Melk is goed voor elk, maar je moet er niet mee overdrijven. In melk zit naast calcium ook best veel vet, een verdoken dikmaker. Drink daarom niet meer dan twee glazen per dag. Ben je een echte melkdrinker, ga dan beter voor halfvolle of magere melk.
Magere zuivel zoals, magere melk , magere yoghurt en 20+ kaas bevatten minder vet en ook minder calorieën dan volvette kaas en volle melkproducten. Magere zuivel is dus een prima keuze.
Koemelk is natuurlijk de klassieke keuze voor smoothies en biedt een goede bron van calcium, eiwitten en vitamine D. De romigheid van koemelk voegt een rijke textuur toe aan je smoothie, perfect voor het balanceren van fruitige smaken. Volle melk zorgt voor meer romigheid, maar ook meer vet.
Zowel volle, halfvolle als magere melk staan in de lichtgroene zone van de voedingsdriehoek en passen dus in een gezonde voeding. Halfvolle melk krijgt in het algemeen de voorkeur. Hiermee krijg je minder (verzadigd) vet en calorieën binnen maar nog altijd voldoende eiwitten, vitaminen en mineralen.
Soja verlaagt de insuline response en daarmee overgewicht
Door soja aan de dagelijkse voeding toe te voegen kunnen we de insuline response, die wordt veroorzaakt door de glucose in het bloed, verlagen. Het lichaam blijft hierdoor langer vetten verbranden waardoor overgewicht verminderd wordt.
Havermelk bevat meer vezels dan andere melksoorten. Amandelmelk is dan weer rijk aan antioxidanten. Zelfgemaakte amandelmelk is ook een bron van calcium. Sommige plantaardige drinks zijn gesuikerd, deze gebruik je dus best met mate.
Volle melk levert de romigste milkshakes op, maar werk met wat je hebt! Overweeg om je milkshake te upgraden en aan te passen met de volgende ingrediënten: 1 eetlepel smaakversterkers: Een lepel gemoute melkpoeder of melkpoeder voegt extra romigheid toe die milkshakes naar een hoger niveau tilt.
Havermelk heeft maar weinig voedingswaarde ten opzichte van sojamelk. Het kan wel het slechte cholesterol verlagen, maar doet dat minder goed dan soja. Al met al is mijn advies dus, op basis van de literatuur en de voedingswaarde, om als plantaardige melk sojamelk te gebruiken.
Welke zuiveldranken mogen wel? Karnemelk, magere en halfvolle melk zijn gezonde alternatieven. Dit geldt ook voor magere en halfvolle zuiveldrinks met maximaal 6 gram suiker per 100 gram.
Terwijl volle melk 150 calorieën in één kopje heeft, heeft 1 procent melk 110 calorieën en magere melk slechts 80 calorieën. Vetvrije melk bevat aanzienlijk minder calorieën dan volle melk.
Als iemand zijn suikerinname moet beperken, is ongezoete amandelmelk een goede keuze, omdat het bijna geen suiker bevat. Rijstmelk bevat vergelijkbare hoeveelheden suiker als koemelk. Melkproducten met toegevoegde suiker kunnen extreem hoge niveaus bevatten.
Hoeveel vet magere melk bevat, verschilt per land en is wettelijk vastgelegd. Over het algemeen bevat magere melk 0,5% vet, halfvolle 1,5% vet en volle melk 3,5% vet1. De meeste voedingsstoffen bevinden zich in het niet-vette deel van de melk en gaan niet verloren bij het afromen van de melk.
Niet alle melksoorten zijn gelijk als het gaat om gewichtsverlies. Het kiezen van het juiste type melk kan een verschil maken. Hoewel volle melk voordelen heeft, kan het een verstandige keuze zijn om te kiezen voor opties met een lager vetgehalte, zoals magere melk of 1% melk , vooral als u uw calorie-inname wilt verminderen.
Onderzoek van de Amerikaanse Harvard-universiteit heeft het voor eens en voor altijd uitgewezen: in het dagelijks dieet vormen chips de grootste dikmaker. Chips hebben op het gewicht meer effect dan frisdrank, snoep en ijs.
Karnemelk kan zeker gedronken worden tijdens het afvallen. Het bevat veel eiwitten en niet veel calorieën.
Als je een plantaardige melk zoekt die minder calorieën bevat dan is amandelmelk wel een goede keuze. De (ongezoete) amandelmelk bevat minder calorieën dan koemelk en alle andere plantaardig melksoorten. Ook is amandelmelk vrij van verzadigd vet en van nature lactosevrij.
Volgens een onderzoek van de Consumentenbond lijkt sojamelk qua voedingswaarden het meest op koemelk. Het bevat evenveel eiwitten en energie als 'normale' melk. Alleen als er aan sojamelk calcium, vitamine B12 en vitamine D wordt toegevoegd, biedt het enigszins vergelijkbare vitaminen.
Dat ligt eraan. Als er in sojadrink minder dan 6 gram suiker per 100 gram zit en er voldoende calcium, vitamine B2 en vitamine B12 aan is toegevoegd, staat het in de Schijf van Vijf. Net als andere peulvruchten verlaagt soja-eiwit het LDL-cholesterol, wat helpt om je bloedvaten gezond te houden.
Jazeker! Een smoothie kan je op verschillende manieren maken, maar er is altijd een vloeistof als basis nodig. Dit kan yoghurt, water, kokoswater, sap, of uiteraard melk zijn. Smoothies met melk lijken op een milkshake, maar dan veel gezonder dan die van de Mc Donalds!
Vervangers voor zuivelmelk voor smoothies en shakes
Als je iets wilt dat wat zoetigheid toevoegt, kies dan voor amandelmelk of havermelk . Je kunt ook een mildere optie proberen, zoals sojamelk of hennepmelk.
Kunnen we 's avonds appelshake drinken? Als je 's avonds appelshake drinkt, kan de fructose worden opgeslagen in leverglycogeen en zich ophopen als vet, omdat het niet wordt verbruikt tijdens de slaap .
Er zijn een aantal geweldige voordelen verbonden aan het kiezen van een plantaardige drank, en Alpro Oat is daarop geen uitzondering. Om te beginnen is het volledig zuivel- en lactosevrij, dus geschikt voor veganisten en mensen met lactose- en zuivelintoleranties. Alpro Oat is rijk aan vezels, wat een belangrijk onderdeel is van een gezond, uitgebalanceerd dieet .
Van alle plantaardige melk varianten is sojamelk de meest voedzame. Ook bevat soja minder suikers. De smaak van soja is ietwat notig en gaat goed samen met koffie. Sojamelk is dan ook makkelijk op te schuimen dankzij de verhouding tussen eiwitten en vetten.
Magere en halfvolle melk en melkproducten (zuivel) zoals 30+ kaas, magere en halfvolle yoghurt en karnemelk passen in Nederland in een gezond voedingspatroon. Het nemen van zuivel hangt samen met een lager risico op darmkanker en het eten van yoghurt met een lager risico op diabetes type 2.