Passata is tomatensaus dat gemaakt wordt van verse, rijpe tomaten die gekookt en nadien gezeefd worden. Pulp en zaadjes worden dus verwijderd. Is passata dus hetzelfde als gezeefde tomaten? Ja, het is de Nederlandstalige benaming hiervoor.
Zoals je weet zijn passata gezeefde tomaten zonder pulp en schil. Tomaten blokjes zijn tomaten die in stukjes gesneden zijn.
De tomaten in tomatenpuree zijn over het algemeen verwarmd en ontveld en moet je eerst ontzuren voordat het zijn uiteindelijke smaak vrijgeeft. Bij Passata zijn de tomaten (meestal) koud gepureerd en dus rauw. Passata kan ook dienen als vervanging van rijpe tomaten of tomaten uit blik of glas.
Tomaten uit blik zijn in principe hetzelfde als passata . Maar de zaden zijn niet verwijderd en de tomaten zijn nog steeds heel (of gehakt) in plaats van een gladde puree. Ik gebruik ze door elkaar. 1 standaard blik tomaten (inclusief de vloeistof) = ongeveer 1/2 standaard pot passata.
Tomatenblokjes. Tomatenblokjes zijn eigenlijk gepelde en in blokjes gesneden tomaten. Deze kun je gebruiken als vervanging van verse tomaten.
Maak je eigen saus
U kunt elk type tomaten uit blik gebruiken dat u hebt. Hele, gestoofde, in blokjes gesneden of geplette tomaten uit blik werken geweldig . Giet eerst de vloeistof uit het blik af en zet het opzij. Doe de tomaten vervolgens snel in uw blender of keukenmachine.
Geplette tomaten zijn een mengsel van fijngesneden tomaten in een tomatenpuree . Ze hebben een veel gladdere textuur en voegen dikte toe die ideaal is voor pastasaus, lasagne en Murgh Kari (een soort kipcurry).
Als je in Amerika of Canada woont, is tomatenpuree de beste vervanger voor tomatenpassata. Tomatenpuree is erg vergelijkbaar of identiek in de manier waarop het wordt gemaakt, en recepten die ik heb gemaakt met tomatenpuree kwamen er hetzelfde uit als wanneer ze werden gemaakt met tomatenpassata.
Je kunt hiervoor alle tomaten uit blik gebruiken, of ze nu heel, in blokjes of geplet zijn . Open het blik en giet het overtollige sap af met een zeef. Bewaar deze overtollige vloeistof om toe te voegen aan andere gerechten zoals soepen en stoofschotels. Verwerk de vaste stoffen in een blender of keukenmachine tot een glad geheel.
Een onmisbaar kant-en-klaar keukeningrediënt, passata is een superzachte tomatensaus gezeefd van zaden en schillen - ergens tussen gezeefde tomaten en tomatenpuree. De frisse tomatensmaak is perfect voor pasta- en pizzasauzen, stoofschotels en soepen... zelfs Bloody Marys en hartige cocktails .
Je kunt passata gebruiken in plaats van tomatensaus, maar het is geen volledig gelijkwaardige vervanger . Hoewel ze beide qua consistentie vergelijkbaar zijn, is tomatensaus gekookt en heeft het dus niet de heldere, krachtige tomatensmaak van passata.
Kleine blikjes bomvol smaak
Toch is zo'n klein blikje puree van 70 gram genoeg om gerecht voor vier personen smaak te geven. In een verpakking van 70 gram zijn namelijk zo'n vijf tomaten verwerkt.
Tomaten uit blik kunnen eenvoudig vervangen worden door passata, kant-en-klare pastasaus of zelfs tomatenpuree verdund met een beetje water .
Bij Nederlanders is de passata di pomodoro ook populair in recepten, gezeefde tomatenpulp. Maar die kun je met een flink financieel voordeel vervangen door aangelengde tomatenpuree. Dat geldt helemaal voor tomatensap; wel zelf even op smaak brengen met zout en peper.
Kan ik passata gebruiken in plaats van gehakte tomaten in lasagne? Je kunt zeker passata gebruiken , maar gebruik het niet rauw: kook het 10-15 minuten, tot het lekker stevig is. Hetzelfde geldt voor gehakte tomaten, gebruik ze niet rauw, kook ze ongeveer een half uur om ze minder waterig te maken.
Tomatenpassata kan worden gebruikt in elk recept dat vraagt om tomaten, maar waarbij het niet belangrijk is dat er stukjes tomaat in zitten, zoals saus, soep en stoofpot . Het is vooral lekker in gerechten waar je echt een frissere tomatensmaak wilt in plaats van een ingekookte versie — ik vind het heerlijk als een simpele pizzasaus.
One Pot Pasta Bolognese is de snelle versie van Spaghetti Bolognese, waarbij twee handige trucjes worden gebruikt: spaghetti wordt IN de vleessaus gekookt en er ontstaat direct een dikke, rijke saus met tomatenpassata/puree in plaats van de gebruikelijke geplette tomaten .
Ingrediënten voor Chilli con Carne
Ik gebruik passata in plaats van de gebruikelijke tomatenblokjes uit blik, omdat ik liever glasproducten gebruik dan producten uit blik.
Boordevol vitamine C, vetarm en telt als twee van de vijf dagelijkse porties – dit zou elke week op het menu moeten staan!
Is passata en tomatenpuree hetzelfde? Tomatenpuree en passata zijn vrijwel hetzelfde . Passata wordt gemaakt van gepureerde tomaten, maar in tegenstelling tot gezeefde tomaten heeft passata een dikkere consistentie. Gezeefde tomaten resulteren in een dunnere consistentie.
Tomato frito is gepureerde tomaten met ui en knoflook. Tomato passata is een tomatenpuree zonder zaadjes . Gebruik gewoon de puree en voeg knoflook en ui toe, wat de meeste paella-recepten toch al vereisen.
1 eetlepel tomatenpuree = 3 eetlepels tomatenpassata .
Als de extra vloeistof een probleem is, laat dan tomatenpassata een paar minuten sudderen in een koekenpan om het dikker te maken. Wanneer het eruitziet als tomatenpuree (verminderd tot ongeveer 1/3 van het oorspronkelijke volume) kan het worden afgekoeld en 1:1 worden gebruikt als vervanging.
Gesneden tomaten zijn over het algemeen stukjes tomaat verpakt in tomatensap. Ze kunnen een geweldige tijdsbesparing zijn. Geplette tomaten zijn een mengsel van gesneden tomaten en tomatenpuree of -pasta. Gestoofde tomaten worden gekookt en vervolgens ingeblikt, meestal met andere kruiden en toegevoegde suiker .
Er zit veel lycopeen en betacaroteen in tomaten uit blik, meer dan in verse tomaten. Deze stoffen zouden je onder meer kunnen beschermen tegen huidveroudering, hartkwalen en sommige soorten kanker.
Doe tomaten, knoflook en olie in een pan. Breng op smaak. Breng aan de kook en zet het vuur laag. Laat 20 - 30 minuten koken.