Was de aardbeien, haal de kroon eraf, dep ze droog en leg ze verspreid in een bak of plaat in de vriezer. Laat de aardbeien los van elkaar bevriezen zodat ze niet aan elkaar vast vriezen. Als de aardbeien bevroren zijn, kun je ze vervolgens allemaal bij elkaar in een vershoudbakje doen en in de vriezer laten staan.
Je kunt aardbeien invriezen; hou ze bij voorkeur maximum 3 maanden in de diepvriezer. Verwijder de kroontjes, snijd de aardbeien eventueel in stukjes en vries ze in in een diepvriesbestendige luchtdichte doos of een diepvrieszakje.
Basismethode voor het invriezen van aardbeien
Snijd de steeltjes af en gooi ze weg, vries ze in hun geheel in of snijd ze in de gewenste maat. Leg de voorbereide aardbeien op een schaal en zet ze in de vriezer tot ze stevig zijn. Doe ze na het invriezen in een gelabelde hersluitbare diepvrieszak en zorg ervoor dat u alle overtollige lucht verwijdert voordat u ze afsluit.
In de koelkast zijn aardbeien een paar dagen houdbaar. Haal de aardbeien uit de originele verpakking en leg ze naast elkaar op een vel keukenpapier, zodat vocht geabsorbeerd kan worden. Leg ze op een bord of doe ze in een bakje, maar sluit ze niet helemaal af. "Een aardbei is een ademend product.
Strooi ½ kopje suiker per kwart aardbeien in de kom en roer de aardbeien voorzichtig om de suiker te coaten en op te lossen. Doe de met suiker bedekte aardbeien onmiddellijk in Ziploc-zakken of andere luchtdichte containers. Label met inhoud en datum en plaats in de vriezer.
Als je merkt dat je te veel bessen hebt om in een korte tijd te gebruiken, is er een simpele oplossing: vries ze in. " Aardbeien zijn heel goed in te vriezen en kunnen direct na het invriezen voor veel heerlijke gerechten worden gebruikt ," zegt Gay.
De beste manier om aardbeien in te vriezen
Schep in schone diepvriesbestendige potten (laat een centimeter van de bovenkant vrij). Sluit de potten goed af en vries ze in. Laat de aardbeien ontdooien voordat u ze gebruikt.
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen. Met stromend water was je in ieder geval stof en vuil af. Maar ook tegen bacteriën zou het wassen van groente en fruit helpen.
Als je de aardbeien iets langer wilt bewaren kun je ze het beste in de koelkast leggen. Haal ze uit het oorspronkelijke doosje en leg in een bakje met een laagje keukenpapier om zo eventueel vocht op te vangen. Bedek het bakje met een deksel, maar druk niet dicht zodat er nog lucht bij kan.
Om de kwaliteit te behouden, moeten gesneden of in plakjes gesneden aardbeien afgedekt en gekoeld worden bewaard als ze niet binnen 2 uur na bereiding worden opgegeten.
Aardbeien uit de diepvries bevatten 36 procent meer bètacaroteen dan verse: een belangrijke functie als vitamine A, een supergezonde antioxidant én bovendien een natuurlijke bescherming tegen uv-schade.
Maar zolang je geen perfect gevormde bessen nodig hebt, bijvoorbeeld als je jam, taart of smoothie maakt, of zelfs wat bessen over je havermout of pannenkoeken giet , is het geen probleem om ze opnieuw in te vriezen . Elke keer dat je de bessen ontdooit en opnieuw invriest, zal de structuur van het fruit iets meer afnemen, dus houd dit in gedachten.
Ze kunnen al binnen 1-2 dagen gaan schimmelen en bederven, of, als ze goed in de koelkast worden bewaard, blijven ze hooguit een week of zo goed. Je aardbeien vacuüm verpakken en vervolgens invriezen is een geweldig alternatief om ze te bewaren voor later gebruik.
Ontdooien in de koelkast
De beste manier om producten te ontdooien is om het 24 uur van tevoren uit je vriezer te halen en in je koelkast te leggen. Door je product op deze manier langzaam te ontdooien behoudt het meer kwaliteit. Ook bespaar je zo energiekosten. Dek het product altijd af als je het in de koelkast zet.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven. Wanneer je dit ontdooit verliest het zoveel water dat de smaak er niet lekkerder op wordt.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Was de aardbeien, haal de kroon eraf, dep ze droog en leg ze verspreid in een bak of plaat in de vriezer. Laat de aardbeien los van elkaar bevriezen zodat ze niet aan elkaar vast vriezen. Als de aardbeien bevroren zijn, kun je ze vervolgens allemaal bij elkaar in een vershoudbakje doen en in de vriezer laten staan.
Haal aardbeien snel uit het plastic en bewaar ze op een luchtige plek op kamertemperatuur. Niet in de koelkast, want dan verlies je veel smaak. En die zie je nooit meer terug. Laat de kroontjes erop zitten.
Azijnbad , vers tot 2 weken houdbaar
Een van de geweldige dingen aan azijn is dat het schadelijke bacteriën vernietigt, dus als je je aardbeien erin dompelt, blijven ze langer vers. En maak je geen zorgen dat je bessen naar azijn gaan smaken. Je wast het er toch af.
Een klassieke manier om aardbeien te bewaren is om ze droog in de koelkast te bewaren en ze vlak voor gebruik in water te wassen. De reden hiervoor is dat, terwijl het wassen van de bessen alle bacteriën en schimmelsporen verwijdert, overtollig vocht ervoor kan zorgen dat bacteriën of schimmels groeien en de bessen sneller bederven .
Doe de aardbeien met de kroontjes er nog aan in een kom. Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet.
Aardbeien die je een paar dagen wilt bewaren kun je het beste in de koelkast zetten. Haal ze liever wel uit het doosje en bewaar ze in een bakje, schaaltje of een diep bord waar je een stuk keukenpapier inlegt om het eventuele vocht op te vangen. Dek het bakje we af met bijvoorbeeld huishoudfolie.
Om hele, gesneden of geplette aardbeien in te vriezen, voegt u ¾ kopje suiker toe aan 1 quart (ongeveer 1⅓ pond) aardbeien . Roer tot het meeste van de suiker is opgelost en laat 15 minuten staan voordat u de bessen in bakjes doet.
Methoden om aardbeien in te vriezen
Voor hele bessen: vries de bessen in een enkele laag in op een bakplaat om te voorkomen dat ze aan elkaar plakken. Zodra ze stevig zijn, doe je de bessen in een bakje, zoals FreezerWare™, of een diepvrieszak met ritssluiting, zoals Glad® Freezer Zipper Gallon Bags .
Dikwandige glazen potten met een brede opening zijn zeer geschikt om eten mee in te vriezen. Kies voor dikke, robuuste, dikwandige glazen potten met een brede opening zodat voedsel er makkelijk in en uit kan. Perfect hiervoor zijn bijvoorbeeld lege jam- of honingpotjes.