Hoe gezond je havermout is, hangt af van de samenstelling en de bereiding. Als je havermout bereidt met halfvolle of magere melk of yoghurt en je voegt geen suiker of zout toe, dan heb je een prima ontbijt volgens de Schijf van Vijf. Eventueel kun je fruit of wat ongezouten noten toevoegen.
Naast warme havermoutpap kun je er overnight oats mee maken: koude havermoutpap oftewel havermout geweekt in (plantaardige) melk. Naast in een smoothie kun je het ook makkelijk gebruiken om bijvoorbeeld granola van te maken. Heerlijk met yoghurt en vers fruit bijvoorbeeld.
Havermout eten houdt je bloedsuikerspiegel stabiel waardoor je minder last hebt van suikerdips. De beta-glucanen in havermout verlagen het cholesterolgehalte. Wetenschappers hebben aangetoond dat je door regelmatig havermout op je menu te zetten beter beschermd bent tegen hart- en vaatziekten.
Havermout kun je ook met water klaarmaken. Wij kiezen voor melk omdat dit meer smaak geeft en zodat je meteen een portie eiwitten binnenkrijgt. In plaats van koemelk kan je natuurlijk ook een plantaardig product gebruiken, zoals havermelk, amandelmelk of sojamelk.
Hoeveel eetlepels havermout je voor je ontbijt nodig hebt? Hou circa 30 tot 60 gram per persoon aan. Dit zijn circa 5 tot 10 eetlepels.
Kun je havermout eten zonder te koken? Je kunt havermout en havervlokken natuurlijk koken, roosteren voor bijvoorbeeld granola of gebruiken in gebak. Maar ook rauw is havermout lekker. Het geeft een lekkere bite als je het (op zichzelf of in een lekkere muesli) door (plantaardige) yoghurt roert.
3 minuten: Havermoutpap: De snelste manier om havermout te eten is rauw als topping bij je yoghurt, of het kort koken in een pannetje in water of (plantaardige) melk. Heerlijk romig én af te toppen met jouw favoriete fruit, noten, zaden of chocolade!
Haver koken met melk heeft extra voordelen. Melk is rijk aan vetten, calcium en vitamine D, die de voedingsstoffen in haver aanvullen. Haver gekookt in melk heeft dus voordelen ten opzichte van haver gekookt in water . Melk bevat vetten, calcium en vitamine D, die normaal gesproken ontbreken in bewerkte haver.
Havermout is een voedingsmiddel dat rijk is aan vezels en eiwitten. Vezels en eiwitten zijn beide voedingsstoffen die kunnen bijdragen aan gevoelens van verzadiging en helpen de eetlust onder controle te houden. Dit kan leiden tot een verminderde calorie-inname en uiteindelijk tot gewichtsverlies.
Kort samengevat, Griekse yoghurt met havermout is niet alleen een smakelijke start van je dag, maar ook een voedzame keuze boordevol eiwitten, vezels, gezonde vetten, probiotica, antioxidanten en mineralen. Het helpt je om vol energie aan je dag te beginnen en ondersteunt je algehele gezondheid.
Brinta bevat minder (verzadigd) vet en iets meer vezels. Op die punten scoort Brinta dus beter. Havermout bevat minder suiker en en minder zout. Op die punten scoort havermout dus beter.
Het niet laten weken
Net zoals noten en andere granen bevat havermout namelijk het stofje fytinezuur. Dit stofje belemmert de opname van zink, ijzer, calcium en magnesium. Hoewel fytinezuur ook positieve krachten heeft, krijgen de meeste mensen hier genoeg van binnen.
Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout. Aan brood wordt namelijk jodium toegevoegd en aan havermout niet.
Door de grote hoeveelheid vezels die havermout bevat trekt een teveel aan (ongekookte) havermout enorm veel vocht aan. Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken en de havermout kan een grote brok vormen.
Door de haver een nachtje te laten weken in melk of yoghurt, worden de vezels zachter en gemakkelijker verteerbaar. Hierdoor kan het lichaam de voedingsstoffen beter opnemen. Daarnaast zijn overnight Oats een goede bron van energie gedurende de dag.
De beste havermouttoppings om te proberen
Zoetstoffen: bruine suiker, honing-ahornsiroop, geschaafde pure chocolade . Specerijen: gember, kardemom, kaneel of nootmuskaat. Zuivel en zuivelalternatieven: melk, yoghurt of plantaardige, met calcium verrijkte melk.
Havermout. Havermout is rijk aan vezels. Doordat havermout veel vezels bevat moet je lichaam hard werken om deze vezels te verteren. Dit harde werken vraagt veel energie en daardoor helpt het eten van havermout bij het verbranden van buikvet.
Havermout is erg vullend en kan je helpen om af te vallen
Door de tijd te vertragen die uw maag nodig heeft om leeg te raken van voedsel, kan de bèta-glucaan in havermout uw gevoel van volheid vergroten . Bèta-glucaan kan ook de afgifte van peptide YY (PYY) bevorderen, een hormoon dat in de darmen wordt geproduceerd als reactie op eten.
Door een vezelrijk dieet houd je die stofwisseling op gang en val je af. Havermout is dus een prima bron van vezels die je maag en darmen inzet om vet te verbranden.
Havermout: Giet water in een pan, breng het aan de kook en roer de havermout erdoor. Laat 1 tot 2 minuten koken, tot het meeste water is opgenomen. Giet de melk erbij en breng aan de kook . Zet het vuur lager en laat nog 3 tot 4 minuten sudderen, tot het een licht dikke en romige consistentie heeft.
Doordat vezels vocht aantrekken en opzwellen, houden ze de maag lang gevuld. Daarom is havermout zo'n geschikt ontbijt om de ochtend zonder rammelende maag door te komen.
Leeg het pakje in een magnetronbestendige kom. Voeg tot 3/4 kopje onverwarmde melk of water toe; roer . Voor uw gemak kunt u het pakje gebruiken als maatbeker.
Als u teveel ongekookte haver eet, kunt u last krijgen van verstopping. Ongekookte havermout trekt namelijk vocht aan, waardoor het een grote brok kan gaan vormen in uw darmen. Haver kan daarom beter eerst gekookt worden voor u het eet.
In principe kan havermout zo gegeten worden. Net als andere (volkoren)granen, noten, groenten, zaden en peulvruchten, bevat het fytinezuur. Fytinezuur is een vorm waarin planten fosfor opslaan. Dit zuur is licht schadelijk voor mens en dier.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.