Eieren zijn goed voor je hersenen Een ei bevat zo'n 20% van de Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid choline. Choline is een stof die je hersenen nodig hebben om optimaal te functioneren. Daarnaast is choline ook goed voor de werking van het zenuwstelsel.
In plaats van een reep chocola of een voorverpakte maaltijd met veel suiker worden je hersenen dus blijer van koolhydraten uit volkoren pasta en brood, quinoa, zilvervliesrijst, peulvruchten, groenten, fruit en yoghurt.
Mineralen zoals jodium, zink en ijzer zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Als je te weinig mineralen binnenkrijgt tijdens de groei van de hersenen, kan dat zorgen voor problemen bij de mentale ontwikkeling van een kind. Mineralen vind je in groenten, fruit, zuivel, noten en volkoren producten.
Ze bevatten nuttige stoffen als ijzer, choline, foliumzuur, zwavel en zink, en vitamines B2, B12, E en D. Deze vitamines verbeteren de geheugenfunctie en de cognitieve vermogens, en bevorderen in combinatie met zwavel de natuurlijke groei van haar en nagels.
Eieren eten heeft geen aangetoonde voor- of nadelen voor je gezondheid. Ze zadelen je ook niet op met een hoger risico voor hart- en vaatziekten, hoewel dat lang werd aangenomen. Eitjes zijn wel rijk aan voedingsstoffen, voornamelijk eiwitten en vet. Dat vet zit in de dooier en is grotendeels onverzadigd – wat goed is.
Of een ei iedere dag gezond of ongezond is, hangt af van wat je verder iedere dag eet. Het Voedingscentrum adviseert om te variëren in vis, peulvruchten, vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezonde voeding. Vegetariërs kunnen 3 tot 4 eieren per week eten.
Zowel een gekookt ei als een spiegelei bieden een interessante mix van mineralen zoals ijzer, zink en selenium en van vitaminen zoals vitamine A, D, B2 en B12.
Eet je ei in de ochtend
“Als je in de ochtend een ei eet houd je je bloedsuikerspiegel stabiel en je snaaitrek later op de dag onder controle. Ook bevat die zo gevreesde eidooier juist allerlei gezonde vitaminen en stoffen zoals choline, een stofje wat belangrijk is voor onder andere je zenuwen en hersenfunctie.
Eieren zijn niet slecht voor je lever
Als je te weinig cholesterol binnenkrijgt, zal je lever dat tekort zelf aanvullen. Maar dat proces werkt ook in de omgekeerde richting: wanneer je eieren of andere cholesterolrijke producten eet, zal je lever zelf minder cholesterol aanmaken.
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet. Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Regelmatige beweging in de buitenlucht en voldoende slaap zijn daarbij essentiële pijlers voor een gezond functionerend zenuwstelsel. Ook regelmatig mediteren draagt aanzienlijk bij: het normaliseert de bloeddruk en verlaagt de niveaus van cortisol en adrenaline.
Frisse lucht, de natuur en zonlicht hebben een positieve effect op zowel je lichaam als je brein. Even naar buiten gaan zogt er letterlijk voor dat je even afstand neemt van dat wat je stress geeft. Uit onderzoek blijkt daarnaast dat de hoeveelheid groen in iemands omgeving sterk samenhangt met je mentale gezondheid.
Vette vissoorten, noten en zaden zijn rijk aan omega-3-vetzuren, maar zwarte kaviaar is de beste keuze. Volgens de auteur lopen ouderen die weinig omega-3-vetzuren consumeren 70% meer kans op dementie.
Goed nieuws voor theeleuten: uit onderzoek blijkt dat elke dag drie koppen groene thee drinken goed is voor je hersenen. In thee zitten antioxidanten die de bloedvaten helpen gezond te houden. Het drinken van groene thee verlaagt je bloeddruk en verkleint zelfs de kans op een beroerte.
Je hersenen hebben glucose nodig om optimaal te functioneren, maar een te hoge suikerinname heeft juist negatieve effecten. Je hersenen kunnen verslaafd raken aan de dopamine die vrijgeven wordt door het eten van suiker, wat zorgt voor een gevoel van beloning. Hierdoor eet je snel te veel suiker.
Daarnaast zouden minstens twee eieren per dag zelfs het risico op hartziekten en borstkanker verminderen. Niet alleen je ogen, huid en geheugen worden blij van eieren. Ook de rest van je lichaam wordt gevuld met goede voedingswaarden. Eieren barsten namelijk van het calcium en de vitamine D.
Een gekookt eitje is gezonder dan een gebakken ei
Het Voedingscentrum raadt aan om te kijken wat je verder iedere dag eet. Een gebakken ei bevat namelijk ongeveer twee keer zoveel vet en verzadigd vet (17,6 gram vet waarvan 5,6 gram verzadigd) dan een gekookt ei (8,8 gram vet waarvan 2,9 gram verzadigd vet).
Eieren zijn rijk aan cholesterol (ongeveer 200 mg per ei), maar ze zijn ook een goede en goedkope bron van eiwitten, B-vitaminen, vitamine A en D en mineralen zoals selenium, ijzer en zink. Voor gezonde mensen kan een dagelijks eitje geen kwaad, het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten niet.
Zalm: dit stukje vis is rijk aan vitamine B6 en dat is de vitamine die het lichaam nodig heeft om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Hardgekookt eitje: eieren bevatten veel tryptofaan wat zorgt voor een slaperig gevoel. Ook bevat het veel vitamine B12 en dat helpt weer bij sneller inslapen.
Eieren en onze darmen
Eieren zorgen ervoor dat het onze spijsvertering en de doorstroom in onze darmen stimuleert. Als je last hebt van obstipatie neem dan eens een eitje en wellicht heb je een betere stoelgang.
Proteïnes eten voor het slapen
Het geeft je energie een boost en helpt je spieren te herstellen. Maar de timing is heel belangrijk. Ga je 's avonds laat nog eten voor het slapen en is het al bijna bedtijd? Dan kan je beter geen proteïnes nemen, dus geen shakes, vlees of eieren.
Een zachtgekookt eitje is beter dan een hardgekookte. De zachte variant zou lecithine bevatten, een stof die opgeslagen vet omzet in energie en zo de vetverbranding stimuleert. En als je je ei te lang kookt, verdwijnt de lecithine uit het ei en hiermee deze vetafbrekende eigenschap.
Sterke botten door eieren
Eiwitten dragen bij aan een gezonde botmassa, mits je voldoende calcium binnenkrijgt. En laten eieren nou net vol met eiwitten zitten! Een lunch of ontbijt met ei is dus een goed idee voor gezonde en sterke botten. In ei, met name in het eigeel, zit ook nog eens vitamine D.