Moussaka kun je nog twee dagen bewaren in de koelkast. In de vriezer kun je dit gerecht nog drie maanden bewaren, maar het is het lekkerst als je het gerecht meteen opeet!
Moussaka kun je, na maximaal 2 uur afkoelen, 2 dagen bewaren in de koelkast. Liever invriezen? Verdeel de moussaka eventueel in porties en bewaar het tot 3 maanden in de vriezer.
Je kunt moussaka tot drie maanden in de diepvries bewaren. Moussaka kun je, na maximaal twee uur afkoelen, twee dagen in de koelkast bewaren.
U kunt auberginemoussaka invriezen, in zijn geheel of in individuele porties ! Om een hele gekookte moussaka in te vriezen: Laat het afkoelen voordat u het goed afdekt met plasticfolie en vervolgens in aluminiumfolie wikkelt. Invriezen tot 3 maanden. Vergeet niet de plasticfolie te verwijderen voordat u het opwarmt.
Verwarm het gerecht opnieuw in de magnetron of oven op 175°C, tot het net warm is. ( Deze ovenschotel is ook heerlijk als u hem invriest, maar houd er rekening mee dat de aardappelen een andere textuur krijgen als u ze ontdooit en opnieuw opwarmt .)
Ja, Moussaka kan van tevoren worden gemaakt . Je kunt de aubergine roosteren, de tomaten-vleessaus maken en de bechamelsaus van tevoren bereiden. Stel vervolgens het gerecht samen en bak het wanneer je het wilt serveren.
Opwarmen/bereiden en bewaren
Je kan de moussaka het beste eerst afgedekt met aluminiumfolie opwarmen in een voorverwarmde oven (200 graden), ongeveer 15 minuten. Daarna nog 5-10 minuten onafgedekt zodat de bechamel kan gratineren en bruin wordt. Even onder de hete grill kan ook.
Er zit 36,8 gram vet in 1 bord (400 gram) moussaka, bereid met zout, waarvan 17,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Omdat aubergines zeer gevoelig zijn voor lage temperaturen is het raadzaam de vruchten niet bij temperaturen lager dan 16 °C te bewaren.
Het woord moussaka komt uit het Arabisch. De betekenis is “fris” omdat oorspronkelijk de Moussaka in de Arabische keuken koud gegeten wordt. Het is een van onze favoriete Griekse recepten bij Sunny Tables! Di Het klassieke Griekse Moussaka recept is van oorsprong alleen gemaakt met aubergine en lamsgehakt.
Ja, je kunt ovenschotels invriezen! Maak je ovenschotel zoals wanneer je 'm meteen in de oven zou stoppen: doe alles in laagjes in een ovenschaal. Gebruik best een schaal van aardewerk of glas die zowel in de oven als in de diepvriezer mag. Je kunt je ovenschotel nu ofwel volledig afbakken, ofwel ongebakken invriezen.
Een restje pizza of ovenschotel weer opwarmen, dat kan perfect in de oven of microgolfoven. Maar hoe vermijd je dat die heerlijke overschotjes gaan uitdrogen? Het enige wat je moet doen, is een kopje water erbij zetten.
Moussaka. Klassiek: Moussaka bevat normaal gesproken veel verzadigde vetten , koolhydraten en calorieën, dus je kunt dit beter bewaren voor een speciale traktatie, of een nieuwe manier van koken proberen.
Een portie klassieke moussaka bevat 820 kcal , 58 g vet (waarvan 24 g verzadigd vet) en 1,06 g zout. Mijn versie bevat 325 kcal, 15 g vet (waarvan 5 g verzadigd vet) en 0,65 g zout.
Er zitten 616 kilocalorieën in 1 bord (400 gram) moussaka, bereid met zout. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'moussaka, bereid met zout'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Vooraf maken en bewaren. Moussaka kan, goed afgedekt met plasticfolie, tot 5 dagen in de koelkast bewaard worden. Om op te warmen, verwarm de oven voor op 180 °C (350 °F), doe de moussaka in de oven en verwarm tot hij helemaal warm is, ongeveer 30 minuten .
Kan ik groentemoussaka invriezen? Zeker. Voor het beste resultaat zet je het gerecht in elkaar, maar vriest je het in voordat je het bakt. Als je het wilt gaan serveren, zet je de bevroren moussaka in de oven en bak je hem ongeveer 60 minuten op 180 °C of tot hij helemaal gaar is.
Moussaka is typisch zo'n gerecht waarvoor de stelregel 'if it grows together, it goes together' geldt. Moussaka en de wat steviger Griekse rode wijnen vormen over het algemeen een prima combinatie. Bij zo'n rode Griekse wijn kun je bijvoorbeeld aan een wijn van de Xynómavo of Agiorgitiko denken.
Je kunt de moussaka invriezen en dan tot wel 3 maanden bakken .
Geen probleem: bewaar de kliekjes gemakkelijk in de vriezer. De ingevroren kliekjes zijn 3 maanden te bewaren, afhankelijk van de maaltijd en de verpakking. Zet een datum op de verpakking als je eten invriest. Zo weet je precies wanneer je de maaltijd in de vriezer hebt gezet en tot wanneer de maaltijd goed blijft.
Maar mocht je nog steeds iets over hebben van het opgewarmde restje, dan kun je dat beter weggooien. Verwarm het dus niet een 2de keer en vries het ook niet een 2de keer in. De kans is namelijk groter dat mogelijk aanwezige ziekmakende bacteriën dan uitgroeien tot aantallen waar je ziek van kunt worden.
Vermijd het invriezen van ovenschotels die gemaakt zijn met zuivelproducten (vooral zachte kazen met een hoog watergehalte zoals ricotta of hüttenkäse), eieren, zetmeelrijke groenten en waterrijke groenten zoals sla en komkommer .
Controleer nogmaals of uw ovenschaal geschikt is voor de vriezer (dit staat meestal op de bodem van de schaal), maar de meeste glazen, keramische en metalen schalen zijn dat wel . Dat gezegd hebbende, betekent vriezerbestendig niet dat ze geschikt zijn voor de vriezer en de oven. Glazen en keramische schalen kunnen barsten als ze rechtstreeks van de vriezer in de oven gaan.