Samenvatting. - Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is er anemie als de hemoglobine(Hb)-waarde < 8,1 mmol/l bij mannen en < 7,5 mmol/l bij vrouwen is. - Bij oude mensen worden vaak lagere grenswaarden gebruikt omdat een verlaagde Hb-waarde op hoge leeftijd volgens veel artsen fysiologisch is.
Is bloedarmoede gevaarlijk? Bloedarmoede kan ernstig zijn en is in sommige gevallen zelfs dodelijk doordat de organen te weinig zuurstof krijgen. Als je symptomen hebt die passen bij anemie, is het daarom belangrijk je bloed te laten onderzoeken en de onderliggende oorzaak op te sporen.
U ernstige bloedarmoede wanneer u veel van klachten heeft of uw Hb-gehalte lager is dan 6,2. EPO wordt alleen gebruikt bij ernstige bloedarmoede omdat EPO risico's meebrengt. Het kan zijn dat u last krijgt van een verhoogde bloeddruk of een beroerte.
De absolute transfusie-indicatie is Hb< 3 mmol/l. Ook mag de kwaliteit van leven bij de indicatie worden betrokken; hiertoe kan men eenvoudige leeftijdsparameters hanteren.
Een normaal hemoglobinegehalte ligt bij mannen tussen de 8,5 en 11 millimolen per liter en bij vrouwen tussen de 7,5 en 10 millimolen per liter. Bij zwangere vrouwen mag de waarde na 30 tot 32 weken zwangerschap 6,3 millimolen per liter zijn.
Eet regelmatig vlees(waren). Vooral rund- of lamsvlees bevatten veel ijzer. Kies bij voorkeur vleesvervangers die ijzer bevatten, zoals ei, peulvruchten (zoals bruine bonen en linzen), tofu, tempé, noten, pinda's, pitten of kies voor kant-en-klare vleesvervangers. Gebruik volkorenbrood, volkorenpasta.
Bloedarmoede komt veel voor bij ouderen, omdat de kans op bloedarmoede toeneemt naarmate je ouder wordt. Uit het onderzoek van den Elzen blijkt dat bloedarmoede samen gaat het meer sterfte, maar ook met mentale problemen en een verminderde kwaliteit van leven.
De restrictieve transfusiedrempel gebruikt een lagere hemoglobineconcentratie als drempel voor transfusie (meestal 7,0 g/dl tot 8,0 g/dl ), en de liberale transfusiedrempel gebruikt een hogere hemoglobineconcentratie als drempel voor transfusie (meestal 9,0 g/dl). /dl tot 10,0 g/dl).
Met bloedonderzoek kan het Hb gemeten worden: Mannen hebben bloedarmoede als het Hb lager is dan 8,5 mmol/l. Vrouwen hebben bloedarmoede als het Hb lager is dan 7,5 mmol/l.
Behandelen of voorkomen van bloedarmoede
Als u veel bloed heeft verloren, is het belangrijk dat het ijzertekort in uw Hb wordt aangevuld. Dit kunt u het beste doen door extra ijzer in te nemen via uw dagelijkse voeding of met ijzerpreparaten (een tablet met een hoge dosering ijzer).
De American Society of Anesthesiologists gebruikt hemoglobineniveaus van 6 g/dl als trigger voor de vereiste transfusie, hoewel recentere gegevens wijzen op een verminderde mortaliteit bij pre-anesthetische hemoglobineconcentraties van meer dan 8 g/dl, vooral bij niertransplantatiepatiënten.
Transfusie van één eenheid rode bloedcellen bij een niet-bloedende patiënt zou de hemoglobinewaarde van de patiënt met 1 tot 1,5 g/dl of de hematocrietwaarde met 3% moeten verhogen. Een gebruikelijke praktijk van sommige zorgverleners is om de hemoglobinewaarde 4 tot 8 uur na voltooiing van de transfusie te controleren, vooral bij een patiënt met een hoog risico op bloedingen.
