Polyolen. Polyolen zijn veilige zoetstoffen en komen in kleine hoeveelheden ook in de natuur voor (groente, fruit, paddenstoelen). In hogere doseringen kunnen ze echter winderigheid, een opgeblazen gevoel en diarree veroorzaken.
Bij teveel gebruik kan je zelfs winderigheid en diarree krijgen. Als een product meer dan 10% aan zoetstof bevat, moet er altijd een waarschuwing op staan over de laxerende werking. Ook mensen met een bepaalde stofwisselingsziekte hebben kunnen heftig reageren op aspartaam.
De meest gebruikte zoetstoffen zijn aspartaam, sacharine, sucralose, stevia en varianten daarvan. Zij kunnen - volgens resultaten van meer dan 280 studies die de WHO heeft verzameld - op langere termijn gelinkt worden aan een verhoogd risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Nee. Laagcalorische zoetstoffen worden in zeer kleine hoeveelheden ingenomen, en hoewel ze niet worden geabsorbeerd, hebben ze geen laxerend effect. Dat geldt niet voor de zoetstoffengroep polyolen, waar onder andere xylitol, sorbitol en maltitol bij horen.
Mensen met PKU moeten de etiketten van voedingsmiddelen controleren op deze waarschuwing. Sommige zoetstoffen die bekend staan als polyolen (zoals sorbitol, xylitol en erythritol ) kunnen een laxerend effect hebben als ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd. Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature polyolen, zoals bepaalde soorten fruit en groenten.
Gezondheidsorganisaties geven verschillende adviezen als het gaat om de minst schadelijke zoetstof. Een van de meest gehoorde adviezen is om te kiezen voor natuurlijke zoetstoffen zoals stevia of erythritol. Deze zoetstoffen worden als veilig beschouwd en hebben geen nadelige effecten op de gezondheid.
Er zijn onderzoeken geweest die negatieve effecten van stevia en steviolglycosiden op de gezondheid hebben gevonden: Het kan slecht zijn voor je darmen en darmbacteriën (2, 12) Omdat het een intensieve zoetstof is, kan het juist je trek in zoet aanwakkeren (13, 14)
Zoetstoffen bieden een aantrekkelijk alternatief voor suiker, vooral voor mensen die hun calorie-inname willen verminderen of hun bloedsuikerspiegel willen beheersen. Het wetenschappelijke proces laat zien dat zoetstoffen minimale invloed hebben op de bloedsuikerspiegel en calorie-inname.
Meerdere onderzoeken hebben echter verschillende bijwerkingen aangetoond die verband houden met het gebruik van deze zoetstoffen. Deze bijwerkingen omvatten gastro-intestinale symptomen [9], neurologische [10] en smaakperceptieveranderingen [11], allergische reacties [12], insuline- en metabolische effecten [13] en cardiovasculaire effecten [14].
Nee, van zoetstoffen word je niet dik. In tegendeel. Laagcalorische zoetstoffen kunnen je helpen om af te vallen mits je je totale calorie-inname verlaagt, bijvoorbeeld door suiker te vervangen door zoetstoffen.
Ten eerste bevat cola Zero kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, die in verband zijn gebracht met gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, maagklachten en zelfs gewichtstoename. Daarnaast kan overmatige consumptie van cola Zero leiden tot een verhoogd risico op tandbederf vanwege de zuren die aanwezig zijn in de drank.
De consumptie van de doorgaans gebruikte, niet-voedzame kunstmatige zoetstofformules leidt tot de ontwikkeling van glucose-intolerantie door het induceren van samenstellings- en functionele veranderingen in de darmflora (15).
In de afgelopen vijf jaar hebben studies aangetoond dat mensen maag-darmsymptomen kunnen ervaren zoals gas, een opgeblazen gevoel en zelfs diarree wanneer ze regelmatig grote hoeveelheden Stevia innemen.
Hoewel stevia overal ter wereld verkrijgbaar is, werd het in 1991 in de VS verboden vanwege eerdere onderzoeken die suggereerden dat de zoetstof kankerverwekkend kan zijn .
Hoe kan dat? Coca‑Cola zero sugar bevat geen suiker. De suiker is vervangen door aspartaam en acesulfaam-K.
Zoetjes bevatten weliswaar minder calorieën dan suiker, maar je lichaam reageert wel op de zoetstof. Het effect is dat je bloedsuikerspiegel mogelijk zelfs een grotere piek krijgt dan met gewone suiker, zo blijkt uit onderzoek. En dat is heel slecht voor je hart- en bloedvaten en algehele gezondheid.
Maar is honing nu gezonder? Honing bevat meer fructose dan glucose, waardoor je lichaam meer energie nodig heeft om het in brandstof om te zetten. Hierdoor verbrand je meer calorieën en wordt er minder van de zoetstof omgezet in vet. Bovendien zorgen de vezels ervoor dat honing voedzamer is dan suiker.
De zoetstof glucose-fructosesiroop zou de oorzaak kunnen zijn, zegt diëtiste Iris Daems. Ze omschrijft deze niet-alcoholische leververvetting als 'de stille ziekte', omdat veel mensen het bestaan ervan niet kennen.
Stevia en monniksvrucht zijn beide van nature afkomstig van planten en sommige mensen vinden dat ze een smaak hebben die erg lijkt op gewone suiker. De FDA zegt dat deze zoetstoffen "over het algemeen als veilig worden beschouwd", wat betekent dat ze veilig zijn om te gebruiken voor het beoogde doel.
Suiker en kunstmatige zoetstoffen
Sommige suikers en kunstmatige zoetstoffen kunnen een laxerend effect hebben . Fructose is een bestanddeel van tafelsuiker en komt van nature voor in fruit. Het lichaam kan slechts een bepaalde hoeveelheid fructose tegelijk verteren. Meer fructose consumeren dan het lichaam kan diarree veroorzaken.
Afhankelijk van de hoeveelheid, kan gebruik van zoetstoffen behorend tot de groep van de polyolen, zoals sorbitol en xylitol, klachten en symptomen veroorzaken (misselijkheid, opgeblazen gevoel, flatulentie, buikkrampen en zachte ontlasting tot diarree toe).