Let op: bij hogere temperaturen kan bakpapier ook vlam vatten. Gebruik bakpapier daarom zeker niet op open vuur zoals je gaspit, barbecue of onder een gloeiend hete ovengrill.
Kijk goed uit als je bakpapier gebruikt. Het papier kan namelijk in brand vliegen. Dit komt doordat het bestand is tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius. Het is daarom belangrijk dat je het niet gebruikt wanneer je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt.
Maak van het bakpapier een vochtige prop
Hij maakt het vel bakpapier vochtig. Dat doet hij door er eerst een prop van te maken en die onder de kraan te houden. Knijp het vervolgens nog wat uit en strijk het dan glad over de bakplaat. Het dient 2 doelen: het blijft liggen en scheurt minder snel.
Volgens de Rijksoverheid is het papier bij normaal gebruik veilig. Dat betekent dat je het bakpapier niet vaker gebruikt dan één keer (tenzij het anders vermeld staat op de verpakking). En dat je moet zorgen dat het niet in de brand vliegt doordat het tegen de zijkanten van de oven aankomt.
Gebruik ook geen bakpapier als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt: bakpapier is maar bestand tot temperaturen van maximaal 220°C.
Namelijk wat bakpapier. Vouw het bakpapier tussen het tosti-ijzer en leg je tosti ertussen. Je zal zien dat de kaas niet meer op je ijzer druipt, maar alles op het bakpapier terecht komt. Na afloop haal je het papier weg, gooi je het in de prullenbak en kun je je tosti-ijzer weer opbergen.
Bakpapier kan beter tegen hogere temperaturen en is daarom beter voor grillen. Slager papier zal bij hogere temperaturen verbranden. Het verschil tussen slager papier en bakpapier tijdens een low en slow sessies is dat het bakpapier het vocht van het vlees opvangt en meer vocht achterlaat.
Je kunt bakpapier ook gebruiken bij het bakken in de airfryer. Wees wel precies met het gebruik van het papier, laat het niet over de rand van de mand steken. Dat kan namelijk de luchtstroom belemmeren en dat gaat ten koste van de smaak. Gebruik het niet als er niets in de mand zit.
Bakpapier is onmisbaar in de keuken van een thuisbakker. Het wordt voornamelijk gebruikt om te voorkomen dat voedsel aan bakvormen of een bakplaat blijft kleven tijdens het bakken. Bakpapier wordt gemaakt van gebleekt papier en heeft een coating die voorkomt dat voedsel aan het oppervlak blijft plakken.
Een kleine vlam kan al snel leiden tot een brand. Dek de pan in het geval van vlam in de pan zo snel mogelijk af met bijvoorbeeld een deksel, zodat er geen zuurstof meer bij de vlam komt. Is er brand in de oven, dan is het zaak om de oven uit te zetten en dicht te houden zodat het vuur kan doven.
Een alternatief voor bakpapier is aluminiumfolie, je kunt hiermee prima je bakplaat bekleden. Daarnaast zou je de bakvorm of bakplaat ook kunnen invetten met boter of olie. Alleen is daarbij de kans wel aanwezig dat er eten aan de bakplaat blijft plakken.
In principe doe je de gladde kant richting voedsel. Je wilt immers dat je eten niet aan het papier blijft plakken. M.a.w. meestal is de gladde kant dus bovenaan, tenzij je papillot of iets dergelijk maakt. Maar meestal maakt het zéér weinig uit.
Is vetvrij papier hetzelfde als bakpapier? Nee, vetvrij papier is niet geschikt voor de hoge temperaturen in de oven. Een ander verschil met bakpapier is dat het verkrijgbaar is in diverse gramsgewichten.
Als u bakpapier of aluminiumfolie op de bodem van de pan plaatst waar vet en vuil zich verzamelen, wordt de luchtstroom onderbroken en krijgt u geen goed resultaat.
Bakpapier hergebruiken: beter niet doen
“Vaak heeft bakpapier een coating van siliconen of PFAS. PFAS zijn chemische stoffen die er onder andere voor zorgen dat bakpapier water- en vetafstotend is. Bij normaal gebruik komen deze stoffen bijna niet vrij in het eten.
Omdat het bakpapier in de koeling, vriezer, oven én in de magnetron kan, is het voor bijna elke toepassing geschikt. Het bakpapier heeft een anti-aanbaklaag aan beide zijden wat plakken van resten voorkomt en het bakpapier tevens geschikt maakt voor het stomen van gerechten.
Toch moet je goed opletten als je bakpapier in de oven gebruikt, het papier is namelijk brandbaarder dan je denkt. Gebruik het daarom niet als je de ovengrill aanzet of terwijl je de oven voorverwarmt. Het papier is namelijk maar bestand tot temperaturen van maximaal 220 graden Celsius.
Het enige wat je nodig hebt, is bakpapier: papier dat vocht- en vetbestendig is en niet kan verbranden. Als je je bakvorm hiermee bekleedt, gebruik je geen extra vetstoffen van de boter in je bereiding en komt je gebak er nóg makkelijker uit.
Veilig gebruik houd hierbij in dat je het velletje maar éénmalig gebruikt. Bakpapier in de oven laten liggen voor de volgende maaltijd is dus geen goed idee. Want zo'n stuk donker en verbrand papier kan dus wel schadelijk zijn.
U kunt ook aluminiumfolie of metalen bakjes gebruiken in de Airfryer. Gebruik zo min mogelijk aluminiumfolie en zorg ervoor dat er genoeg ruimte rond het voedsel vrij blijft zodat de lucht langs het voedsel kan stromen. LET OP! Bedek de bodem van de mand nooit volledig met bakpapier, aluminiumfolie of ander materiaal.
Aluminiumfolie
Toch is dit in veel gevallen een prima oplossing als je geen bakpapier in huis hebt. Aluminiumfolie kan zelfs temperaturen aan boven de 220 °C en bakpapier niet. Ga je dus grillen, dan is aluminiumfolie zelfs een betere optie. Ook groenten roosteren of kip of kalkoen braden kan prima.
Wie dun beslag in de airfryer bereidt, zal geen goed resultaat krijgen. Denk aan pannenkoeken, vis in een jasje van deeg (voor fish and chips), appelbeignets of traditionele oliebollen. Dit beslag heeft frituurvet nodig om te stollen, de hetelucht van de airfryer doet dit niet.
Veel gestelde vragen over het Butcher Paper / Slagerspapier:
Het papier houdt het vlees warm maar smoort het niet zoals aluminiumfolie. Verder wordt het gebruikt tijdens het serveren van bepaalde gerechten zoals een hamburger. Is bakpapier hetzelfde als butcher paper? Nee, bakpapier is vettig en slagerspapier niet.
Wel of geen bakpapier op een pizzasteen? Bakpapier is niet gemaakt om warmte vast te houden, maar om vocht tegen te houden. En dit is precies waarom je bakpapier beter niet kan gebruiken bij het bakken van pizza. Als je je pizzadeeg op een stuk bakpapier legt kan het vocht in het deeg niet makkelijk verdampen.
Butcher paper (ook wel slagerspapier genoemd) is ademend, vetvrij en zorgt voor weinig vochtverlies. Ter vergelijking: aluminiumfolie is volledig luchtdicht. Dit zorgt ervoor dat de korst van het vlees ook vochtig wordt en dat is zonde. Het liefst heb je namelijk een lekker knapperige korst.