In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
Nadat je de appels hebt gesneden, raden we aan om ze op te bergen in de koelkast. Door ze bij lagere temperaturen te bewaren, kun je het oxidatieproces vertragen. Dit zorgt ervoor dat de bruinverkleuring van de appels veel minder snel zichtbaar zal zijn.
Bewaar stukjes geschilde appel afgedekt in de koelkast. Het toevoegen van een beetje citroensap voorkomt verkleuring.
Eenmaal gesneden: 3–5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer . Gemaakt tot appelmoes: 7–10 dagen in de koelkast, 2 maanden in de vriezer. Gekookt, zoals in het geval van appeltaart: 3–5 dagen in de koelkast.
Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces. Leg je verse fruit even in een schaal met koud water en citroensap.
Gesneden fruit bewaar je best in een luchtdicht bakje of in een plastic zakje dat afgesloten kan worden. Zo blijven de stukjes fruit drie tot vijf dagen goed in de koelkast.
Groente, fruit en noten als tussendoortje
Banaan, appel, peer, mandarijn, druiven, bramen en blauwe bessen zijn handige fruitsoorten om mee te nemen. Snijd ze bijvoorbeeld vast in stukjes zodat de kinderen de stukjes fruit gemakkelijk als snack kunnen eten.
Het is beter om de overgebleven appel weg te gooien en te kiezen voor vers fruit . Een verse, hele appel is veilig om ongeveer een week op kamertemperatuur te bewaren, maar nadat u hem hebt gesneden, moet hij in de koelkast worden bewaard, tenzij hij in een taart is gebakken. Dan kunt u hem maximaal twee dagen op kamertemperatuur bewaren.
Dit is de korte versie: De beste manier om bruin worden te voorkomen is om het gesneden fruit 10 minuten in een zoutwateroplossing te laten weken (een halve theelepel koosjer zout per kopje water), het vervolgens af te gieten en te bewaren tot het klaar is voor gebruik . De milde zoute smaak kan voor het serveren worden afgespoeld met kraanwater.
Een beetje bruin worden is normaal, maar als u een afwijkende kleur of textuur ziet, gooi de appel dan weg. Andere manieren om te zien of een appel bedorven is, is als de textuur extreem papperig is of gaten heeft van insecten of dieren . Een verse, gezonde appel zou geen sap moeten lekken als er minimale druk wordt uitgeoefend.
De boosdoener: ethyleen
Hoe langer je een appel laat liggen, hoe meer ethyleengas hij namelijk produceert. Dat gas versnelt het rijpingsproces en doet appels dus sneller rotten. Als je je appels in een frisse omgeving zoals de koelkast legt, wordt de uitstoot van het ethyleengas vertraagd.
Appels en peren kun je in stukjes of schijfjes invriezen maar ze verkleuren snel. Was de partjes en leg ze voor je ze invriest 20 minuten in een oplossing van 2 eetlepels citroensap op 1 liter water. Schil bananen, en snijd ze in stukken of plakjes. Je kunt ze ook heel invriezen.
Appels. Appels kun je het beste bewaren in de koelkast op 4 °C. Dan zijn ze wel drie weken langer houdbaarder dan buiten de koelkast. Heb je een gezin dat een kilo appels per dag verorbert, dan is het natuurlijk economischer om ze buiten de koelkast te bewaren.
Als de appel makkelijk loslaat, met het steeltje, is die rijp om te oogsten. Valappels, met een deukje of al aangepikt door vogels, kun je nog prima verwerken in een gerecht. Bijvoorbeeld een appeltaart of appelmoes.
Heerlijk bij een stuk zacht gegaarde procereur of bijvoorbeeld geglaceerd varkensvlees met bruine suiker en balsamico. Hoewel melige appels in een appeltaart niet bepaald aan te raden zijn, kun je ze prima (in stukjes gesneden) verwerken door muffins, scones en pannenkoeken.
Je kunt de rauwkost ongeveer 2-3 dagen in een afgesloten luchtdichte doos in de koelkast bewaren.
In de koelkast: 4-6 weken. Gesneden: 3-5 dagen in de koelkast, 8 maanden in de vriezer.
Als je 's ochtends appels snijdt om ze bij de lunch te eten, is dit de makkelijkste methode. Vooraf weken of afspoelen is hier niet nodig — je kunt ze voorbereiden terwijl je half slaapt . Snijd de appels gewoon in plakjes en bewaar ze ondergedompeld in kraanwater in een afgesloten bakje of afgesloten zakje op kamertemperatuur.
Het bewaren van gesneden appels in de koelkast helpt ook. Als je een gesneden appel op kamertemperatuur bewaart, wordt hij exponentieel sneller bruin dan wanneer je hem in de koelkast bewaart . Dat komt doordat de lagere temperatuur de reacties tussen de enzymen vertraagt, waardoor het bruiningsproces langer duurt.
Zodra u uw appelschijfjes hebt gesneden, spreidt u ze uit op een bord. Strooi koosjer zout over het blootgestelde vruchtvlees . Het fruit mag niet te zout smaken als u minder dan een eetlepel zout per appel gebruikt. Het gebruik van een fysieke barrière op uw appelschijfjes helpt om het oxidatieproces te voorkomen.
Waarom appels bruin worden. Wanneer een appel wordt gesneden, wordt er zuurstof in het plantenweefsel gebracht en vindt er een chemische reactie plaats die oxidatie wordt genoemd . Appels bevatten een enzym genaamd polyfenoloxidase (PPO). Wanneer dit enzym in contact komt met zuurstof, verandert het kleurloze verbindingen in een bruin pigment genaamd melanine.
Is het veilig om appels te eten die bruin worden? Ja! Hoewel esthetisch gezien bruine appels niet de meest aantrekkelijke vruchten zijn, is er geen veiligheidsrisico . Het is gewoon een natuurlijke reactie op het feit dat het vruchtvlees wordt blootgesteld aan zuurstof.
Snijd de appels in dunne plakjes, ongeveer 1/8 inch dik, laat de schil zitten als je dat wilt . Leg ze in een kom met water. Het water voorkomt dat de appelschijfjes bruin worden tijdens het sealen. Leg de appels in je vacuümsealer en zorg ervoor dat ze niet overlappen of elkaar raken.
Citroensap. Door de vitamine C in citroen blijft fruit langer fris. Dit is de makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin wordt.
Een paar stuks gedroogd fruit: lekker zoet en vezelrijk. Denk hierbij aan gedroogde dadels, abrikozen of schijfjes banaan en appel. Let hierbij wel op dat gedroogd fruit van nature relatief veel suiker bevat; ons advies is dan ook om het echt bij een paar stuks te houden.