Maar hoe komt dit in zee terecht? Zout zit overal in gesteente en als hier regenwater langs stroomt, neemt het hele kleine hoeveelheden zout op. Zo stroomt zout via het water mee in rivieren die uiteindelijk uitmonden in zee. Ook de oceaanbodem bevat elementen voor zout die in het water oplossen.
'Een van de redenen is dat op de bodem van de oceaan het zeewater de aardkorst binnenstroomt via spleten. In de aardkorst is het vulkanisch en heel warm en daar lossen mineralen op in dat zeewater. Daar wordt dat water heel erg zout van.
De afkomst: zeezout is afkomstig uit zoutwatermeren of zee en wordt gewonnen aan de hand van een verdampingsproces.
Vroeger werd het zout vooral uit de zee gewonnen. Tegenwoordig halen ze het ook uit de grond. In Nederland wordt het zout vooral in het oosten en het noorden gewonnen, op enkele honderden tot duizenden meters diep.
Door het extreem warme en droge klimaat verdampt het grootste deel van het aangevoerde water waardoor zout en andere mineralen achterblijven. Hierdoor is de Dode Zee ontstaan en met 420 meter onder het zeeniveau is dit de laagst gelegen plek op aarde.
De Dode Zee bestaat voor 33% uit zouten en heeft daarmee het hoogste mineraalgehalte ter wereld. Door deze zouten is het niet mogelijk om te zwemmen in het water. Zelfs een professionele zwemmer gaat niet kopje onder. Wel kan je er in blijven drijven.
Het zoutgehalte van het meer, dat schommelt tussen 190 en 280 mg Cl- /L, is aanzienlijk hoger dan het zoutgehalte van de oppervlaktestromen die naar het meer stromen. Het hoge zoutgehalte is voornamelijk afkomstig van het zoute grondwater dat via off-shore en on-shore bronnen langs de kust van het meer naar boven komt .
Een bekende (en hele zoute!) gesloten zee is de Dode Zee. De saliniteit van de Dode Zee is maar liefst 337 promille, bijna tien keer zo hoog als het gemiddelde zoutgehalte van een open zee. De Dode Zee is zo zout doordat deze zee het water opvangt uit rivieren uit een bijzonder groot stroomgebied.
Een zoutloos dieet is goed voor de gezondheid van hart en bloedvaten en de hersenen. In Frankrijk consumeren we te veel natrium in vergelijking met de aanbevelingen en als een beetje zout nodig is, is te veel zout gevaarlijk voor het lichaam. Ontdek ook de voordelen van het verminderen van suiker op onze gezondheid.
Niet overal even zout
Zeewater heeft een gemiddelde zoutheid van 3,5%. Dat betekent dat er 35 gram zout zit in elke liter zeewater. Zeewater is echter niet overal even zout. In de Baltische Zee is het water het minst zout en in de Dode Zee is het water zo zout dat je erop kunt drijven.
Beide zoutsoorten bestaan grotendeels uit natriumchloride, terwijl er wel een verschil tussen keukenzout en zeezout zit als u kijkt naar de hoeveelheid mineralen. Zeezout beschikt over wat meer mineralen dan keukenzout. Kalium en magnesium zijn voorbeelden van mineralen die we daarmee bedoelen.
Te veel zout eten verhoogt onder andere de kans op een hoge bloeddruk. Dat is niet goed voor je gezondheid. Dit geldt voor alle soorten zout, dus ook voor zeezout, Himalayazout en Keltisch zout. De ene soort zout is niet gezonder dan de andere.
Gezondheidsrisico's van zout
Van alle zoutsoorten op basis van natriumchloride, met of zonder jodium, is er geen één echt gezonder dan de ander. Dus ook niet Himalayazout, Keltisch zeezout of Koosjerzout.
Zoet versus zout water
De oppervlakte bedraagt 422.000 km². De Zwarte Zee wordt gevoed door vijf grote rivieren: de Donau, de Dnjepr, de Dnjestr, de Don en de Koeban. Zij zorgen voor de enorme hoeveelheid zoet water. Langs de Bosporus komt dan weer erg zout water binnen.
Neerslag is altijd zoet
Als zeewater verdampt, dan stijgt die damp op en ontstaan er wolken. Uit die wolken valt weer regen op aarde. Het zout uit de zee verdampt bijna niet mee, dat blijft achter in de zee. Neerslag is daarom altijd zoet.
Voordelen van zeewater voor de huid
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
De gemiddelde hoeveelheid zout in filet americain is 1.84 g/100g.
Als je echt een 'bad guy' wilt kiezen heeft suiker een negatiever effect op je gehele gezondheid dan zout. Zout is namelijk essentieel voor je lichaam om goed te kunnen functioneren. Suiker, aan de andere kant, heb je minder nodig!
Een mens kan prima leven zonder de consumptie van zout - FABEL. Een eetpatroon volledig zonder zout is niet alleen af te raden, maar is praktisch onmogelijk, aldus Gansevoort. “Je hebt altijd wel wat zout nodig. Maar in groente, fruit en vlees zit al voldoende natriumchloride.
Wanneer je zout zeewater drinkt, is het lichaam niet meer in staat om het zout uit het lichaam te spoelen. Door dit proces verlies je kostbare vloeistoffen en word je nog meer gedehydrateerd! Je spieren zullen verschrompelen, je krijgt hartritmestoornissen en je zal uiteindelijk sterven van uitdroging.
Van de vijf oceaanbekkens is de Atlantische Oceaan het zoutst. Gemiddeld is er een duidelijke afname in zoutgehalte nabij de evenaar en bij beide polen, hoewel om verschillende redenen. Dichtbij de evenaar ontvangen de tropen de meeste regen op een consistente basis.
Beneden de 150 meter diepte is de Zwarte Zee een dode zee. Daarboven was het een erg gezonde zee, met veel vissen. Dat versterkte het effect, want dode organische materie uit de bovenlaag zinkt in grote hoeveelheden naar de diepte, waar het door anaerobe bacteriën slechts gedeeltelijk wordt afgebroken.
Het heet de Dode Zee omdat er niets in leeft. Er bevinden zich geen vissen , zeewier of planten in of rond het water.
Lang geleden, zo'n 3,7 miljoen jaar geleden, was het een zoutwaterlagune. Door geologische omwentelingen van de Arabische en Afrikaanse tektonische platen werd de zee afgesneden van de Middellandse Zee. In de barre woestijnomgeving verdampte het water, waardoor de zoute resten achterbleven die er vandaag de dag nog steeds zijn.
Op 209 meter onder zeeniveau is het het laagste zoetwatermeer op aarde en het op één na laagste meer ter wereld na de Dode Zee, een zoutwatermeer. Het is geen echte zee - het wordt een zee genoemd vanwege de traditie.