In het lichaam kunnen deze plantengifstoffen worden omgezet in cyanide (blauwzuur). Je kan dus een cyanidevergiftiging krijgen van abrikozenpitten. Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Het eten van één hele rauwe abrikozenpit kan al gevaarlijk zijn.
De Europese Voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) heeft vastgesteld hoeveel abrikozenpitten je veilig kunt eten per dag. Deze veilige hoeveelheid wordt al overschreden bij drie kleine of een halve grote abrikozenpit per dag voor volwassenen. Voor kinderen is één kleine pit al gevaarlijk.
Abrikozen bevatten weinig calorieën, zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan vitamine E. Bovendien bevat de abrikoos veel kalium. Ideaal om je bloeddruk onder controle te houden en zowel spieren als zenuwen beter te laten werken. Verwelkom de abrikoos in je fruitmand als natuurlijk ontstresser.
Er zijn 3 mogelijkheden om je abrikozenpit te planten: de pit blijft zoals hij is, hij wordt voorbehandeld of de harde schil van de pit wordt verwijderd. Als je de pit plant zoals hij is, duurt het ontkiemen langer, omdat het nageslacht op eigen kracht de harde huid van de pit moet kraken.
Verwarm de oven voor op 350 F, leg de rauwe abrikozenpitten op een siliconenmat op een bakplaat en bak ze 5 tot 10 minuten. Daarna kun je de pitten ook zo eten als tussendoortje of ze gebruiken in recepten . Als je een fruitjam maakt, kun je ook een of twee rauwe pitten toevoegen terwijl je de jam kookt voor extra smaak.
Wanneer deze toxine wordt gegeten, kan deze reageren met maagenzymen en een gif (cyanide) in de darmen vrijgeven. Dit kan maagpijn, ziekte en zelfs dodelijke gevolgen hebben, vooral voor kinderen. Abrikozenpitten in het bijzonder mogen niet worden gegeten . Verse abrikozen met de pit erin kunnen nog steeds worden verkocht en gegeten.
Abrikozenpitten bevatten veel antioxidanten die cellen beschermen tegen schade door vrije radicalen, en studies hebben aangetoond dat abrikozenpitten ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Daarnaast is een voedingsstof die bekend staat om kankerpreventie vitamine B17, die overvloedig aanwezig is in abrikozenpitten.
De vrucht bevat in gedroogde vorm verschillende belangrijke voedingsstoffen, zoals vitamine B, ijzer, magnesium, natrium en kalium. Het mineraal kalium heeft als gunstige werking dat het de bloeddruk kan verlagen. Voor mensen met hoge bloeddruk is het dan ook verstandig gedroogde abrikozen te eten.
Verder bevat een abrikoos de vitamines A, B en C. ,,Maar ook mineralen als calcium, magnesium, selenium, kalium en fosfor”, vervolgt Marsman. Toch raadt de voedingsdeskundige aan niet meer dan drie stuks per dag te eten. ,,Het is één van de gezondere fruitsoorten, maar afwisseling is het beste.
Er zijn niveaus waterstofcyanide (HCN) gemeten tussen 1500 en 2500 mg/kg voor bittere amandelen en tussen 2300 en 2980 mg/kg voor bittere abrikozenpitten die moeten worden beoordeeld. Het waterstofcyanideniveau in zoete abrikozenpitten ligt tussen 300 – 500 mg/kg.
Met de abrikoos olie zorg je elke dag voor een beetje meer stralende glans, vitaliteit en hydratatie. Abrikozenpitolie voor het haar verbetert de natuurlijke haargroei dankzij de hoge concentratie vitamine E. Daarnaast draagt het bij aan de verzorging van een droge, gevoelige hoofdhuid en versterkt het de wortel.
Doordat het vocht uit de vrucht is gehaald zijn de suikers, vitaminen en mineralen veel meer geconcentreerd en bevatten daardoor een hogere voedingswaarde dan verse abrikozen.
Abrikozenpitten bevatten aanzienlijke hoeveelheden amygdaline, een stof die giftig wordt na consumptie. Wanneer amygdaline wordt gegeten, breekt het af en komt er een giftige chemische stof vrij die cyanide heet. Cyanidevergiftiging kan hoofdpijn, misselijkheid, braken, lethargie en in extreme gevallen zelfs de dood veroorzaken .
Het is echter belangrijk om de dagelijkse consumptie van abrikozenpitten te beperken tot ongeveer drie kleine abrikozenpitten voor volwassenen en een halve kleine pit voor kinderen . Anders loopt een persoon het risico om cyanidevergiftiging te krijgen.
Dit betekent helaas niet dat je onbeperkt abrikozen kunt eten. Ze bevatten nog steeds veel suikers, namelijk 7,6 gram per vier stuks. Te veel suiker binnenkrijgen kan ook het afvallen belemmeren. Sommige mensen krijgen daarnaast door zoete voeding extra zoete trek.
De beste fruitsoorten voor het verlagen van de bloeddruk zijn onder andere bananen, appels, peren, abrikozen, druiven, rozijnen, kiwi's, mango's, watermeloen, granaatappel, pruimen, avocado, meloen, honingdauwmeloen, tomaten, citrusvruchten, bessen en nog veel meer.
Als je dus op zoek bent naar wat extra bloeddrukverlagende voeding, volg dan een dieet met kaliumrijke producten. Je kunt hierbij denken aan groenten (spinazie, erwten, tomaten en zoete aardappelen), fruit (bananen, meloenen en abrikozen) en magere melk of yoghurt.
Abrikozen bevatten heel weinig suiker .
De USDA merkte op dat één verse abrikoos iets meer dan drie gram suiker bevat. Abrikozen zijn een geweldige keuze als je je fruitroutine wilt veranderen, maar toch iets lekkers en gezonds wilt eten.
Zure Abrikozen, ook wel "bloeddruk-abrikozen" genoemd. Deze abrikozen komen uit een omgeving waarbij de voedingsbodem veel kalium bevat welke ook terug te vinden is in de abrikozen. Kalium heeft een ondersteunende functie op het behoud van een normale bloeddruk.
Abrikozenpitten zijn de zaden die in de pitten of stenen van abrikozen zitten. Ze lijken op kleine amandelen en hebben een amandelachtige smaak.
De schil van abrikoos is eetbaar, maar als je hem liever verwijdert kun je hem er met een scherp mesje gemakkelijk af trekken. Halveer de abrikoos door hem rondom de pit door te snijden en dan van de pit af te draaien. Daarna kun je de vruchthelften in partjes of stukjes snijden.
Het wordt vaak gevonden in de bittere abrikozenpit, kers, appelpit en amandel. Verschillende rapporten onthulden dat abrikozenpit is gebruikt voor de behandeling van hypertensie, chronische ontsteking, kanker en andere reactieziekten en voor de behandeling van migraine .
Eet niet te veel gedroogd fruit. Gedroogd fruit bevat namelijk per 100 gram meer suiker dan 100 gram vers fruit. Hierdoor krijg je met gedroogd fruit al snel te veel suiker binnen. Eet daarom niet meer dan 20 gram (ongeveer 2 kleine handjes) gedroogd fruit per dag.
Een abrikoos heeft een zacht eetbaar velletje. Binnenin zit een grote steenachtige pit die als het rijp is, makkelijk loslaat. Het vruchtvlees is oranjegeel en geurt heerlijk.