Als je een tekort hebt aan ijzer of een aantal andere stoffen, kun je geen hemoglobine aanmaken. Hierdoor ontstaat bloedarmoede. Zoals met veel stoffen in het bloed het geval is, schommelt het hemoglobinegehalte (Hb-gehalte) in het bloed tussen bepaalde waarden.
In de praktijk beschouwen artsen aanhoudend bloedverlies of hemolyse als mogelijke verklaringen voor een minder dan verwachte stijging van het hemoglobinegehalte na transfusie. Op basis van dit onderzoek kunnen geslacht, leeftijd, opslagduur van rode bloedcellen en Rh-D-positiviteit ook een rol spelen.
Afhankelijk van de onderliggende oorzaak en de veranderingen die u aanbrengt, kan het enkele weken tot bijna een jaar duren voordat uw hemoglobinegehalte stijgt. Praat met een arts, omdat u mogelijk een aanvullende behandeling nodig heeft, zoals een ijzertransfusie, vooral als u zwanger bent of een chronische gezondheidstoestand heeft.
Het Hb zal gemiddeld stijgen met 0,5 mmol/l per week bij adequate dosering, inname en absorptie.
Op welk niveau is hemoglobine gevaarlijk laag? Volgens een artikel uit 2023 kunnen een hemoglobinegehalte van 6,5–7,9 g/dl ernstige bloedarmoede veroorzaken. Een hemoglobinegehalte van minder dan 6,5 g/dl kan levensbedreigend zijn.
Omdat de zuurstoftoevoer naar weefsels afhankelijk is van hemoglobine en het hartminuutvolume, heeft de medische praktijk in het verleden het gebruik van de ‘gouden 10/30 regel’ ondersteund, waarbij patiënten worden getransfundeerd tot een hemoglobineconcentratie van 10 g/dl of een hematocriet van 30%. ongeacht de symptomen .
Beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg kunnen de volgende hematocrietwaarden als hoog beschouwen: boven 54% voor volwassen mannen . boven 48% voor volwassen vrouwen. boven 44% voor kinderen.
De meest voorkomende oorzaak van lage hematocrietwaarden is chronische (bijv. zweren, darmkanker) of acute (bijv. trauma, inwendige bloedingen) bloedingen , die tot aanzienlijk bloedverlies leiden. Met name individuen in de reproductieve leeftijd die bij de geboorte een vrouw krijgen toegewezen, kunnen een lage hematocriet hebben als gevolg van de menstruatie.
Bij een hematocrietwaarde hoger dan 45 en/of een te hoog Hb gaat men over tot: Flebotomie (aderlaten, zie ook de aparte folder) Het doel hiervan is het creëren van een ijzer tekort. Een laag ijzerniveau zorgt ervoor dat het beenmerg moeilijker rode bloedcellen kan aanmaken en dat is precies de bedoeling.
De hematocriet wordt op kunstmatige wijze verhoogd door injectie van erytropoëtine (epo). Bij het wielrennen en enkele andere sporten wordt een startverbod opgelegd met een te hoge hematocriet.
Met elke transfusie van rode cellen krijgt men ook ijzer binnen. Als men jaren achtereen rode cellen krijgt toegediend, kan er te veel ijzer in het lichaam komen, waardoor organen beschadigd raken. Om dit teveel aan ijzer uit het lichaam weer kwijt te raken, moeten er bepaalde medicijnen gebruikt worden.
Bloedtransfusies worden door uw arts voorgeschreven als dat voor uw behandeling noodzakelijk is. Uw arts doet dit echter niet zonder uw toestemming, tenzij er sprake is van een acute situatie.
Nee, na een transfusie met donorbloed kunt u geen bloeddonor worden of blijven. Dit heeft te maken met een voorzorgsmaatregel om een zogenaamde 'besmettingsketen tussen mensen' voor de variant ziekte van Creutzfeldt-Jakob (een zeldzame hersenziekte) te voorkomen.