Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waarom eitjes in voedingswinkels buiten de koeling liggen. Het zit namelijk zo dat eieren niet houden van temperatuurschommelingen. Dit zorgt namelijk voor condens op de schaal, waardoor er makkelijk bacteriën ontwikkelen en de schaal kunnen binnendringen.
Eieren in de koelkast: langer vers
De koude temperatuur remt ook de groei van bacteriën. Ziekmakers zoals salmonella krijgen zo minder kans. Eieren bewaar je daarom het beste in de koelkast op 4 °C. Als je ze in het doosje bewaart, drogen ze niet uit en blijven ze langer goed.
Als je eieren koopt, staan ze in de supermarkt meestal buiten de koeling. En daardoor kan het lijken dat je ze thuis ook het beste zo kunt bewaren. Maar als je ze in de koelkast bewaart, zijn ze langer houdbaar. Op die manier wordt de groei van bacteriën geremd.
Koel gebakken ei altijd snel terug en bewaar het goed afgesloten in de koelkast. Laat restjes niet langer dan 2 uur buiten de koelkast staan.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Leg de eieren in koud water, verwijder de schalen en doe ze in gesteriliseerde potten. Meng azijn, suiker en kruiden in een pan. Breng aan de kook, zet het vuur lager en laat 5 minuten zachtjes koken. Giet hete vloeistof over hardgekookte eieren en dek de potten af met schone tweedelige metalen SNAP Lid-sluitingen® of bewaardeksels.
Voordat eierdozen waren uitgevonden, werden eieren in mandjes vervoerd. Bij de kruidenier stond een glazen houder op de toonbank, met stro onderin, waarin de eieren werden bewaard. Vanwege het geluiddempend effect worden eierdozen soms hergebruikt om de wanden en plafonds van oefenruimtes van muzikanten te bekleden.
Hoe bewaar je verse eieren. Zodra ze uit het hok zijn en vrij zijn van veren en poep die erbij hoorden, moeten eieren in de koelkast worden bewaard . Hoewel ongewassen eieren met intacte cuticula's veilig op kamertemperatuur kunnen worden bewaard, blijven ze langer houdbaar door ze in de koelkast te bewaren; ongeveer 5-6 weken.
Bewaar eieren altijd in hun doos
Waarom? Ten eerste beschermt de doos de eieren en voorkomt dat ze sterke geuren en smaken van andere voedingsmiddelen in uw koelkast absorberen via de duizenden kleine poriën in de eierschaal . Ten tweede is de houdbaarheidsdatum altijd zichtbaar voor u, zodat u versheid kunt garanderen.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
Houd voedsel uit de buurt van ventilatieopeningen
De meeste koelkasten hebben een koelopening boven of aan de zijkant van de bovenste plank. Dit is waar de meeste koude lucht vandaan komt, dus door voedsel hier weg te houden, voorkom je dat het bevriest. (Een straal van 5 inch zou voldoende moeten zijn.) Als het probleemgebied een deurplank is, kun je de positie ervan aanpassen.
Koel en droog, bij voorkeur in hun kartonverpakking in de koelkast en met de punt naar beneden. Bewaar ze niet in de buurt van sterk geurende voedingsmiddelen zoals vis en knoflook aangezien ze snel geurtjes overnemen. Een ei is ongeveer 4 weken houdbaar, gerekend vanaf de legdatum.
Eieren moeten in de koelkast bewaard worden. Ze worden niet in de koelkast in winkels bewaard omdat ze condensatie zouden verzamelen op weg naar huis en dit is wat besmetting via de schaal zal aanmoedigen .
Of we het nu hebben over in de winkel gekochte eieren of op de boerderij geoogste eieren, als een ei eenmaal in de koelkast is bewaard, is er geen weg meer terug . "Zodra voorheen koude eieren beginnen op te warmen, vormt zich condensatie aan de buitenkant van de schaal, waardoor een ongelooflijk rijke bouillon ontstaat voor alle bacteriën die zich op het oppervlak van het ei bevinden.
Eieren verliezen gedurende een dag op kamertemperatuur meer van hun versheid dan gedurende een week in de koelkast.
Verse eieren zijn vanaf het moment van leggen ongeveer 4 weken houdbaar. Gekookte eieren blijven ongeveer een kleine week goed in de koelkast. Als je wilt controleren of je ei nog goed is, kun je de eieren test doen met een bak met water.
Probeer eieren voor de THT-datum op te eten. Ze zijn dan verser (minder uitgedroogd) en er is minder kans op eventuele uitgroei van ziekmakende bacteriën. Eet je ze na de THT-datum? Verhit ze altijd door en door.
Als u ervoor kiest om plastic containers te gebruiken, zorg er dan voor dat de containers geschikt zijn voor levensmiddelen en niet zijn gebruikt voor non-food items . De veiligste optie voor augurken zijn glazen potten.
Hoewel u thuis ingemaakte ingemaakte eieren te koop ziet, is het eigenlijk niet veilig om thuis ingemaakte eieren in te blikken . In feite werden thuis ingemaakte eieren die op kamertemperatuur werden bewaard, in verband gebracht met een geval van botulisme — dus stel u eens voor hoe u ingemaakte eieren op de lange termijn kunt bewaren!
Er zijn geen veilige goedgekeurde inmaakmethoden voor eieren . Twee goedgekeurde methoden voor het bewaren van eieren zijn: inmaken, indien bewaard op 40 graden of lager en rauw invriezen. Ingemaakte eieren zijn gepelde, hardgekookte eieren in een oplossing die voornamelijk bestaat uit azijn, zout, specerijen en mogelijk andere kruiden.
Hoe lang moet een ei koken in kokend water? Wanneer je een ei in de pan doet wanneer het water al kookt, bestaat de kans dat het ei openscheurt en leegloopt. Je kunt dit voorkomen door een beetje zout toe te voegen aan het water. Een ei koken in kokend water duurt gemiddeld 8 minuten.
Oudere eieren zijn ook goed om te scramblingen, hard te koken of te devilen, zegt Makuch. Voeg wat kruiden, specerijen of groenten toe en je zult nooit weten dat ze niet op hun best waren.
Een besmetting kan klachten geven zoals diarree, buikpijn en koorts. Hoe ziek iemand wordt, hangt af van de hoeveelheid salmonella, de soort salmonella (bijvoorbeeld salmonella Goldcoast) en de weerstand van de persoon. Een besmetting kan maag- en darmklachten veroorzaken, die na enkele dagen vanzelf overgaan.