Onderzoek suggereert dat het eten van tomaten kan helpen je cholesterolniveau te stabiliseren.
Tomaten zitten namelijk boordevol lycopeen, een antioxidant die het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Ook bevatten ze vezels en niacine, die cholesterolverlagend werken.
Tomaten zijn rijk aan een verbinding genaamd lycopeen, die het lipidegehalte kan verbeteren en LDL-cholesterol kan verlagen . Onderzoek suggereert dat het verwerken van tomaten tot sap hun lycopeengehalte verhoogt. Tomatensap is ook rijk aan cholesterolverlagende vezels en niacine.
Het stomen van groene groenten (o.a. broccoli, groene paprika, kool, spruitjes en boerenkool) blijkt uit onderzoek (9) een cholesterolverlagend effect te hebben. Bovendien bevatten veel groenten caroteen, wat een positief effect heeft op hart- en vaatziektes (10).
De vezels in fruit (pectine) hebben directe invloed op het cholesterol en kunnen het LDL-cholesterol verlagen. Appels, aardbeien, druiven en citrusfruit zitten er vol mee. Daarnaast heeft veel groente en fruit eten een gunstig effect op de bloeddruk en andere gezondheidsvoordelen.
Zo kan bijvoorbeeld het eten van een banaan cholesterol helpen verlagen omdat ze rijk zijn aan die onverteerbare vezels. Daarnaast vind je deze vezels ook in biologische peulvruchten, psyllium, zoete aardappelen, appels, aardappels, citrusvruchten en peren.
Daarom is mijn advies om te kiezen voor broodbeleg met veel vezels. Zoals hummus en pindakaas. Onverzadigde vetten. Deze vetten helpen om je cholesterol op een gezond peil te houden en verkleinen de kans op hart- en vaatziektes.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Het kan ook helpen bij het reguleren van de stoelgang. Griekse yoghurt is in verband gebracht met lagere cholesterol- en triglycerideniveaus , wat uw risico op hartziekten kan verminderen. Cholesterol en triglyceriden kunnen uw slagaders na verloop van tijd verharden of blokkeren, wat leidt tot hartziekten of atherosclerose.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Het is goed om elke dag zo'n 30 tot 40 gram vezels te eten. De meeste mensen weten wel dat vezels goed zijn voor de spijsvertering, maar vezels kunnen ook het LDL-cholesterol verlagen. Vooral vezels uit volkoren producten en fruit doen dit. Kies daarom vooral volkoren en eet elke dag 2 keer fruit.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
De resultaten van het onderzoek zijn duidelijk: personen met een slechte hydratatie hebben vaker een hoge bloeddruk, hoge cholesterol, hoge bloedsuikerspiegel én een groter risico op vroegtijdig overlijden.
Eieren en garnalen zijn de enige voedingswaren die veel cholesterol en weinig verzadigd vet bevatten. En het is dat verzadigd vet dat het cholesterolgehalte in je bloed doet pieken. Dus niet de cholesterol in het ei zelf.
Griekse yoghurt bevat veel verzadigd vet omdat er room aan is toegevoegd. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten. Griekse yoghurt bevat ook veel calorieën.
Cholesterol kan echter slecht zijn als er teveel van komt uit voedsel met veel verzadigd vet. Daarom is het belangrijk om voedsel te eten dat helpt uw cholesterol te verlagen, zoals voedsel met veel oplosbare vezels. Fruit zoals avocado's en appels, en citrusvruchten zoals sinaasappelen en bananen zijn voedingsmiddelen die kunnen helpen uw cholesterol te verlagen .
Haver, peulvruchten en fruit die pectine bevatten (zoals citrusvruchten, appels en grapefruits) helpen om je cholesterol te verlagen.
Paranoten, cashewnoten en macadamianoten bevatten meer verzadigd vet. Te veel hiervan kan bijdragen aan een verhoogd cholesterolgehalte, dus eet ze alleen af en toe. Kastanjes zijn een uitzondering: ze bevatten minder vetten en meer zetmeelrijke koolhydraten dan andere noten.
REALITEIT. Je hoeft kaas niet uit je dieet te schrappen, maar als je een hoog cholesterol of hoge bloeddruk hebt, gebruik dan met mate vette kazen . Een portie van 30 gram kaas levert zeven procent van je dagelijkse calorieën en er kan meer zout in een portie cheddar zitten dan in een zakje chips.
Roomboter, mits met mate, is als broodbeleg een veel betere (en onbewerkte) keuze dan halvarines/margarines etc.). Kies bij voorkeur voor biologische (gras) boter of voor kokosolie op je brood. Met name de Omega 9 vetzuren (olijfolie, avocado, rijstolie) werken cholesterol-verlagend.
Heb je last van een te hoog cholesterolgehalte, dan is het vooral van belang matig te zijn met verzadigd vet. Verder heeft het cholesterol in voedingsmiddelen, zoals in eieren, orgaanvlees, paling en garnalen, slechts een klein effect op het cholesterolgehalte in het bloed.