Fruit gaat niet rotten in je maag Dat fruit na het avondeten ongezond is, is een hardnekkig fabeltje. Gelukkig werkt ons lichaam een stuk efficiënter dan dat. Koolhydraten, eiwitten en vetten, ze kunnen allemaal tegelijkertijd verteerd worden.
Het beste tijdstip om fruit te eten
De optimale tijd om fruit te eten is voor zonsondergang, volgens voedingsdeskundige Shikha Agarwal. “Dit komt overeen met het natuurlijke ritme van je lichaam, bevordert een betere spijsvertering en verbetert de opname van voedingsstoffen gedurende je actieve uren.
Fruit eten voor het slapen
In veel fruitsoorten zitten namelijk bepaalde stoffen die de slaap bevorderen. Zo zijn kersen namelijk een natuurlijke bron van melatonine. Dit is een hormoon dat vaak in slaappillen wordt gebruikt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die kersen eten voor het slapen gaan, beter en langer slapen!
Kiwi's zijn misschien ook een van de beste voedingsmiddelen om voor het slapengaan te eten. De slaapbevorderende effecten van kiwi's worden soms toegeschreven aan serotonine. Serotonine is een chemische stof in de hersenen die helpt bij het reguleren van uw slaapcyclus. Het eten van een dieet dat rijk is aan fruit zoals kiwi's kan helpen bij het bevorderen van een betere slaap.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
" Ik zal niet aanraden om alleen fruit te eten bij het avondeten voor de algemene bevolking zonder onderliggende medische aandoeningen . Wij denken dat tarwe koolhydraten en suiker bevat, maar fruit bevat ook koolhydraten en natuurlijke suikers. Ik raad meestal aan om fruit te eten bij het ontbijt of als avondsnack, maar niet als hoofdmaaltijd.
Als jij direct na het diner een appel eet, blijft deze appel in je maag bovenop je diner liggen en kan hij gaan gisten. Gevolg: een opgeblazen gevoel. Je mag dus prima een stuk fruit eten, maar wacht een uur of twee met het aansnijden.
Eet wat stukjes ananas als de avond ten einde loopt. Ananas en melatonine leveren vitamine C, magnesium en vezels om de slaap te verbeteren . Het bevat ook een enzym genaamd bromelaïne, dat ontstekingen verlicht en spierontspanning bevordert. Kiwi's hebben indrukwekkende slaapverhogende effecten in studies aangetoond.
Volgens de algemene voedingsaanbevelingen eet je best 2 stukken of 250 g fruit per dag. Er zijn voldoende momenten tijdens de dag waarop je fruit kan inschakelen: bij het ontbijt, als tussendoortje, bij de lunch of bij het avondmaal.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Producten met een hoog magnesiumgehalte, zoals bananen, pompoenpitten en heilbot kunnen je behoorlijk moe maken. Dit mineraal werkt namelijk als spierontspanner en kan daarom je energielevel gedurende de hele dag beïnvloeden.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.
Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen.
Ook fruit kan helpen
Niet alleen eten dat rijk is aan tryptofaan draagt bij aan een betere slaap, ook producten die veel koolhydraten, weinig proteïne en laag in vet hebben een positief effect. Denk hierbij aan granola of crackers met melk. Snack je liever nog wat fruit voor het slapen gaan, dan hebben we goed nieuws.
Fruit is een belangrijke leverancier van voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Onderzoek toont aan dat fruit een positief effect heeft op je gezondheid. Het verlaagt de bloeddruk en de LDL-cholesterol (door oplosbare vezels zoals pectine en inuline). Zo beschermt fruit tegen hart- en vaatziekten.
Gezellig 's avonds voor de televisie! 's Avonds fruit eten zou goed zijn voor je nachtrust. Aardbeien, kersen, bananen en nectarines in het bijzonder bevatten een beetje van het slaaphormoon melatonine, waardoor je rustig in slaap kunt vallen.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
Citrusvruchten zoals sinaasappels, grapefruits en citroenen zijn uitstekende keuzes voor een lege maag. Deze vruchten zijn rijk aan vitamine C en helpen je metabolisme op gang te brengen en de spijsvertering te bevorderen. De natuurlijke suikers in citrusvruchten zorgen voor een snelle energieboost zonder een snelle piek in de bloedsuikerspiegel te veroorzaken.
Door 's avonds fruit te eten, kunt u voldoen aan uw dagelijkse voedingsbehoeften en uw lichaam voorzien van de nodige vitaminen en mineralen. Fruit zoals bananen, kiwi's, sinaasappels en meloenen zijn rijk aan kalium, vitamine C en foliumzuur, waardoor ze een uitstekende keuze zijn voor een tussendoortje voor het slapengaan.
Blauwe bessen geven je niet alleen meer energie, maar ze bevatten ook ontzettend veel voedingsstoffen en zijn rijk aan antioxidanten. Zoek je iets dat je meer energie geeft, maar ook bijdraagt aan je gezondheid? Dan zijn blauwe bessen en ander rood fruit zoals frambozen, bessen en aardbeien het beste om te eten.
Het blijkt dat het eten van teveel geraffineerde suikers (kristalsuiker, basterdsuiker, bruine suiker) ervoor zorgt dat je 's nachts vaker wakker wordt en dat het eten van verzadigde vetten ervoor zorgt dat je minder goed in je diepe slaap komt.
Het is zelfs zo dat fruit eten voor het slapengaan je nachtrust bevordert. Verschillende fruitsoorten bevatten namelijk magnesium, melatonine, serotonine en antioxidanten die je slaap positief kunnen beïnvloeden.
Groenten en fruit zijn rijk aan vezels. Die zijn weer goed voor de bacteriën die in je darmen leven, ook wel je microbioom genoemd.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.