Mango bewaren doe je het beste op kamertemperatuur, dan kunnen ze goed narijpen. Bewaar mango's dus liever niet in de koelkast. Je kunt een eetrijpe mango nog enkele dagen op een koele plek bewaren, liefst bij 8 tot 10 ºC. Leg de vrucht liever niet bij sterk ruikende producten, ze neemt makkelijk andere geuren op.
Bij kamertemperatuur kunnen mango's goed narijpen. Bewaar ze dus liever niet in de koelkast. Een eetrijpe mango kun je enkele dagen koel bewaren, liefst bij 8 tot 10°C. Leg mango's niet bij sterk ruikende producten, want ze nemen gemakkelijk andere geuren op.
Eenmaal rijp, moeten mango's in de koelkast worden geplaatst, wat het rijpingsproces vertraagt. Hele, rijpe mango's kunnen maximaal vijf dagen in de koelkast worden bewaard. Mango's kunnen worden geschild, in blokjes worden gesneden en in een luchtdichte container in de koelkast worden bewaard gedurende enkele dagen of in de vriezer gedurende maximaal zes maanden.
De makkelijkste manier om te voorkomen dat je fruit snel bruin kleurt, is namelijk een badje van citroensap. De hoge zuurgraad van het sap vertraagt de verkleuring en zoals we van zuur gewend zijn, gaat het fruit dan een stuk langer mee.
Hoewel koeling de ultieme manier is om mango's langer te bewaren, moet de opslag op een specifieke manier worden gedaan om optimale resultaten te krijgen. De juiste manier is om het fruit in kleinere stukken te snijden, ze in een ziplock-zak te doen en ze zes maanden in te vriezen .
Rijpe mango's: Zodra de mango's rijp zijn, kunt u ze in de koelkast bewaren. Doe ze in een plastic zak of bakje om te voorkomen dat ze uitdrogen. Ze kunnen tot een week in de koelkast bewaard worden. Hygiëne: Was en droog mango's altijd voordat u ze opbergt om vuil of pesticiden te verwijderen.
Er zijn veel schimmels bekend die aanzienlijke schade aan mangovruchten veroorzaken tijdens transport en opslag . Deze omvatten Colletotrichum gloeosporioides, Gloeosporium-soorten, Aspergillus-soorten, Phomopsis-soorten, Dothiorella-soorten, etc.
Bewaar ze in een luchtdichte container of ziplock zak, bewaar ze in de koelkast en je mango's zouden 4-5 dagen vers moeten blijven. De koele temperatuur vertraagt het oxidatieproces. Je kunt de mango's ook tot 3 maanden invriezen.
Dus, je hebt al het vruchtvlees van een mango gesneden, maar je wilt niet de hele vrucht in één keer opeten of koken? Gelukkig kun je geschilde en in plakjes gesneden (of in blokjes) mango's ongeveer een week in een luchtdichte voedselcontainer in de koelkast bewaren.
Zodra fruit en groenten zijn gesneden, gehakt of gekookt, moeten ze in afgedekte bakjes in de koelkast worden bewaard of in plastic diepvriesbakjes worden ingevroren. Laat gesneden, geschild en gekookt fruit en groenten niet langer dan twee uur op kamertemperatuur liggen.
Onze experts zijn het erover eens dat je onrijpe mango's op kamertemperatuur moet bewaren. Mango's mogen niet in de koelkast worden bewaard voordat het fruit zacht wordt. " Mango's bewaren bij een temperatuur lager dan 45 graden Fahrenheit heeft invloed op de smaak van het fruit, omdat de suikers zich niet ontwikkelen ", legt Rendine uit.
Mango's oxideren net als appels. Zodra ze zijn gesneden, reageert zuurstof in de lucht met het fruit en zorgt ervoor dat hun kleur verandert . Het is niet slecht voor je, maar het ziet er niet smakelijk uit. Je kunt het in een afsluitbaar zakje doen en de lucht eruit zuigen om het proces te vertragen, of het gewoon opeten nadat je het hebt gesneden.
Heb je maar een helft van de mango gesneden? Verpak de mango dan in vershoudfolie en bewaar in de koelkast. Gesneden mango is nog twee tot vier dagen in de koelkast houdbaar. Ondanks de bruine kleur is de mango binnen die termijn vaak nog wel gewoon goed om te eten.
Mango's bevatten bijvoorbeeld vitamines zoals A, C, E en B6, die bijdragen aan een gezonde huid, versterkte weerstand en een verhoogd energiebalans. Het bevat ook magnesium, dat het immuunsysteem versterkt, calcium voor het behoud van sterke botten en kalium om het hart gezond te houden.
Niet in de koelkast
Fruit zoals bananen, meloenen, citrusfruit, sinaasappels en mandarijnen zijn een warm klimaat gewend en leg je daarom op de fruitschaal. ,,Ook vruchtgroenten, zoals tomaten, kunnen niet tegen de kou”, weet De Lange. ,,Bij temperaturen onder de 7 graden treedt er koudebederf op.
Afhankelijk van de soort is een rijpe mango groen, oranje of geel van kleur en hij geeft een beetje mee als je erop drukt.
Vooraf maken: Je kunt de mango's in stukken snijden en ze tot 3 dagen van tevoren bewaren . Hoe te bewaren: Zodra ze rijp zijn, kun je de mango's ongeschild in de koelkast bewaren tot 5 dagen. Als je ze al hebt gesneden, kun je ze afgedekt in de koelkast bewaren tot 7 dagen. Je kunt ze afgedekt tot 3 maanden invriezen.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De mango is beschimmeld, uitgedroogd of heeft smaak verloren. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Rauwe mango's in uw dieet opnemen
Rauwe Mango Slices: Snijd rauwe mango's in plakjes en geniet ervan als verfrissende snack . Een snufje chilipoeder of een snufje zout kan de smaken versterken.
Kijk eerst of de vrucht rijp is, door deze zachtjes in te duwen. Als de mango terug veert is hij rijp en klaar om gegeten te worden. Je kunt de mango in drie stukken snijden, aan beiden kanten net langs de pit. Het vruchtvlees snijd je vervolgens horizontaal en verticaal in.
Verse mango's hebben een stevige textuur, terwijl mango's die beginnen te bederven zachte plekken kunnen ontwikkelen, merkt Cooks Dream op. Bruine vlekken of schimmel op een mango of een onaangename geur die ervan afkomt, zijn ook tekenen dat de vrucht rot is of dat snel wordt.
De juiste mango
Ook hebben rijpe mango's een sterke, zoete en fruitige geur rond de steel. Is je mango nog niet rijp, bewaar 'm dan met wat bananen. Dit bevordert het rijpingsproces. Een zure, alcoholische geur is een teken dat de mango overrijp is.
Interne vleesafbraak
Deze worden zichtbaar wanneer de vrucht doormidden wordt gesneden. Het aangetaste vruchtvlees is bruin. Deze aandoening kan meestal worden gekoppeld aan omstandigheden vóór de oogst (voedingstekort). Overrijp fruit ontwikkelt ook interne vruchtvleesafbraak, het is een gevolg van veroudering.
Het eten van mango is goed voor je lichaam, omdat het geen vet, weinig calorieën en vooral veel vitamines en mineralen bevat. Wel moet je opletten dat je er niet te veel van eet, want naast goede stoffen vind je ook fructose in mango. Een teveel aan fructose kan gewichtsverlies in de weg staan.
Mogelijke oorzaken: Het aanvreten van insecten (prikken of kauwen) kan zichtbare vlekken op de mango veroorzaken.