Als alleen naar de cafeïne gekeken wordt, zouden volwassenen gemiddeld gezien de volgende hoeveelheden, naast 3 kopjes groene of zwarte thee, veilig kunnen nemen op een dag: Niet meer dan 5 kopjes koffie , of. Niet meer dan 3 blikjes energiedrank.
Om te genieten van alle voordelen van koffie, zonder last te hebben van een overdaad aan cafeïne is het voor gezonde volwassenen aan te raden niet meer dan 3 tot 4 kopjes koffie per dag te drinken. Een kopje koffie bevat ongeveer 80-100 mg cafeïne waardoor je dus uitkomt op een maximum van 400 mg cafeïne per dag.
Een teveel aan cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid en hartkloppingen. Niet iedereen is even gevoelig voor die effecten van cafeïne. De één kan er na één kopje al last van hebben en de ander merkt na 6 kopjes nog niks.
Welke effecten cafeïne heeft en hoe sterk die effecten zijn, verschilt per persoon. In het algemeen is het voor de gemiddelde, gezonde en niet zwangere volwassenen veilig om maximaal 400 mg cafeïne per dag te nemen, en niet meer dan 200 mg cafeïne in één keer.
Overgevoelig voor cafeïne
Sommige mensen kunnen koffie niet goed verdragen. Een grote gevoeligheid voor cafeïne lijkt hiervan de oorzaak te zijn. Je kunt daarbij last krijgen van je maag, je opgejaagd voelen of slecht voelen. Je kunt van een snellere hartslag krijgen of zelfs een tijdelijke onregelmatige hartslag.
Denk aan hoofdpijn, slaperigheid en vermoeidheid, verminderde energie en minder actief zijn, verminderde alertheid, depressieve stemming, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en je niet helder van geest voelen.
De cafeïne in koffie kan positieve en negatieve effecten hebben. In kleine hoeveelheden kan het je alertheid en concentratie verhogen, en je sportprestaties verbeteren. Maar te veel cafeïne kan zorgen voor rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen.
Een blikje Red Bull Energy Drink van 250ml bevat 80mg cafeïne. Dat is ongeveer even veel als een kop koffie.
Cafeïne heeft een halfwaardetijd van ongeveer 5 uur. Dit betekent dat als 's ochtends om 8 uur een kopje koffie drinkt, de helft van cafeïne om 13:00 uur uit je lichaam is verdwenen. Het duurt dus ongeveer 10 uur voordat cafeïne volledig uit je lichaam is.
Dat veel koffie drinken (meer dan vijf koppen per dag) tot hartproblemen kan leiden, daarover zijn de meeste deskundigen het wel eens. Maar nieuw is, dat ook een paar koppen per dag al schadelijk kunnen zijn voor het functioneren van het hart.
Naast het beïnvloeden van het centrale zenuwstelsel heeft cafeïne ook invloed op de spieren. Het stimuleert de afgifte van calcium, wat de samentrekking van spiervezels bevordert. Dit kan leiden tot een verhoogde fysieke prestatie, wat voor sommigen gunstig is, vooral voor sporters.
Als je ermee stopt, kun je je dus tijdelijk moe, lusteloos en prikkelbaar voelen. Cafeïne is zowel geestelijk als lichamelijk verslavend. Stoppen met koffie drinken kan daardoor leiden tot ontwenningsverschijnselen als onrust en somberheid.
Voor gezonde mensen is een lage tot matige koffieconsumptie niet bezwaarlijk voor de nieren. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM, gefinancierd door de Nierstichting. Bij gezonde mensen die 6 koppen koffie drinken en ouder zijn dan 46 jaar, is de nierfunctie (glomerulaire filtratiesnelheid) lichtelijk verhoogd.
Teveel koffie (meer dan 4 koppen per dag kan al teveel zijn) kan zorgen voor een hoge bloeddruk en het vergroot het risico op hartziekten. Ook onttrekt koffie vocht uit je lichaam waardoor je, bij langdurig teveel koffie allerlei ontstekingen kunt krijgen.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat cafeïne de symptomen (zoals diarree, buikpijn en zure oprispingen) verergert van chronische darmaandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn1. Mensen met deze aandoeningen worden daarom afgeraden om koffie met cafeïne te drinken.
Te veel cafeïne kan leiden tot ongewenste bijwerkingen zoals hartkloppingen, slapeloosheid en zelfs hoofdpijn. Het is een dunne lijn tussen de perfecte hoeveelheid om je door de dag te helpen en een overdosis die je juist tegenwerkt.
Het beste tijdstip in de ochtend voor je eerste kopje koffie is minstens een uur nadat je wakker bent geworden. Op dit moment is je cortisolgehalte namelijk al aan het dalen. Het is aan te raden om anderhalf uur tussen kopje één en kopje twee te houden.
Symptomen. Symptomen van een cafeïne-intoxicatie zijn o.m. misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In zeldzame gevallen kan de intoxicatie leiden tot meer ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen.
De Hoge Gezondheidsraad stelt een maximale bovengrens voor blootstelling aan cafeïne voor gezonde volwassenen op 5,7mg/kg/dag. Toegepast op een persoon van 60kg komt dit overeen met 320 mg cafeïne per dag (voor een gemiddeld kopje koffie van ongeveer 80 mg cafeïne komt dit dus overeen met ongeveer 4 koppen koffie).
Maar wat kun je doen aan dat trillerige gevoel? Allereerst is voldoende beweging goed voor de vertering van koffie. Daarnaast is het slim om ervoor te zorgen dat je genoeg water drinkt tussen het koffie drinken door. Producten eten waar veel kalium of magnesium in zit (zoals melk en bananen) helpt ook.
kop koffie 125 ml: +/- 80 mg. blikje energydrink 250 ml: +/- 80 mg. kop (zwarte) thee 125 ml: 30 tot 50 mg cafeïne. 250 ml Coca Cola (zero): 24 mg cafeïne.
Te veel cafeïne kan leiden tot hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren, hartkloppingen, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slapeloosheid en angstgevoelens", schrijft het Voedingscentrum.
Volgens het Voedingscentrum kunnen gezonde volwassenen zonder al te veel problemen zo'n 4 kopjes koffie per dag drinken, als het om filterkoffie, pad-koffie of oploskoffie gaat. Drink je liever espresso (los of uit cups) dan is 2 tot 3 kopjes per dag het maximum.
Hoe gevoelig iemand is voor de cafeïne verschilt per persoon, maar gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 400 milligram cafeïne per dag binnen krijgen. Als je te veel cafeïne binnenkrijgt, kun je klachten krijgen als hoofdpijn, slaapproblemen, angstgevoelens of rusteloosheid.