Wil je spek voor langere tijd bewaren, dan is invriezen perfect mogelijk.
Overige informatie. Het product is minimaal 6 maanden houdbaar in de vriezer en na ontdooien maximaal 3 dagen houdbaar, in de originele gesloten verpakking, in de koelkast.
Ontdooi het vlees door het één dag voor gebruik op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen of laat het ontdooien in de oorspronkelijke verpakking waarin het vlees is ingevroren.
Bereiding: speklap bakken
Leg het bevroren vlees dan in een pan met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid. Haal de speklappen een half uur voor het koken uit de verpakking.
In het spek zit de listeriabacterie, waar onder meer ouderen erg ziek van kunnen worden.
Wil je spek voor langere tijd bewaren, dan is invriezen perfect mogelijk. Opgelet: de zoutsmaak neemt toe door het invriezen.
De onderzoekers concludeerden dat de man de parasiet hoogstwaarschijnlijk via een 'auto-infectie' had opgelopen. Hij zou een darmlintworm, taeniasis genaamd, hebben opgelopen door het eten van onvoldoende gebakken spek met daarin larvencysten en vervolgens, na het niet goed wassen van de handen, de lintwormeitjes te hebben opgegeten die hij via de ontlasting had uitgescheiden, wat leidde tot ...
In de vriezer kan ongeopende bacon tot zes maanden houdbaar zijn . Ongeopende bacon kan ongeveer twee weken in de koelkast en acht maanden in de vriezer bewaard worden. Zodra de verpakking geopend is, is ongekookte bacon, zolang deze goed in een afgesloten verpakking bewaard wordt, een week houdbaar.
Het vlees heeft een afwijkende licht zure geur, is grauw verkleurd of plakkerig.
Dit heeft overigens geen invloed op de smaak. Het spek wordt daarna gedroogd en gerookt en is dan klaar voor consumptie. Door het roken van het buikspek op eiken- en beukenhout krijgt dit spek de karakteristieke rooksmaak die zo geliefd is. Omdat het spek gepekeld en gerookt is kun je deze ook prima 'rauw' eten.
Niet consumeren na de TGT-datum.
Er groeien al bacteriën op het spek, waardoor je ziek wordt en mogelijk voedselvergiftiging krijgt . De geur van spek, die sterk scherp en zuur kan zijn, kan worden gebruikt om te bepalen of het bedorven is.
Wanneer het bedorven is, kan de kenmerkende rode kleur van uw spek dof worden en vervagen tot een grijze, bruine of groenachtige kleur . Bedorven spek kan ook slijmerig of plakkerig zijn in plaats van zacht en vochtig. Spek dat een zure geur of rottingsgeur heeft, moet ook worden weggegooid, omdat dit een ander teken is van bederf.
Zorg ervoor dat u het deel dat u wilt invriezen in stevige diepvriesfolie of -zakken wikkelt, zodat de verpakking luchtdicht is. Vries het snel in tot een temperatuur van 0 graden F. of lager . Nogmaals, het Food Marketing Institute beveelt een opslaglimiet van 1 maand aan voor ongeopende bacon.
Maar er is één kanttekening: hoewel je spek kunt invriezen en het onbeperkt houdbaar kunt maken, begint de kwaliteit van bevroren spek na ongeveer 4 maanden af te nemen . Daarom raden we je aan om het eerder te gebruiken.
Gebraad kan vier maanden tot een jaar de diepvries in. Verwerkt varkensvlees, zoals spek, worst of hesp mag je niet langer dan een à twee maanden in de vriezer bewaren.
Bacon is gezouten, vergelijkbaar met gezouten vleeswaren, waardoor sommigen zich afvragen of het veilig is om rauwe bacon te eten. Helaas verhoogt het eten van rauwe of ongekookte bacon het risico op voedselvergiftiging .
Trichinose is een infectie door een parasiet . Het wordt veroorzaakt door het eten van onvoldoende verhit vlees, meestal varkensvlees. Symptomen kunnen verder gaan dan buikpijn en diarree. Ze kunnen ook spierpijn, gezichtszwelling, koorts en koude rillingen omvatten.
Handen wassen na het hanteren van rauw vlees of gevogelte of de verpakking ervan is een noodzaak omdat alles wat u daarna aanraakt besmet kan raken . Met andere woorden, u kunt ziek worden door een stuk fruit op te pakken en het te eten na het hanteren van rauw vlees of gevogelte zonder uw handen goed te wassen.
U kunt bacon in de koelkast bewaren bij 40 ºF of lager gedurende een week. Bacon kan ook worden ingevroren bij 0 ºF gedurende vier maanden (voor de beste kwaliteit). Ga voor meer informatie over bacon en het bewaren van andere baconproducten naar Bacon en voedselveiligheid.
Rauwe bacon kan gemakkelijk worden gevriesdroogd tot een vochtgehalte van minder dan 1,0 procent . Ik heb zelfs rauwe bacon gevriesdroogd tot ongeveer 0,7 procent vocht. Over het algemeen geldt: hoe lager het vochtgehalte van de gevriesdroogde rauwe bacon, hoe beter de stabiliteit bij opslag.
Hoe lang is bevroren gekookt spek houdbaar? Als u meer over hebt dan u binnen een week kunt gebruiken, kunt u de houdbaarheid van gekookt vlees verlengen door het in te vriezen. Met uw spek in de vriezer kunt u ongeveer twee tot drie maanden dezelfde heerlijke smaak, textuur en algehele kwaliteit verwachten .
Nee, het is niet veilig om rauwe bacon te eten . Hoewel bacon is geconserveerd door het uithardingsproces, is het niet gekookt. Net als andere voedingsmiddelen die u nooit rauw mag eten, brengt het eten van rauw of onvoldoende gekookt vlees u het risico op voedselgerelateerde ziekten door virussen, bacteriën of parasieten.
Zo lang zijn geopende vleeswaren houdbaar, mits je de verpakking weer goed dichtmaakt of het in een gesloten bakje bewaard: Gezouten vleeswaren zoals rookvlees en ontbijtspek bewaar je ongeveer één week in de koelkast. Gekookte vleeswaren zoals kipfilet, leverworst en gebraden gehakt blijven ongeveer 4 dagen goed.
De enige geur die je van bacon zou moeten ruiken is een lichte rokerigheid. Slijm: Als je bacon slijmerig is, is dat een duidelijk teken dat er bacteriën aanwezig zijn en zich verspreiden over het vlees. Gooi het weg! Verkleuring: Groene, grijze of bruine verkleuring betekent dat de bacon niet langer veilig is om te eten .