Groenten blijven vaak het langst vers in de koelkast. Gesneden, geschilde of geschrapte groenten blijven het langst vers in de koelkast. Let goed op de datum op de verpakking zodat ze niet bederven. Bewaar groenten in de groente lade, waar de temperatuur het meest constant blijft.
Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
Gesloten zak met lucht erin
Doe je groenten in een zachte plastic zak en adem er een beetje lucht in, voordat je hem snel dichtknoopt met een knoop of een clip. Door erin te ademen, vul je de zak met koolstofdioxide, waar planten van gedijen en zo blijven ze vers!
Door groen een comfortabel absorberend bedje te geven, blijven ze vers en knapperig . U kunt ze losjes in een papieren handdoek rollen of zelfs een handdoek in de zak stoppen. Als u een milieuvriendelijkere keuze wilt maken, overweeg dan om een katoenen theedoek te gebruiken. Sluit de zak goed af met een chipclip.
Als je groene groenten in één dag wilt gebruiken, open dan de bos, wikkel ze in krantenpapier en bewaar ze in de koelkast . Hierdoor zal de directe kou van de koelkast niet op de bladeren vallen en zullen ze niet uitdrogen. Maar nadat je ze in krantenpapier hebt gewikkeld, kun je ze niet lang in de koelkast bewaren.
Methode #1: Papieren handdoeken en plastic zak
Verondersteld wordt dat het keukenpapier overtollig vocht uit het bladgroen absorbeert en voorkomt dat het slijmerig wordt. Bovendien voorkomt de afgesloten zak dat er overtollige lucht in en uit kan circuleren, waardoor het verwelkingsproces wordt vertraagd.
Sla en andere bladgroenten
Sla en andere bladgroenten zoals boerenkool, spinazie of snijbiet moet je in de koelkast bewaren. Sla moet een week of twee houdbaar zijn. Spinazie blijft niet langer dan een week houdbaar. Andere bladgroenten blijven tot 4 dagen vers in de koelkast.
Leg de schone, droge bladeren op keukenpapier, rol ze losjes op tot een cilinder en doe ze in een afsluitbaar zakje. Je kunt ook een grote luchtdichte bak bekleden met keukenpapier en deze losjes vullen met groenten. Doe er nog een laag keukenpapier op en klik het deksel erop. Bewaar ze in een koud gedeelte van de koelkast .
Week in ijswater : Dompel de bladgroenten onder in een kom met ijskoud water. Laat ze ongeveer 15-30 minuten weken. Dit helpt de bladeren knapperig te maken.
Als er meer dan een paar bladeren slijmerig zijn of er een slechte geur is , gooi dan de hele verpakking, zak of kop weg. Het is beter om veilig te zijn dan ziek. "Soms kunnen verwelkte bladeren weer tot leven worden gewekt door ze in ijswater te weken en droog te deppen, maar ze moeten onmiddellijk worden gebruikt," zei Spina.
Zet ze rechtop in een pot of bak gevuld met ongeveer 1 tot 2 inch water, zorg ervoor dat er geen bladeren het water raken. Zodra je je boeket hebt samengesteld, doe je een doorzichtige plastic zak over de bovenkant van de bladeren. Bewaar koriander, peterselie, dille, bieslook en munt in de koelkast.
Meeste groenten laten zich goed invriezen, op een paar uitzonderingen na. Knoflook, paprika, rucola, uien, tomaten, Spaanse pepers en bladgroenten bevatten te veel vocht en zijn minder geschikt om in te vriezen.
Het is verstandig groenten en fruit onder de kraan te wassen voordat je ze opeet. Goed wassen onder stromend water is voldoende. Je spoelt dan het vuil en stof eraf. Het is niet nodig om azijn, citroensap, baking soda, zeep, schoonmaakmiddel of bleekoplossing te gebruiken.
En bewaar ze altijd in de groentelade . Net als een woestijnoase in de koude toendra van uw koelkast, is de groentelade de perfecte droge omgeving om uw slagroenten gezond te houden. U kunt er zelfs keukenpapier in leggen en uw schoongemaakte en gedroogde sla er direct in gooien om de tussenpersoon van een opslageenheid te omzeilen.
Als stevige groenten zoals boerenkool en snijbiet verwelken voordat je ze kunt gebruiken, gooi ze dan niet weg! Je kunt die bladeren nieuw leven inblazen. Knip een centimeter of zo van de onderkant van de stengels af en zet ze in een pot met water, net als bloemen .
De Bagging Method. Een manier om je groenten vers te houden is om ze in een luchtdichte containerzak te bewaren (we raden de herbruikbare zakken van Stasher aan) met een papieren handdoek erin gevouwen . Dit zal vocht absorberen dat zich kan ophopen om vroegtijdig rotten te voorkomen.
Blijf droog . Als u losse bladgroenten koopt, kan overtollig water op de bladeren in uw koelkast een doodvonnis zijn. Hoewel stevigere soorten zoals boerenkool en snijbiet beter tegen vocht kunnen dan bijvoorbeeld rucola en jonge sla, moeten alle bladgroenten droog worden gehouden.
Spinazie, net als onze zachte groene vrienden, moet in een zak, kom of clamshell met een papieren handdoek in de koelkast worden bewaard . Andere groenten doen het het beste als u het elastiek of de knoop verwijdert die ze bij elkaar houdt voordat u ze opbergt. Wikkel ze vervolgens in papieren handdoeken en doe ze in een hersluitbare zak in de koelkast.
De sleutel om bladgroenten zoals sla en spinazie vers te houden in de koelkast is om ze in de groentelade te bewaren en uit de buurt van vocht . Overtollig vocht zorgt ervoor dat groene groenten sneller rotten in de koelkast, dus het is het beste om ze ongewassen te bewaren totdat u ze gaat gebruiken.
TWEE UUR is de MAXIMALE tijd dat bederfelijke voedingsmiddelen op kamertemperatuur mogen zijn (EEN UUR bij temperaturen van 90 graden F en hoger). Dit IS INCLUSIEF de tijd dat ze op tafel staan tijdens uw maaltijd. Slechts ÉÉN bacterie, die elke 20 minuten verdubbelt, kan in 7 uur groeien tot meer dan 2.097.152 bacteriën!
Kool heeft een veel lager watergehalte dan traditionele bladgroenten zoals spinazie en romaine, wat helpt om de houdbaarheid te verlengen. Ingepakt in plastic en bewaard in de koelkast, kan de koolgroente ongeveer twee maanden meegaan.
Gebruik de groenten direct in recepten, of bewaar de gesneden groenten in een luchtdichte verpakking in de koelkast gedurende maximaal 3 dagen .
Het is belangrijk om bladgroenten altijd in een plastic zak te bewaren, omdat ze bijna onmiddellijk verwelken als ze los in de lade of koelkast worden bewaard. Vermijd het bewaren van bladgroenten in de lade naast producten die ethyleen produceren, zoals appels, avocado's, meloenen, paprika's en tomaten.
Vocht in de koelkast is de oorzaak dat de meeste groenten en fruit hun knapperige textuur verliezen en zacht worden en bederven . Door de groentelade van uw koelkast te bekleden, absorbeert u overtollig vocht en houdt u verse producten voor een langere periode knapperig.
Doe de producten in ijswater .
Voor de meeste producten kunt u het voedsel onderdompelen in een emmer of grote kom met ijswater. Zet de container met de groenten vervolgens in de koelkast om het water koel te houden. Laat het voedsel 15 tot 30 minuten weken. Stevigere producten, zoals wortelgroenten, hebben mogelijk langer nodig, tot wel een uur.