Om een wilde perzik schoon te maken, begin je met het wassen van de vrucht en eventueel het verwijderen van de pit. Om de pit te verwijderen, snijd je de perzik doormidden en maak je rondom de pit een insnijding. Hierdoor laat het rijpe vruchtvlees zich gemakkelijk losmaken van de pit.
De schil van een perzik is eetbaar. Als je de schil liever verwijdert, kun je die er gemakkelijk af trekken met een scherp mesje. Je kunt de vrucht halveren door ze rondom in te snijden en de helften van de pit met de volle hand eraf te draaien. Daarna kun je vruchthelften in partjes of stukjes snijden.
Was de wilde perzik en verwijder eventueel de pit. Doe dit door de vrucht te halveren en hem rondom de pit in te snijden. Het rijpe vruchtvlees laat zich dan makkelijk lostrekken van de pit. Je kunt de schil van de wilde perzik gewoon eten, maar als je hem wilt verwijderen doe je dit gemakkelijk met een scherp mes.
Het wassen van uw perziken onder koud stromend water is voldoende om alle vuiligheid die erop kan zitten te verwijderen. Hoewel het niet nodig is om perziken met azijn te wassen, kan dit de bacteriën die op uw fruit leven minimaliseren. Houd er wel rekening mee dat de azijn de smaak en textuur van de perziken kan beïnvloeden, aldus Colorado State University.
Wrijf fruit en groenten onder stromend water stevig met uw handen om vuil en oppervlaktemicro-organismen te verwijderen . Als u ze in water onderdompelt, is een schone kom een betere keuze dan de gootsteen, omdat het afvoergebied vaak micro-organismen herbergt.
Wilde perziken, ook wel doughnut (donut) perziken genoemd, zijn kleiner en platter dan gewone perziken. Wilde perziken hebben een heerlijk zoete en licht pittige smaak die verschilt van de meeste andere vruchten. Net als gewone perziken zijn wilde perziken rijk aan vitamine A en C, evenals vezels en antioxidanten.
Fruit of groente onder stromend water houden verwijdert meer dan het onderdompelen van de producten. Producten zoals aardappelen schillen of schrobben met een stijve, schone borstel of zachte items zoals perziken wrijven terwijl u ze onder stromend water houdt, werkt het beste om resten te verwijderen.
Maar voor fruit zoals appels, peren, perziken en pruimen is een azijnoplossing een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat alle pesticiden uit de schil worden verwijderd . Daarnaast kunnen kleinere, losse vruchten zoals bessen en kersen ook met azijn worden gewassen. Ze zijn gemakkelijk onder te dompelen in water en kunnen snel worden gezeefd als ze klaar zijn.
Je moet producten wassen, zelfs als je niet van plan bent om de schil of vel te eten . "Bacteriën en vuil aan de buitenkant van een fruit of groente kunnen naar binnen worden overgebracht als je het snijdt of schilt", aldus McArdle.
Om te weten of een perzik rijp is, druk je ze best lichtjes in. Voelt ze zacht aan en beweegt ze niet teveel mee? Dan is ze goed!
De platte perzik is veel zoeter van smaak en de schil laat makkelijker los dan dat van de Spaanse perzik. De platte vorm zorgt er ook voor dat deze perzik makkelijker in de hand ligt dan een ronde perzik. Wel kan de Wilde bosperzik iets minder lang bewaard worden.
Als ze met mate worden gegeten, zijn perziken meestal veilig . Te veel perziken per dag eten kan de volgende problemen veroorzaken: Spijsverteringsproblemen: Perziken bevatten natuurlijke suikers, polyolen genaamd, die niet altijd goed overweg kunnen met uw darmbacteriën. Deze suikers kunnen onverteerd blijven in de darmen en krampen, misselijkheid en een opgeblazen gevoel veroorzaken.
Blancheer in kokend water tot de schil loslaat, ongeveer 30 seconden. Schok de perzik. Schok in een ijsbad tot het is afgekoeld. Pel de schil .
Wilde perziken hebben een sappig vruchtvlees, is stevig, licht gekleurd en de smaak is heerlijk zoet, zoeter dan die van de gewone perzik.
Perziken bevatten 7,9 gram suiker per 100 gram en zijn in elke supermarkt te koop. Eén perzik is al snel 100 gram en is dus ideaal om als portie fruit te eten op een dag.
Een kiwi, meloen, appel of perzik: allemaal fruitsoorten waarvan je de schil kunt eten. Volgens het Voedingscentrum zitten in de schil goede voedingsstoffen, zoals vezels en vitamines. Daarnaast hoef je minder eten weg te gooien als je het fruit ongeschild laat. Het is gewoon eetbaar.
Gelukkig is er een trucje waarmee je ervoor kunt zorgen dat je perziken een stuk sneller rijpen. En dat is simpeler dan je denkt. Het enige wat je moet doen, is een banaan in de fruitschaal met de onrijpe perziken leggen. Echt waar, that's it.
Omdat de schil van steenfruit erg kwetsbaar is, moeten eventuele kneuzingen vermeden worden om schimmel en bederf te voorkomen. Wat betreft bewaren, kun je wilde perziken het beste op een koele plek bewaren, bijvoorbeeld bij een temperatuur tussen 12-15°C.
De wilde perzik heeft een verfijnde zoete smaak die sterker is dan die van de gewone perzik. Het vruchtvlees is sappig en stevig. Wilde perziken kun je zo uit de hand eten, maar je kunt ze ook zo gebruiken: Als vulling van volkorenpannenkoekjes.
Hoewel u pesticideresten kunt verwijderen met een weekoplossing zoals azijn en water of zout en water, is dit niet aan te raden . Er is een klein risico dat de chemische reactie tussen de pesticiden en de oplossing mogelijk schadelijke verbindingen kan produceren.
Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
Hoeveel groente en fruit per dag? Het advies is om elke dag 250 gram groente en 200 gram fruit te eten. Niet in één groente zitten alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. En datzelfde geldt voor fruit.
Het eten van perziken kan je helpen om obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat ze rijk zijn aan vezels. De vezels nemen vocht op in je spijsverteringssysteem en helpen daardoor om je ontlasting soepel te houden en meer volume te geven. Dit bevordert de beweeglijkheid van je darmen en een regelmatige stoelgang.
De schil van de perzik is eetbaar, maar veel mensen vinden het lekkerder om deze te verwijderen. Maak hiervoor met een scherp mesje een kruisje aan de onderkant van de vrucht. Trek vervolgens voorzichtig de huid van de vrucht. Bij een rijpe vrucht gaat dit heel gemakkelijk.