De THT-datum staat voor de garantie van kwaliteit. Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg. Bij producten met een 'ten minste houdbaar tot'-datum ligt het anders. Daar betekent de datum een kwaliteitsgarantie.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden groente wordt slap, beschimmelt of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten. Je hoeft het niet direct weg te gooien. Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de aangegeven datum.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Als de THT-datum van producten verstreken is, is er sprake van verminderde kwaliteit. Maar het is wel nog altijd veilig om het voedingsmiddel te eten, op voorwaarde dat de producten in goede omstandigheden bewaard werden en dat de verpakking niet beschadigd is.
De meeste mensen zouden er niet voor kiezen om bedorven voedsel te eten. Als ze dat wel zouden doen, zouden ze waarschijnlijk niet ziek worden. Bederfbacteriën kunnen ervoor zorgen dat fruit en groenten papperig of slijmerig worden, of dat vlees een slechte geur krijgt, maar ze maken je over het algemeen niet ziek . Pathogene bacteriën veroorzaken ziekte.
Rogers adviseert om , als de helft of meer van de groenten slijmerig zijn , ze allemaal weg te gooien.
TGT-datum (te gebruiken tot)
Dan kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen die je vaak niet kunt zien, ruiken of proeven. Gooi de producten dan ook weg als de TGT-datum is verstreken, omdat het dan niet meer veilig is het product te eten.
Het eten van bedorven broccoli kan voedselgerelateerde ziekten veroorzaken, wat kan leiden tot symptomen als misselijkheid, braken, diarree en maagkrampen . Bedorven broccoli kan schadelijke bacteriën of schimmel herbergen, dus het is belangrijk om te controleren op tekenen van bederf en ervoor te zorgen dat het vers is voordat u het eet.
Bladgroenten zoals sla, andijvie, spinazie, witlof, bosui, paksoi, snijbiet en ook bleekselderij en prei kunnen het beste in de koelkast worden bewaard. Koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, spruiten kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.
In de meeste gevallen is geel geworden broccoli nog steeds veilig om te eten, zolang er geen andere tekenen van bederf aanwezig zijn, zoals schimmel, rotte geur of slijmerigheid. De verkleuring op zichzelf is geen teken van bederf, maar eerder een kwestie van het er al dan niet aantrekkelijk uitzien.
🤢Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. ❄️ Veel voorgesneden groenten kun je langer bewaren als je ze direct na aankoop invriest.
De kwaliteit van bederfelijke producten kan achteruitgaan nadat de datum is verstreken; dergelijke producten zouden echter nog steeds veilig moeten zijn als ze op de juiste manier worden behandeld . Consumenten moeten de kwaliteit van het product evalueren voordat ze het consumeren om te bepalen of het product tekenen van bederf vertoont.
Verse groenten en fruit
Verpakte groenten (sla, spinazie, boerenkool, etc.) blijven doorgaans 3-5 dagen na de datum goed als ze ongeopend zijn. Na opening moeten ze binnen 1-2 dagen worden gegeten. De meeste onverpakte sla/andere groenten blijven 1-2 weken na aankoop in de koelkast houdbaar .
Over het algemeen is het veilig om voedsel te kopen op de houdbaarheidsdatum. Houdbaarheidsdata hebben meer te maken met de algehele kwaliteit en textuur van het voedsel dan met wanneer het veilig of niet veilig is om te eten. Zolang er geen tekenen van bederf zijn, kun je het eten, maar het smaakt misschien niet meer zo vers als het ooit was .
Hoewel salade veilig kan zijn om te consumeren na de houdbaarheidsdatum, kan de kwaliteit van de producten aanzienlijk zijn verslechterd . De groenten kunnen beginnen te verwelken, een slijmerige textuur krijgen of een vieze geur beginnen te produceren. Dit zijn allemaal tekenen dat de salade niet langer vers is en weggegooid moet worden.
Vers fruit en groenten zijn veilig om te eten nadat de houdbaarheidsdatum op de verpakking is verstreken . Ze smaken misschien niet zo vers, maar ze zijn volkomen veilig om te eten en het is onwaarschijnlijk dat u er ziek van wordt.
Een slimme manier om restjes groenten te gebruiken is om een groentebouillon te maken . Gooi alle groenten of restjes die nog niet bedorven zijn in een pan op het vuur, vul met water, breng op smaak en laat een uur sudderen. Dit werkt het beste met wortelgroenten zoals selderij, wortels, aardappelen en uien.
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Diepvriesgroenten en -fruit zijn onbeperkt veilig om te eten (zolang ze bevroren zijn bewaard) , maar de kwaliteit van het voedsel kan afnemen als de houdbaarheidsdatum is verstreken. Tomaten uit blik of fruit met een hoog zuurgehalte moeten binnen 18 maanden worden gebruikt.