Fruit & zuivel Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer. Je eten verteert namelijk beter als het in de pan al met elkaar in aanraking is gekomen in plaats van pas in je maag. Rauw fruit kan je het beste minstens een uur voor of na de volgende maaltijd eten.
Combineer rauw fruit nooit met zuivelproducten (dus tja, geen fruit met yoghurt of kaas …). Dit geldt vooral voor bananen, kersen, zuur fruit en meloenen. Bepaalde gekookte en droge vruchten zoals dadels samen met warme melk of kruiden zijn een uitzondering als het gaat om combinaties van fruit met zuivel.
Yoghurt is zwaar en als je er te veel van eet, kun je last krijgen van constipatie en opgeslagen afvalstoffen. De combinatie met fruit maakt het nog erger, omdat fruit licht verteerbaar is en vaak zuur. Dat zorg in de maag voor problemen, omdat het niet goed verteert kan worden.
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Fruit combineert vooral slecht met melk en zuur fruit combineert belabberd met yoghurt.
Sommige fruitsoorten niet naast elkaar leggen.
Ethyleenhoudend fruit niet naast ethyleen-gevoelig fruit bewaren. Een aantal fruitsoorten (waaronder appels, peren, abrikozen, perziken, pruimen of tomaten) verspreiden een gas waarin ethyleen zit. Ethyleen zorgt er voor dat sommige fruit- en groentesoorten sneller rijpen.
Fruitsoorten die veel ethyleen uitstoten of heel erg vatbaar ervoor zijn kun je dus beter niet naast elkaar bewaren – behalve als je dus wilt dat ze snel rijp worden – zijn: appels, abrikozen, bananen, kiwi's, pruimen, perziken, papaya's, passievruchten en mango's.
- Het combineren van bananen met sinaasappelen wordt over het algemeen niet aanbevolen vanwege mogelijke spijsverteringsproblemen die kunnen ontstaan door de verschillende verteringssnelheden van deze vruchten. Het samen consumeren ervan resulteert in een opgeblazen gevoel en winderigheid, wat bij sommige personen ongemak veroorzaakt.
Melk mag alleen worden gecombineerd met puur zoete en rijpe vruchten . Een rijpe zoete mango kan worden gecombineerd met melk. Avocado kan worden gemengd met melk (dit is romig, boterachtig en een beetje wrang). Gedroogde vruchten zoals rozijnen, dadels en vijgen kunnen worden ingenomen met melk.
Melk en citrusvruchten worden ook niet samen geconsumeerd. Het samen consumeren van citrusvruchten en melk kan braken of maagpijn veroorzaken. Als u melk moet drinken, consumeer dan melk ten minste 2 uur na het eten van fruit .
Dr. Anshu Vatsyan, een Ayurveda-expert, vertelde indianexpress.com dat Ayurveda voedselcombinaties classificeert als compatibel en onverenigbaar. “Fruit, met name citrusvruchten zoals aardbeien, druiven, sinaasappels, amla , etc., mag niet worden ingenomen met melk of yoghurt.
Hoewel zowel tomaten als sinaasappels vol zitten met vitamine C en essentiële voedingsstoffen, kan het combineren van de twee zure voedingsmiddelen een slecht idee zijn, omdat het kan bijdragen aan zure reflux of spijsverteringsproblemen. Net als melk kan de zuurgraad van sinaasappels voor sommige mensen niet goed mengen met yoghurt .
Vers fruit in de yoghurt is natuurlijk altijd goed. Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt.
Voor het slapen: Kwark, Skyr of Griekse yoghurt is een ideale manier om een grotere hoeveelheid eiwit in te nemen. Deze vormen van zuivel bevatten per 100 gram zo'n 8-12 gram eiwit. Het gaat bovendien om het langzaam opneembare eiwit waar jouw lichaam heel de nacht gebruik van kan maken om te herstellen.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Let op met mango, ananas en kiwi
Die soorten fruit bevatten een bepaald enzym. Als je dit mengt met zuivel en laat staan wordt de kwark of yoghurt bitter. Dus als je wil ontbijten met kwark en bijvoorbeeld kiwi eet dan alles op en bewaar het niet.
Je begint je dag goed met een ontbijt vol keuzes uit de Schijf van Vijf. Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Citrusvruchten bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Alle soorten vruchten passen net als groente, peulvruchten en volkoren graanproducten in een gezond voedingspatroon. Eet elke dag tenminste 2 stuks fruit voor een goede gezondheid.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
5) Combineer wrongel (of zuivel) nooit met fruit . Wrongel wordt als zwaar en zuur beschouwd, terwijl fruit doorgaans licht en zoet is. Wanneer deze contrasterende eigenschappen worden gecombineerd, kan dit mogelijk het spijsverteringsvuur of 'agni' verstoren, wat leidt tot de productie van toxines of 'ama' in het lichaam.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen hebben een hoge zuurgraad. Gecombineerd met wrongel, wat ook zuur is, kan het leiden tot een onevenwicht in de pH-waarden in de maag . Dit kan resulteren in indigestie, brandend maagzuur of maagklachten.
Sinaasappels zijn een vitaminerijk en gezond voedingsmiddel, maar met mate is de sleutel. Ze hebben een hoge concentratie zuur, wat irriterend kan zijn voor de maag, vooral als u gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) hebt . Sinaasappels bevatten veel kalium, dus als u bètablokkers gebruikt, kan het eten van te veel ervan leiden tot nierschade.
Sinaasappels bevatten veel pectine, wat zich bevindt in de celwanden van de vrucht. Dit stofje wordt vooral gebruikt om jams te maken, maar het heeft nog veel meer voordelen. Pectine is een fermenteerbare vezel die de stoelgang bevordert en het LDL-cholesterol niveau in het bloed kan verlagen.