Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
Laat de kliekjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Verse stukken fruit, gedroogde noten, een koude quiche of brood zijn goede opties om mee op pad te nemen. Crackers of wraps blijven ook goed. Qua broodbeleg zijn producten zoals 100 procent pindakaas, een (hard) gekookt ei of hummus goede voorbeelden om mee te nemen.
Zet gekoelde producten zo snel mogelijk (terug) in de koelkast. Bacteriën groeien veel sneller buiten de koelkast. Eten dat langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, kun je beter niet meer opeten.
Rundvlees, varkensvlees en lamsvlees: Deze vleessoorten kunnen tot twee uur buiten de koelkast worden bewaard voordat ze worden bereid. Na twee uur neemt het risico op bederf aanzienlijk toe, vooral bij warm weer. Gevogelte (kip, kalkoen): Gevogelte is gevoeliger voor bacteriële groei dan rood vlees.
Rauwe kip kan buiten een koelkast – op een koele plek – slechts voor een korte tijd veilig bewaard blijven, meestal niet langer dan twee uur. In warmer weer, boven 32 graden Celsius, krimpt deze tijdspanne zelfs tot slechts één uur.
Het beste is om de restjes eten niet langer dan 2 uur buiten de koelkast te laten staan. “Wij adviseren eigenlijk om het rond kamertemperatuur terug te laten koelen”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid van het Voedingscentrum tegen het AD. Een hele pan af laten koelen kan wel even duren.
Het Voedingscentrum adviseert om bederfelijk voedsel na 2 uur buiten de koelkast niet meer te eten. Er kunnen bij kamertemperatuur gifstoffen vrijkomen. Het opwarmen van het eten doodt ziekmakers, maar de gifstoffen blijven aanwezig.
Bij een buitentemperatuur van 27 graden is het na 10 minuten in de auto al 37 graden. En na 30 minuten is dat 45 graden. Daarom is het ook af te raden om eten in de auto te laten liggen. Veel producten blijven buiten de koeling niet goed.
Soep afkoelen en inpakken
Laat restjes soep niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan. Verdeel de soep in eenpersoonsporties over afsluitbare vershoudbakjes. Dat is makkelijk stapelen en ontdooien.
Komkommers en andere vruchtgroenten, zoals tomaat en paprika, bewaar je het beste in de kelder, berging, of op een koele plaats in de keuken. Daar blijven ze langer goed dan in de koelkast.
Wist jij dat je vleeswaren het beste onderin de koelkast kunt bewaren? Een temperatuur van 4 graden zorgt ervoor dat jouw favoriete vleeswaren zo lang mogelijk lekker blijven. De vleeswaren bewaardoos zorgt er daarnaast voor dat het beleg niet uitdroogt en dat alle bakjes netjes kunt stapelen.
Ham, salami en harde kazen blijven goed tot de lunch. Je kunt ook speculaasjes apart verpakken van het brood, dan wordt het niet zacht, en het is lekker op brood. Als je wat komkommerplakjes op het brood doet, blijft dat ook wel goed.
Laat een pastasalade nooit langer dan twee uur buiten de koelkast staan of neem kleinere porties van de salade af en bewaar het geheel in de koeling.
Tijdslimiet. Als we Bon Appetit mogen geloven, zit je met een stuk kaas dat maximaal vier uur buiten de koelkast is gegarandeerd goed. In dat tijdsbestek hebben bacteriën niet noemenswaardig de kans gehad zich te ontwikkelen.
Of het nu boodschappen zijn of restjes van de lunch, eten mag niet worden geconsumeerd nadat het in een hete auto is achtergelaten . Volgens de USDA moeten restjes binnen een uur in de koelkast worden gezet als de temperatuur boven de 90 graden is.
Hoe lang houdt een koeltas eten en drinken koud? De meeste koeltassen houden eten en drinken 24 uur koud. Als u eten en drinken langer koud wilt houden, kunt u ice packs of gel packs in de koeltas gebruiken. Deze moeten regelmatig vervangen worden om de koeltas koud te houden.
Op het moment dat het pak geopend is, moet het direct in de koelkast worden gezet. Als een gebruikt pak een uur buiten de koelkast staat, gaat er een dag van de houdbaarheidsdatum af.
Houd je aan de twee-uur-regel: bederfelijke etenswaren kunnen twee uur kamertemperatuur aan, maar daarna moeten ze gekoeld worden. Warm eten moet warm blijven, boven de 60 graden, en koud eten moet koud blijven, onder de 5 graden.
Tussen de 10ºC en 60ºC blijft vlees en vleeswaren maar een paar uur goed. Dat wordt veroorzaakt door bepaalde bacteriën die het vlees kunnen bederven. Vooral gemalen vlees en gesneden vleeswaren zijn daar extra gevoelig voor.
Bacteriën kunnen snel groeien op voedsel dat langer dan 2 uur op kamertemperatuur is bewaard . Als voedsel in een kamer of buiten wordt bewaard waar de temperatuur 90 graden F of hoger is, moet het binnen slechts 1 uur in de koelkast worden gezet of worden weggegooid. Mythe: Wanneer ik voedsel in de magnetron zet, doden de magnetrons de bacteriën.
Laat restjes altijd snel afkoelen en zet ze goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Door te veel temperatuurschommelingen zou er condens op de eischaal kunnen ontstaan, waardoor bacteriën zich gemakkelijker kunnen ontwikkelen en door de poreuze schaal van het ei kunnen dringen. Daarom worden ze in de supermarkt, net zoals tijdens het transport, ook op kamertemperatuur bewaard.
Producten die je gekoeld moet bewaren,zoals vleeswaren of salades, kun je na gebruik beter zo snel mogelijk weer terug in de koelkast zetten. Etensresten die langer dan 2 uur buiten de koelkast hebben gestaan, kun je beter niet meer eten.