Bevroren fruit is een stuk goedkoper dan vers fruit! Het is dus ook zeker voordelig voor je portemonnee. Bevroren fruit is niet seizoensgebonden. Je kunt dus nog steeds genieten van je favoriete zomerfruit in de winter!
Diepvriesgroenten en -fruit zijn goedkoper omdat ze op grote schaal geoogst, opgeslagen en getransporteerd worden. Fruit en groente bestemd voor de diepvries kan massaal geoogst worden als de marktprijs laag is. Dit zonder de tijdsdruk die wel aanwezig is bij de oogst van verse groenten.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Antwoord. Dag Lodewijk, Bevriezen (of algemeen stollen) en ontdooien (smelten) zijn fysische processen. Bij dergelijke processen verandert de massa, het gewicht niet.
Dit komt doordat bevriezing ervoor kan zorgen dat er wat water in de bessen achterblijft, waardoor ze zwaarder worden dan wanneer ze ontdooid zijn .
Het vruchtvlees van 3-4 ontdooide bananen weegt niet zoveel als het vruchtvlees van verse bananen - 3 of 4 ontdooide bananen wegen misschien maar 8-10oz (200-275g). Geen paniek! U hoeft geen extra banaan aan de mix toe te voegen - ga voor de hoeveelheid bananen en niet het gewicht van het vruchtvlees als u ontdooide bevroren bananen gebruikt.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Over het algemeen maakt het niet zoveel uit of je verse of bevroren producten kiest voor je smoothie. Beide tellen mee voor je vijf stuks fruit per dag en als je door bevroren producten te gebruiken je dagelijkse inname verhoogt, dan moet dat wel goed zijn .
Natuurlijk kun je met bevroren fruit smoothie maken, maar daarnaast kun je er nog veel meer mee. Gebruik het bijvoorbeeld in een taart, om een compote mee te maken of als basis voor een mousse of bavarois. Let er wel op dat diepvries fruit vooral goed werkt als je het gaat verwerken in een recept.
Het antwoord is: ja! Sterker zelfs: diepvriesfruit is in sommige gevallen zelfs gezonder dan vers fruit. Het bevat dikwijls meer vitamines, omdat de vruchten meteen worden ingevroren na het plukken. Het invriezen stopt het proces waarbij voedingswaarden worden afgebroken, waardoor de vitamines beter bewaard blijven.
Vruchten uit de vriesafdeling zoals mango, açai, papaya, ananas en bessen zijn net zo gezond door hun sterke antioxidatieve werking.
Hoe langer je wacht met het eten van de groente, hoe minder vitamines het nog bevat. Diepvriesgroenten worden na het oogsten snel verwerkt en ingevroren, waardoor de vitamines goed bewaard blijven. Dit is dus zeker geen slechtere keuze dan verse groenten.
Over het algemeen is diepvriesvoedsel iets goedkoper dan vers voedsel, omdat het niet binnen een korte tijd getransporteerd en geleverd hoeft te worden. In sommige gevallen kunnen de kosten van het invriezen, verwerken en bewaren van diepvriesvoedsel echter oplopen tot de prijs die u in de winkel ziet.
In de supermarkt zijn diepgevroren producten qua voedingswaarde gelijk aan, of in sommige gevallen zelfs voedzamer, dan verse varianten. De een is dus niet minder gezond dan de ander. Bevroren fruit is handig voor smoothies en een goedkoper alternatief voor verse opties, maar de smaak van vers fruit is ongeëvenaard.
De kern van de zaak. Diepvriesgroenten kunnen net zo gezond zijn als verse groenten , en in sommige gevallen kunnen ze meer voedingsstoffen bevatten. Diepvriesgroenten gebruiken is een handige en betaalbare keuze om u te helpen voldoende groenten en fruit in uw dieet te krijgen. Het invriesproces kan een klein verlies van bepaalde voedingsstoffen veroorzaken.
Hij zei ook dat bananen een geweldig fruit zijn om te eten of te consumeren in smoothies . Voor degenen die smoothies willen consumeren met bananen, of andere fruitsoorten en groenten met een hoge PPO-activiteit zoals bietenbladeren, is de suggestie om ze niet te combineren met flavanolenrijk fruit zoals bessen, druiven en cacao.
Bevroren fruit en groenten zijn een geweldige optie. Ze zijn goedkoper, langer houdbaar en bevatten vaak net zoveel voedingsstoffen en smaak als verse .
Als bevroren fruit wordt geplukt wanneer het optimaal rijp is en vervolgens snel wordt ingevroren, behoudt het zijn optimale voedingswaarde . Vers fruit daarentegen kan in de loop van de tijd na de pluk voedingsstoffen verliezen, vooral als het in een winkel wordt gekocht en al een periode van transport en verpakking heeft ondergaan.
Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Wel is er voorlopig geen wetenschappelijk bewijs dat blauwe bessen daadwerkelijk veel gezonder zijn dan ander fruit. De bes bevat bijvoorbeeld iets meer vitamine C dan een banaan, maar een banaan bevat dan weer meer eiwit en dat heb je ook nodig. Alleen nog maar blauwe bessen eten, is dus geen heel slim plan.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
In verschillende onderzoeken werd ontdekt dat deze voedingsstoffen tot wel een jaar intact bleven nadat ze waren ingevroren. Sommige bananen bleken zelfs een hoger gehalte aan antioxidanten te hebben dan verse bananen die aan de lucht waren blootgesteld . Vocht in het fruit is een groot onderdeel van het actief houden van de in water oplosbare vitamines.
Een banaan bevat meer calorieën dan gemiddeld, maar is zeker een verantwoorde keuze als je wilt afvallen en zin hebt in een stuk fruit.