Was de perzik en verwijder eventueel de pit. Doe dit door de vrucht te halveren en hem rondom de pit in te snijden. Het rijpe vruchtvlees laat zich dan makkelijk lostrekken van de pit. Je kunt de schil van de perzik gewoon eten, maar als je hem wilt verwijderen doe je dit gemakkelijk met een scherp mes.
De schil van een perzik is eetbaar. Als je de schil liever verwijdert, kun je die er gemakkelijk af trekken met een scherp mesje. Je kunt de vrucht halveren door ze rondom in te snijden en de helften van de pit met de volle hand eraf te draaien.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
De schil van perziken is eetbaar en is de bron van veel van de antioxidanten en vezels die in perziken zitten, maar het kan ook meer pesticiden bevatten dan het vruchtvlees. Zoals met alle producten is het een goede gewoonte om perziken te wassen voordat u ze eet.
Zijn perziken gezond? Perziken staan net als veel andere groente- en fruitsoorten in de Schijf van Vijf. Dat betekent dat perzik past binnen een gezond eetpatroon. Een perzik weegt ongeveer 115 gram en levert 46 kcal en 8,3 gram koolhydraten, waarvan 8,3 gram suikers.
Hoeveel groente en fruit per dag? Het advies is om elke dag 250 gram groente en 200 gram fruit te eten. Niet in één groente zitten alle voedingsstoffen uit groente die je nodig hebt. En datzelfde geldt voor fruit.
Het eten van perziken kan je helpen om obstipatie te voorkomen. Dit komt doordat ze rijk zijn aan vezels. De vezels nemen vocht op in je spijsverteringssysteem en helpen daardoor om je ontlasting soepel te houden en meer volume te geven. Dit bevordert de beweeglijkheid van je darmen en een regelmatige stoelgang.
Het is het beste om ze niet als middernachtsnack te eten. Jichttrigger: Perziken bevatten een redelijk hoge hoeveelheid purines. Als ze in overmaat worden gegeten, kunnen perziken het urinezuurgehalte in het bloed verhogen en een jichtaanval veroorzaken. Af en toe perziken eten is prima, maar ze elke dag in overmaat eten moet worden vermeden .
Hoewel er verschillende soorten perziken zijn, staan ze allemaal bekend om hun zachte vruchtvlees, zoete smaak en sappigheid. Ze kunnen rauw, gekookt of gebakken worden gegeten . De meeste mensen schillen perziken voordat ze worden gebakken, maar goed nieuws: dat hoeft niet!
US EPA | Perziken en andere producten moeten worden gewassen voordat u ze eet . Hier is wat advies over hoe u uw fruit en groenten goed wast.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Veel van de gezondste stoffen van de komkommer bevinden zich in of pal onder de schil! Het is dus het beste om komkommer met schil en al te eten. Wel eerst goed wassen voordat je hem gebruikt! Komkommers blijven maximaal een week goed als je ze op een koele plek bewaart, liefst buiten de koelkast.
Sommige soorten fruit en groenten, zoals ananas, knoflook en meloen , kun je het beste schillen. Andere soorten, zoals appels, aubergines en pruimen, kun je het beste met schil eten.
Als het keihard is, is het minder rijp en zal het van binnen knapperiger zijn. Harde perziken zijn niet makkelijk om in te bijten . Echter, stevigere perziken kunnen nog steeds een smakelijke, knapperige toevoeging zijn aan salades. Het is aan jou wat je lekker vindt, uiteindelijk!
Denk bijvoorbeeld aan het frituren van de schil, in Azië wordt de schil van een banaan al jaren op deze manier gegeten. U kunt de bananenschil ook in een smoothie verwerken, of u kunt de schil marineren en vervolgens bakken. Door te marineren verdwijnt de bittere smaak die de schil van nature heeft namelijk een beetje.
Ook van druiven, kersen, abrikozen, perziken, pruimen, citroenen, kiwi's, bessen, watermeloen en ananas is de schil eetbaar (Gezondheid rubriek, 2018). Of dat allemaal even interessant is, dat laten we aan jou over! Zelfs de kiwi kan je met schil én haartjes opeten.
De kern van de zaak
Als zodanig kan het eten van een hele perzik met schil de grootste potentiële gezondheidsvoordelen opleveren. De perzikschil kan echter meer pesticiden bevatten dan het vruchtvlees. Als u de hoeveelheid pesticiden op de perzikschil wilt verminderen, was en schil de perzik dan voordat u hem eet en/of kies biologische perziken in de winkel.
Je kunt het geheel eten, behalve de harde pit in het midden. Probeer de perzik doormidden te snijden, draai het mes rond de pit in het midden en draai dan voorzichtig om beide helften los te trekken. Verwijder de pit gemakkelijk en eet elke helft zonder je zorgen te maken dat je in iets hards bijt.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Perziken bevatten natuurlijke suikers, polyolen genaamd, die niet altijd goed samengaan met uw darmbacteriën .
Gelukkig zijn er genoeg manieren om die overrijpe perziken op te maken, zoals perziktaarten, perzikentaart, perzikcakes, perziksmoothies en zelfs perzikijs . Gekookte perziken zijn ook een geweldige metgezel voor hartige gerechten, vooral als ze worden gecombineerd met kip of varkensvlees.
Een perzik is een bron van vitamine B3, B5 en E en rijk aan provitamine A. Of anders gezegd: een perzik werkt als een katalysator om meer energie uit je voedsel te halen en is goed voor de vertering. Vitamine E is dan weer broodnodig om je energiepijl in stand te houden.
Banaan is de fruitsoort die ons het meest gelukkig maakt, maar het is jammer genoeg niet zo goed voor de lijn. Het blijft echter het beste voedsel voor sporters. Banaan is erg rijk aan vitamine B6 en magnesium. Bananen bevatten ook veel suikers, die de aanmaak van serotonine stimuleren.
Appelschillen leveren veel essentiële vitamines voor het lichaam: De schil van 1 appel bevat ongeveer 8,4 mg vitamine C en 98 IE vitamine A. Als je appels eet en je schilt ze, dan neemt de hoeveelheid van deze vitamine af tot 6,4 mg vitamine C en 61 IE vitamine A.
“In plaats van onnodige bezorgdheid te wekken, veronderstelt het onderzoek dat pellen effectief bijna alle pesticideresten kan verwijderen , in tegenstelling tot de vaak aanbevolen praktijk van wassen.”