Laagje olie Bij het maken van pindakaas smelten deze vetten en worden ze dus vloeibaar. De harde stukjes pinda drijven eerst nog een tijdje in dit vet, maar zakken daarna naar beneden. Dit gebeurt dus vooral bij 100% pindakaas, omdat hier verder niets anders aan wordt toegevoegd dan pinda's.
Pindakaas gemaakt van uitsluitend pinda's is vaak niet zo smeuïg. Daarom wordt er extra olie zoals zonnebloem-, raap- of sojaolie toegevoegd. Maar olie is vloeibaar en heeft de neiging te gaan drijven: dan ontstaat er een olielaagje op de pindakaas, dat je er telkens door moet roeren.
Dat is geen teken van bederf, maar is een natuurlijk verschijnsel als de olie zich scheidt . U kunt dit eenvoudig oplossen door de olie terug in de pindakaas te roeren totdat u de gewenste consistentie hebt bereikt. Om te voorkomen dat de olie zich scheidt, kunt u proberen de pot pindakaas ondersteboven te bewaren, zodat de olie gelijkmatiger wordt verdeeld.
Pindakaas is zeer vergevingsgezind en kan gemakkelijk dikker of dunner worden gemaakt door water en/of warmte toe te voegen .
Hoe maak je 100% pindakaas weer smeuïg? - Quora. (Meer)olie toevoegen. De pinda-olie die vrijkomt bij het malen van de pinda is dus niet genoeg. Je krijgt het smeuïg, bij naar behoefte, een beetje olie erdoor te mengen met een lepel of een mes.
Doe de pindakaas in de blender of keukenmachine.
Voeg twee eetlepels water toe per eetlepel pindakaas. Voor een romigere consistentie kun je melk gebruiken in plaats van water. Als je een hartige saus maakt, kun je de andere ingrediënten, zoals bijvoorbeeld sojasaus, gebruiken in plaats van water.
Wil je het nog wat smeuïger dan kan je er een klein scheutje olie doorheen doen. Heb je arachideolie in huis gebruik dat dan, en anders gewoon een scheutje zonnebloemolie of olijfolie.
Het strooien van een kookolie-verharder zoals FryAway is de snelste, gemakkelijkste, milieuvriendelijke en handigste manier om gebruikte kookolie te verharden. Strooi de verharder gewoon in hete olie en roer. Als het afkoelt, stolt de olie in een afvalmateriaal dat u gemakkelijk kunt schrapen en weggooien.
Als het mengsel te droog dreigt te worden, doe er dan een scheutje olie bij, ook een scheutje gember siroop en/of citroensap kan het wat smeuïger maken en de gember is een heerlijke combi met de pinda.
Begin met iets minder dan gelijke delen warm water op notenboter en voeg meer water toe indien nodig , totdat de saus de gewenste consistentie heeft. Je wilt hem dunner om te besprenkelen en dikker om te dippen.
Ik blijf verwerken tot het 100% vloeibaar is. Hoewel het super vloeibaar is op kamertemperatuur, wordt het een stuk dikker als je het in de koelkast zet. Let op: als je je pindakaas verwerkt zodat het niet zo vloeibaar is, dan zijn je recepten met pindakaas misschien niet zoals bedoeld.
Wel wordt de pindakaas hierdoor wat harder. Om dat harde tegen te gaan kun je dit doen: Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt. Voor het eten is niet gekoeld veel smaakvoller.
Maar veel van deze "natuurlijke" pindakaassoorten hebben een vervelend ingrediënt gemeen: palmolie . Palmolie is "natuurlijk", zeker, maar het is ook slecht voor het milieu en slecht voor je gezondheid (het bevat ongelooflijk veel verzadigd vet).
De pindakaas is ranzig of ruikt en smaakt anders. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
100 gram pindakaas levert 597 calorieën en bestaat uit 51% vet, 22% eiwit, 22% koolhydraten (waarvan 5% voedingsvezels) en 1% water (tabel).
Pindakaas is zo'n product dat je relatief lang kunt bewaren. De houdbaarheidsdatum van een buiten de koelkast bewaarde pot ongeopende pindakaas is minimaal een jaar. Bewaar 'm wel op een koele en droge plek. Een geopende pot pindakaas is op papier maximaal een jaar te bewaren in je keukenkastje.
Laat de pindakaas smelten. Doe een paar lepels pindakaas in een schaal die je in de magnetronschaal en zet het er steeds 15 seconden in totdat je een saus-achtige substantie hebt.
Omdat olie en water niet mengen en pindakaas een hoog oliegehalte heeft, is er niet veel ruimte in het mengsel over voor water , legt Live Science uit. Dit kan leiden tot van nature droge pindakaas, die sneller uitdroogt vanwege het beperkte watergehalte.
Roer er wat neutrale olie door
Als je helemaal tot de bodem van een pot zit en de notenboter droog en kruimelig is (je hebt hem toch niet ondersteboven bewaard?), kun je hem het beste wat leven geven door er wat olie aan toe te voegen. Doe er gewoon een paar druppels neutrale olie (zoals koolzaadolie of pindakaas) bij en roer tot alles is opgenomen.
Als je merkt dat je pindakaas wat lastiger smeerbaar is dan je zou willen, is er gelukkig een makkelijke manier om het weer dunner te maken. De National Peanut Board raadt aan om een beetje water toe te voegen voor wat extra vocht.
De olie kan enkele maanden in de koelkast worden bewaard of totdat er tekenen van bederf optreden . Bedek de olie en zet deze in de koelkast om te voorkomen dat deze ranzig wordt. Volgens de Texas Peanut Producers Board kan pindaolie drie of vier keer worden gebruikt om kalkoenen te frituren voordat er tekenen van bederf optreden.
Naarmate olie afbreekt, kunnen er schadelijke verbindingen ontstaan die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid als ze in overmatige hoeveelheden worden geconsumeerd . Deze verbindingen kunnen vrije radicalen en transvetten bevatten, die in verband zijn gebracht met verschillende gezondheidsproblemen zoals ontstekingen, oxidatieve stress en een verhoogd risico op hartziekten.
Je kunt proberen om de oude pindakaas op een bakplaat te leggen en deze voorzichtig te verwarmen in een oven op een lage temperatuur, rond de 250°F (120°C), gedurende een paar minuten . Dit kan helpen om het wat zachter te maken en wat van de oorspronkelijke textuur te herstellen.
Het enige wat je hoeft te doen is de pot pindakaas ondersteboven in de koelkast te bewaren . Als je klaar bent om te smeren of scheppen, draai je de pot om, open je hem en schep je hem op. Roeren is niet nodig!
In 100% pindakaas zit geen palmvet. Palmvet staat vanwege de impact op het milieu in een kwaad daglicht. Omdat er geen palmvet in 100% pindkaas zit, is hij duurzamer. Daardoor ontstaat wel vaak een laagje olie bovenop de 100% pindakaas in het potje.