Wat is witte chocolade? In tegenstelling tot andere chocolade bevat witte chocolade geen cacaomassa. Het is gemaakt van cacaoboter, suiker, melkpoeder en smaakstoffen. De witte kleur is te verklaren door de grotere hoeveelheid cacaoboter en de smaak is te danken aan het melkpoeder.
Cacaoboter wordt gemengd met melk en suiker om witte chocolade te kunnen maken. Om de smaak te verfijnen kan er bijvoorbeeld vanillearoma worden toegevoegd. Wanneer de ingrediënten goed gemengd zijn, wordt het verwarmd en dien je het mengsel langdurig te roeren.
Witte chocolade dankt de naam aan de lichte ivoorkleur en smelt als het ware op je tong. Het wordt, in tegenstelling tot andere chocoladesoorten, gemaakt van alleen de cacaoboter. Bij pure- en melkchocolade wordt ook cacaomassa gebruikt.
Om je witte chocolade te kunnen kleuren heb je een voedingskleurstof nodig. Deze kun je het beste kopen bij een bakkersspeciaalzaak en dient op basis van poeder of olie te zijn. Een kleurstof op basis van water maakt van je gesmolten chocolade een korrelige puinhoop.
Reken 32 graden voor zwarte chocolade, 30 graden voor melkchocolade en 28 voor witte chocolade. De derde en laatste stap klinkt als volgt: zorg ervoor dat de getempereerde chocolade tijdens de rest van het proces op dezelfde, constante temperatuur blijft. Wanneer je de temperatuur laat dalen, kan de chocola stollen.
Witte chocolade wordt niet gemaakt van cacaopoeder, maar van cacaovet gemengd met melkpoeder en suiker. Het is juist de cacaopoeder die de gezonde antioxidanten (polyfenolen) bevat. Witte chocolade bevat dus geen stoffen die gezondheidsvoordelen opleveren, daarnaast bevat het ook nog eens veel suiker.
De witte waas op de chocolade is gelukkig geen schimmel, en is gewoon veilig om te eten. Die witte uitslag heet bloom en komt vanuit de chocolade zelf. Het wordt veroorzaakt door het smelten van de cacaoboter in de chocola. Dit gebeurt, zoals je misschien al verwacht, wanneer chocolade te warm wordt.
Witte chocolade is chocolade die geen cacaopoeder bevat, maar suiker, cacaoboter, melkpoeder, aroma's zoals vanille en lecithine. Het is doorgaans gebroken wit qua kleur.
Witte chocolade
Cacaoboter is een vetstof die wordt gewonnen uit de cacaoboon. Deze vetstof zorgt voor de romige en zachte structuur van witte chocolade.
Witte chocolade smelten
Wil je graag witte Lindt chocolade smelten? Doe dit dan bij voorkeur au bain-marie. Witte chocolade heeft namelijk de neiging om snel te klonteren wanneer je dit probeert te smelten.
Witte chocolade heeft een heel laag verbrandingspunt van ongeveer 44 ºC. Met de au bain-marie methode heb je de meeste controle over de temperatuur, waardoor het meestal prima lukt om met deze methode witte chocolade te smelten. Zorg ervoor dat er geen water bij de chocolade komt, want dan gaat de chocolade klonteren.
In tegenstelling tot gewone, bruine chocola wordt de witte gemaakt zonder cacaomassa, enkel van cacaoboter. Zonder cacaomassa heeft het product ook geen typische bruine kleur, de boter zelf is ivoorkleurig.
Daarom kun je dit het best combineren met zoet fruit zoals aardbeien, peren, mango's of bananen. Witte chocolade is van zichzelf erg zoet. Je kunt het daarom beter combineren met fruit dat iets zuurder of vlakker van smaak is zoals bessen of citrusvruchten. Ook meloen en passievrucht kan heel goed bij witte chocolade.
In tegenstelling tot andere chocoladesoorten, bestaat witte chocolade uit cacaoboter, melkpoeder en suiker. Om uiteindelijk tot de romige en zoete chocolade te komen die we kennen, wordt het vaak aangevuld met vanille of kunstmatige aroma's en lecithine, een emulgator.
Chocolatiers smelten de cacaoboter heel zorgvuldig en scheppen er vervolgens melkpoeder, suiker en andere ingrediënten doorheen om de perfecte witte chocolade te maken. Sommige chocolatiers voegen specerijen als gember of kaneel toe aan hun witte chocolade voor een rijkere, meer decadente smaak.
Witte chocolade bevat namelijk 0% cacao en bestaat voornamelijk uit cacaoboter. Cacaoboter is het vet dat voorkomt in de cacaoboon en zorgt voor een romige structuur van de chocolade.
Witte chocolade bevat geen cacaopoeder, daarom mag witte chocola eigenlijk geen chocola heten. Om witte chocolade te krijgen worden aan de cacaoboter suiker, melkpoeder en smaakstoffen (zoals vanille) toegevoegd. Dit geheel gaan ze vervolgens walsen, verwarmen en klutsen.
Witte chocolade 28 % (cacaoboter, suiker, magere MELKPOEDER, BOTERCONCENTRAAT, emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; aroma's), suiker, palmolie, TARWEMEEL, magere MELKPOEDER, MELKPOEDER, gemalen HAZELNOTEN 5%, WEIPOEDER , TARWEZETMEEL, magere cacao 0,4%, zonnebloemolie, MELKEIWITTEN, emulgatoren : lecithinen [SOJA] ; ...
Als de chocolade te koud is geweest, is door condensvorming een klein beetje suiker opgelost en weer gestold. Beide processen leiden tot kristallisatie, met als resultaat een witte uitslag op de chocolade. Wit uitgeslagen chocolade is zeker nog eetbaar, maar de structuur is korrelig geworden en de smaak is verminderd.
De grote winnaar is wat mij betreft de reep 'Edelweiss' van Original Beans, wat een fijne witte chocolade is dit. Eigenlijk geen verrassing, want ik vond hem bij de review van het Original Beans mini-pakket ook al het lekkerst.
Niet alle chocolade is giftig voor honden. Witte chocolade bevat geen theobromine en is niet giftig. Het is echter wel erg vet en kan hierdoor klachten als braken en diarree geven. De algemene regel is; hoe donkerder en hoe bitterder de chocolade is, des te giftiger deze is voor honden.
Witte chocolade moet je het 'koudst' tempereren, niet hoger dan 45 °C. De eindtemperatuur bedraagt vervolgens 28 à 29 °C.
Witte chocolade mag eigenlijk geen chocolade heten. Het bevat namelijk geen vaste cacaobestanddelen, die met hun smaak en aroma zo kenmerkend zijn voor melk- of pure chocolade.
Witte chocolade moet je het 'koudst' tempereren: niet hoger dan 45°C. De eindtemperatuur bedraagt vervolgens 28 à 29°C.
Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.