Hoe weet ik of een kiwi niet goed meer is? De kiwi gaat dan schimmelen, heeft smaak verloren of is uitgedroogd. Je kunt dit bederf herkennen door te kijken, ruiken of zelfs proeven. Je kunt een kiwi halveren en uitlepelen of schillen en in plakjes snijden.
Eetrijpe gele kiwi's kun je 2 dagen op de fruitschaal bewaren. Gele kiwi's blijven in de koelkast zeker nog 1 week goed. Hoe weet ik of een gele kiwi niet goed meer is? De gele kiwi gaat dan schimmelen, heeft smaak verloren of is uitgedroogd.
Ja, zeker wel! Je kunt alle soorten kiwi's helemaal eten, zelfs die met 'haar', maar je moet ze wel eerst wassen. Het eten van de schil van kiwi's kan zelfs veel voordelen hebben.
Van tussendoortjes tot toetjes en van ontbijt tot avondeten: we hebben kiwi recepten voor elk moment van de dag. En heb je een overrijpe kiwi? Geen probleem, ook dan kun je er nog een lekker recept mee maken.
1. Wanneer is een Zespri Green kiwi klaar voor gebruik? Om te weten of een kiwi rijp is, moet je er zachtjes in knijpen. Als hij meegeeft bij lichte druk, is hij er helemaal klaar voor!
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot! Vitamine C is belangrijk als antioxidant en is nodig voor het behoud van de normale structuur van je bindweefsels, waaronder je huid, botten en tanden.
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Controleer de kiwi op tekenen van bederf, zoals schimmel, onaangename geur of een papperige textuur . Een verse kiwi moet stevig zijn, maar licht meegevend als je hem zachtjes knijpt. Als hij te zacht aanvoelt of een onaangename geur heeft, is hij mogelijk bedorven.
Dankzij hun zachte en sappige textuur kunnen de Zespri Green kiwi's gemakkelijk worden gemixt. Je kunt de kiwi eerst schillen en in stukken snijden maar ook in zijn geheel met schil 5 tot 7 seconden op hoge snelheid mixen. Als je nog nooit een kiwi hebt gemixt, geven we je graag een tip!
Rijpe kiwi's zijn zacht
Onrijpe kiwi's voelen hard aan , en overrijpe kiwi's voelen zacht en papperig aan. Je wilt een mooie balans tussen zacht en stevig.
Als de kiwi heel zacht en papperig is, is hij overrijp en moet hij meteen worden opgebruikt .
Kiwi bereiden & bewaren
Doe de kiwi's dan samen met peren, appels of bananen in een papieren zak. Rijpe kiwi's kun je ca. 2-6 dagen gekoeld bewaren (12-15°C). Onrijpe kiwi's blijven in de koelkast 1 tot 3 weken goed.
Voor onrijpe kiwi's kun je ze in de koelkast bewaren, waar ze tot 1-3 weken goed blijven. Door deze bewaaradviezen te volgen, kun je optimaal genieten van de heerlijke smaak en voedingswaarde van kiwi's.
Te zacht is echter ook niet goed, want dat betekent dat die overrijp is. Probeer dus een kiwi te pakken die een beetje meegeeft als je knijpt, maar niet te erg. Kiwi's zijn trouwens niet alleen heel lekker, maar ook nog eens hartstikke gezond.
Fruit: eet driemaal per dag een stuk fruit (liefst met schil) als broodbeleg, als dessert of tussendoortje. Varieer de fruitsoorten. Een kiwi (eventueel op nuchtere maag) is zeer vezelrijk en bevorderlijk voor de stoelgang.
Bewaren. Bewaar onrijpe kiwi's op de fruitschaal zodat ze kunnen narijpen. Rijpe kiwi's zijn enkele dagen houdbaar in de koelkast. Onrijpe kiwi's kun je in de koelkast wel 1-3 weken bewaren.
Maar overrijp fruit bevat niet minder vitaminen, en is daarom niet ongezonder. Waar je wél voor moet oppassen, zijn eventuele schimmels. Die gooi je beter weg!
Zulke onrijpe kiwi's zijn te zuur om te eten en moeten op kamertemperatuur bewaard worden. Ze zullen binnen een paar dagen rijp zijn. Je kunt het rijpingsproces ook versnellen door kiwi's in een papieren of plastic zak te bewaren, samen met ander rijp fruit zoals banaan, appel, etc.
Kiwi is, zoals alle fruitsoorten, rijk aan het mineraal kalium dat een tegengewicht vormt voor natrium (zout) in het lichaam en de bloeddruk doet dalen. Kalium zorgt ook voor een geringere kans op osteoporose, omdat het de uitscheiding van calcium (essentieel voor de botten) afremt.
Neem een flinke ruik aan je kiwi; je zoekt naar een zoete, fruitige geur. Overrijpe of bijna rotte kiwi's beginnen licht gefermenteerd of zuur te ruiken onder de tonen van zoetheid . Daarentegen hebben onrijpe kiwi's niet de tijd gehad om die heerlijke suikers te ontwikkelen, dus er is niet veel te ruiken.
Vermijd te zachte, hoewel ze zoeter worden naarmate ze ouder worden, kunnen ze snel papperig worden en fermenteren als ze te lang blijven liggen . Een kiwi is rijp als hij mollig is en licht zacht aanvoelt met een geurige geur.
Invriezen kan ook, maar na het ontdooien verandert de textuur. Je gebruikt de ontdooide kiwi's dan ook best voor verwerking in bijvoorbeeld smoothies of ijsjes. Heb je heerlijke kiwi's gekocht maar zijn ze nog niet rijp genoeg? Stop ze dan in een papieren zak samen met bananen, appels of peren.
Dit omdat het eten van fruit op een lege maag je bloedsuikerspiegel kan verhogen en het kan beter voor je zijn om kiwi's naast een vet- of eiwitbron te eten.
Eén voordeel van de kiwi kennen we allemaal: kiwi is een vitaminen-bommetje! Wist je dat een kiwi bijna het dubbele aan vitamine C bevat dan een sinaasappel en ongeveer nét zo veel kalium als een banaan. Daarnaast zit er in een kiwi meer vitamine E en K dan in de meeste andere vruchten.
Het eten van kiwi's bleek de maagdarmstoornissen te verlichten, vooral in het geval van klachten en pijn aan de maag. De meeste proefpersonen hadden last van constipatie. De kiwi heeft zoetzuur vruchtvlees onder een eetbaar, vezelig omhulsel.