie van 20-200 ppm, waarbij sommige bruinalgen zelfs tot 4000 ppm kunnen accumuleren.
Bronwater is over het algemeen ijzerhoudend. IJzer geeft een slechte smaak aan het drinkwater. Daarnaast kan het technische problemen opleveren, zoals aanslag en roestvorming in de leidingen. Het water krijgt een roestkleur als het ijzer in contact komt met zuurstof.
Rode wijn en Guinness-bier zijn iets ijzerrijker dan andere alcoholhoudende dranken. Maar ter vergelijking: vitamine C bevordert de ijzeropname in hogere mate dan alcohol. Er is verhoudingsgewijs meer ijzer te vinden in rood vlees en lever dan in wijn en Guinness-bier.
IJzer in water is niet schadelijk voor onze gezondheid. Toch is het belangrijk om het ijzergehalte in de gaten te houden, te blijven meten én ijzer uit water te halen.
IJzer en water: reacties, milieu- en gezondheidseffecten
Het ijzergehalte in zeewater ligt bij ongeveer 1-3 ppb, varieert echter heel sterk en is in de Atlantische Oceaan hoger dan in de Grote Oceaan. Rivierwater bevat over het algemeen 0,5-1 ppm en grondwater tot 100 ppm van dit element.
Als uw water een slechte smaak of geur heeft, is dat een mogelijk teken van overtollig ijzer. IJzer kan water een metaalachtige smaak geven die sommige mensen onaangenaam vinden. Het kan er ook voor zorgen dat uw water een muffe of aardse geur heeft die de kwaliteit van eten en drinken beïnvloedt.
Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit de voeding. Drink bijvoorbeeld sap of eet fruit (sinaasappels, kiwi's, cranberry's en grapefruits) en groente waar vitamine C in zit tijdens elke maaltijd. Drink liever geen melk(producten), koffie en zwarte thee bij de maaltijd. Dat kan de opname van ijzer namelijk remmen.
Vooral bessensoorten, bramen, frambozen en abrikozen. Ook dranken gemaakt van deze fruitsoorten zijn rijk aan ijzer. Vooral abrikozen, vijgen en tutti-frutti. Vooral amandelen, cashewnoten, hazelnoten, paranoten, walnoten en studentenhaver.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Wat u moet weten over ijzer in drinkwater. IJzer is een metaal dat van nature voorkomt in de aardkorst, wat betekent dat het in uw bron- of putwater kan worden aangetroffen. Gezondheidsproblemen: Is ijzer schadelijk voor mijn gezondheid? Het consumeren van water met ijzer is niet schadelijk voor uw gezondheid .
Het ijzer in het water kan een metaalachtige smaak geven, verkleuring veroorzaken en kan ook de geur van het water aantasten. Als het water een zeer hoge concentratie aan ijzer bevat, kan dit leiden tot gezondheidsproblemen, zoals maag-darmstoornissen, misselijkheid en diarree.
Ijzer. Als uw water ooit metaalachtig smaakt of een duidelijke rode vlek achterlaat, is er ijzer aanwezig. Net als hard water is ijzer aanwezig omdat het water over ijzerhoudende rotsen stroomt.
Thee, koffie en wijn bevatten tannines die de ijzeropname verminderen door zich aan het ijzer te binden en het uit het lichaam te verwijderen. Fytaten en vezels in volkoren granen zoals zemelen kunnen de opname van ijzer en andere mineralen verminderen.
IJzerrijke dranken zijn onder andere appelsap, abrikozennectar, runderbouillon, bietensap, cacao met natuurlijke cacaopoeder, ‘groene’ smoothies, sinaasappelsap, smoothies met erwtenproteïne, pruimensap, tomatensap en spinaziesap.
PMS: Vergeet de pillen - eet een banaan.De vitamine B6 die ze bevat regelt het glucosegehalte in het bloed, dat uw stemming kan beïnvloeden. Bloedarmoede: Met hun hoog ijzergehalte stimuleren bananen de productie van hemoglobine in het bloed, zodat ze helpen in gevallen van bloedarmoede.
Het meeste ijzer bevatten: volkorenbrood, roggebrood, volkorencrackers en -knäckebröd, muesli, zilvervliesrijst en volkoren macaroni/ -spaghetti, (volkoren)ontbijtkoek, tussendoorbiscuits zoals Evergreen en maaltijdrepen van Weight Care.
Van tomaten is bewezen dat ze erg gezond zijn. Uit talloze wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat tomaten een sterk gezondheidseffect hebben. Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen.
Je lichaam neemt ijzer beter op in combinatie met voeding rijk aan vitamine C (bijvoorbeeld een sinaasappel). Het helpt bijvoorbeeld om een stuk fruit te eten bij je ontbijt en wat rauwkost bij je boterhammen 's middags. Je neemt ijzer minder goed op in combinatie met koffie of thee.
die geassocieerd wordt met een abnormale toename van ijzerabsorptie die organen zoals het hart, de lever en de pancreas negatief kan beïnvloeden. Het drinken van flessenwater kan beter voor u zijn als u hemochromatose heeft. Het ijzergehalte in bronwater is meestal minder dan 10 milligram/liter .
De beste manier om ijzergehaltes in uw water te testen is door een watertest thuis te laten uitvoeren . In plaats van het water zelf te moeten testen, naar uw gezondheidsdienst te rijden of ingewikkelde resultaten te interpreteren, kunt u gewoon ontspannen terwijl een expert een snel monster neemt en binnen 30 minuten antwoorden geeft.
Hoewel zeldzaam, kunnen allergische reacties op ijzersupplementen voorkomen . Tekenen van een allergische reactie kunnen zijn: galbulten, jeuk, zwelling van het gezicht, de lippen, de tong of de keel, ademhalingsmoeilijkheden of een beklemd gevoel op de borst.
De kwaliteit van die natuurlijke mineraalwaters (in België o.a. Spa en Chaudfontaine wordt constant gewaarborgd door het ministerie van Volksgezondheid. De beste keuze water volgens gehalte aan mineralen en droogrestwaarde zijn; Vittel, Chaudfontaine en Evian.
Nederlands kraanwater is zuiver en gezond en belast het milieu minder dan voorverpakt water zoals Bar le Duc natuurlijk mineraalwater. Voor je gezondheid is er geen verschil.
Het meest zuivere water is gedestilleerd water. Lees hier wat gedestilleerd water precies is en waarom het wordt aangeraden door diverse dokters en voedingsdeskundigen. Ook water dat gereinigd is door een Omgekeerd osmose of RO systeem is zeer zuiver.