In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
Ook voor margarine geldt: prima om 'm buiten de koelkast te bewaren, mits het daar niet warmer wordt dan 21 graden.
Boter in de koelkast
De meeste boter overleeft prima buiten de ijskast. Door het hoge vetgehalte bederft het niet snel. Zout (in gezouten boter) gaat ook het beschimmelen tegen. Je kunt boter ongeveer een week buiten de koelkast bewaren, mits het niet bloody hot is in je keuken.
Om te weten hoe lang je een margarineproduct kunt bewaren, kijk je in de eerste plaats op het etiket. Margarines, halvarines en bak- en braadproducten zijn ongeveer 3 maanden houdbaar.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De margarine is ranzig, ruikt en smaakt zuur of is donker verkleurd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Margarine, met name een zachte kuipmargarine, kan zich scheiden in water en olie of water en vaste stoffen als het niet gekoeld wordt bewaard. Hoewel het veilig is om te eten, heeft het mogelijk niet de mondsmaak die u zoekt. Zowel margarine als boterachtige smeersels mogen niet worden weggelaten en moeten altijd direct na gebruik worden gekoeld .
Margarine is ongeopend 3-4 maanden houdbaar, moet in de koelkast worden bewaard en binnen 2 maanden na opening worden geconsumeerd. Boter en margarine kunnen worden ingevroren: tot 6-9 maanden voor boter en 6-8 maanden voor margarine. Boter en margarine zijn bedorven als ze een zure geur en smaak hebben, beschimmeld zijn of verkleurd zijn .
Geen verschil tussen gezouten of ongezouten boter
Het antwoord op deze vraag zal je vast bevallen, want volgens het Voedingscentrum kun je boter met een gerust hart nog na de houdbaarheidsdatum blijven eten.
Onderzoek van de Europese voedselveiligheidsorganisatie EFSA bevestigt het: eieren bewaren beter in de koelkast. In eieren die gekoeld bewaard worden, wordt de groei van bacteriën sterk beperkt. De kans op bederf en voedselinfecties vermindert aanzienlijk.
Laat je oude kaas ademen
In de koelkast kunnen namelijk de smaken en geuren van andere voedingsmiddelen zich vermengen en de subtiele smaak van je geliefde kaas verstoren. Daarnaast wordt oude kaas alleen maar harder in de koelkast, terwijl deze al maanden of zelfs jaren (!) heeft gerijpt buiten de koelkast.
Voor de beste kwaliteit gekoeld bewaren . Het beste als het wordt gebruikt tot de datum op de verpakking. De houdbaarheid in de koelkast is 180 dagen. 55% gemodificeerde palm- en palmpitolie, 24% koolzaadolie, water, erwteneiwit, sojalecithine, citroenzuur, natuurlijke smaakstof, bètacaroteen, calciumdinatrium-EDTA.
Het vet reageert op het zuurstof in de lucht, een proces dat je niet kunt tegenhouden. Het is dus belangrijk om boter goed afgesloten te bewaren. Geopende boter kan maximaal een week buiten de koeling bewaard worden, mits op een droge en koele plek.
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten.
Amerikaanse aanpak
In de Verenigde Staten pakken ze het anders aan. Zij reinigen de eierschalen chemisch in plaats van kippen te vaccineren tegen salmonella, wat de schalen kwetsbaarder maakt voor andere bacteriën. Om die reden bewaren ze in de Verenigde Staten eieren altijd gekoeld, zowel in de supermarkt als thuis.
De reden dat ze bij de winkels buiten de koeling bewaard worden, is dat op die manier minder condensvorming optreedt. Wanneer ze vanuit een gekoelde ruimte vervoerd worden bij een warmere temperatuur, treedt er door het temperatuurverschil namelijk wel condensvorming op en de eieren blijven daarna minder lang goed.
Producten zoals koekjes, ontbijtgranen, pindakaas, hagelslag, chips, pinda's, harde kaas, margarine en boter kunnen een houdbaarheid hebben van 2 maanden na de THT datum. Hetzelfde geldt voor ingevroren verse producten, die vóór de THT-datum zijn ingevroren.
Een ongeopende pot pindakaas kan langer dan een paar jaar bijgehouden worden, maar na een tijd zal de olie zich afscheiden van de rest van het goedje waardoor de pindakaas kan uitdrogen en de smaak verloren kan gaan. Je eet het lekkere broodbeleg dus best binnen de 2 jaar na je aankoop op.
Gekoelde boter zou tot een maand na de gedrukte datum houdbaar moeten zijn als het ongeopend is . Als de boter geopend is geweest, kan het tot twee weken na die gedrukte datum houdbaar zijn. Als u de boter langer wilt bewaren, kan ongeopende boter die in de vriezer is bewaard, negen maanden tot een jaar na de datum houdbaar zijn.
In principe kun je boter zowel binnen als buiten de koelkast bewaren, zolang het buiten de koelkast niet warmer is dan 21 graden celcius. Buiten de koelkast blijft je boter ongeveer een week goed en bewaar je de margarine in een botervloot, dan houdt je boter het zelfs tot twee weken uit.
Margarine heeft meer toevoegingen dan boter en is dus langer houdbaar. Geopende margarine is ongeveer 2-3 maanden houdbaar, en ongeopend 4-5 maanden .
Margarine "bederft" niet echt, tenminste niet op een gevaarlijke manier. Het kan heel funky worden en raar smaken. Maar er zit heel weinig in margarine waar bacteriën op kunnen leven, dus het is meestal "veilig" om te eten .
Niet-gekoelde margarine gemaakt van een speciale mix van geraffineerde oliën met honing en suikerstukjes. Het bevat geen cholesterol en geen transvet en is een goede bron van vitamine A, B1, B2, B6, B12, D3, E, foliumzuur, niacine en jodium.
Margarine en boter zijn ook in te vriezen: 1 tot 2 maanden. Halvarine mag niet in de vriezer volgens het Voedingscentrum.
Geschikt om in te vriezen. Binnen 1 maand na ontdooien gebruiken (ontdooien in koelkast). Na ontdooien niet opnieuw invriezen.