Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Dat je sauzen kunt indikken met bloem en maïszetmeel, is vast geen nieuws. Dat trucje kun je ook gebruiken als je soep te dun blijkt. Meng 1 el bloem of maïzena met 3 el soep in een apart kommetje, en voeg dat mengsel opnieuw toe aan je soep. Breng zachtjes aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.
Tarwebloem als bindmiddel
Je kunt ook gewone tarwebloem gebruiken om te binden. Houd er rekening mee dat je bijna het dubbele nodig hebt vergeleken met maizena. Ook van bloem maak je eerst een papje voordat je het toevoegt om klontjes te voorkomen.
Je kunt ook bloem of maïzena gebruiken om soep dikker te maken . Doe een eetlepel van beide in een kleine kom en roer er 2-3 eetlepels soep door tot je een glad mengsel hebt. Roer dit terug in de soep en breng het aan de kook.
Met maïzena (maïszetmeel) of aardappelzetmeel geef je soepen en ook sauzen namelijk extra binding in een handomdraai. Los een deel zetmeel op in een kleine hoeveelheid water tot je een glad papje hebt en voeg dit toe aan je soep om klonters te voorkomen.
Houd er rekening mee dat bloem een hoger eiwitgehalte heeft dan maizena, waardoor het de neiging heeft om meer te binden en een iets dikkere saus kan geven. Aardappelzetmeel: Aardappelzetmeel is een alternatief dat vergelijkbaar is met maizena.
Er zijn zetmeelhoudende bindmiddelen (bijvoorbeeld bloem, aardappelmeel en maïsmeel) en niet-zetmeelhoudende bindmiddelen (eieren, gelatine, boter). Zetmeelhoudende bindmiddelen zijn vaak geur-, kleur- en reukloos en hebben als eigenschap op te zwellen en vloeistof te binden zodra deze wordt verhit.
Van bloem maak je niet makkelijk een papje zoals je dat met maizena doet met een paar lepels lauw water of melk. Bloem moet lang koken en kan lang koken. Het is daarom zeer geschikt voor het binden van stoofschotels. Maizena mag niet koken, dan verliest het bindende kracht.
Bloem is vooral geschikt om niet heldere soepen of sauzen te binden, bijvoorbeeld door er samen met gesmolten boter een roux van te maken. Hierdoor gaart de bloem eerst zacht in de boter. De roux meng je vervolgens al roerende met een vloeistof tot een gebonden geheel.
Om een soep of saus te binden kun je boter gebruiken, maar ook een schep Maizena (merknaam voor maiszetmeel) doet de truc. Je kunt maiszetmeel gebruiken voor het opstijven van slagroom, het krokant bakken van ingrediënten of het verdikken van soepen.
Er zijn bindmiddelen die de helderheid van een vloeistof behouden zoals gelatine, pectine, agar-agar, xanthaangom, tapioca. Daarnaast zijn er bindmiddelen die het product ondoorzichtig maken, bijvoorbeeld tarwemeel, rijstgriesmeel, eidooier, room….
Volgens Ineke Hoeksema zorg je dat je erwtensoep de goede dikte krijgt door je bouillon niet in één keer toe te voegen. ,,Wanneer je alles er in één keer in gooit kan je soep heel waterig worden. Als je het stap voor stap toevoegt, kun je zelf bepalen hoe dik de snert zal worden.”
Is je soep te dik, doe er dan wat extra bouillon bij. Naast peper, zout, tijm, laurier, nootmuskaat en andere courante kruiden, kan je je soep upgraden met 'Out of the Box' kruiden voor een verrassend effect. Zo kan je bij pompoensoep komijn of saffraan toevoegen, of kardemom bij wortelsoep.
Voor een andere methode pak je bloem, maizena of aardappelzetmeel uit de kast. Twee eetlepels van een van deze goedjes doen wonderen voor je soep! Mix ze in een bakje met koud water totdat een vloeibaar papje ontstaat. Giet kleine delen van dit papje bij je soep terwijl je goed doorroert.
Het binden van een saus is heel simpel en kan door maizena en water toe te voegen of bloem en boter. Al roerend en door kleine beetjes toe te voegen ontstaat er een heerlijke zelfgemaakte gebonden saus of soep.
Bindmiddelen zijn alle ingrediënten die een mengsel helpen zijn vorm te behouden of bij elkaar te houden. Traditionele bindmiddelen zijn onder andere bloem en eieren. Het meest gebruikte voedselbindmiddel is bloem .
Bloem kun je vervangen voor maizena, omdat het ook goed werkt als bindmiddel. Andersom kan dat niet. Sta je net in de startblokken om koekjes te bakken en blijkt je bloem op? Gebruik dan zelfrijzend bakmeel, cakemeel of tarwebloem.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Tarwemeel en tarwebloem onmisbaar in ieder huis
Naast dat je met tarwebloem T65 witbrood kunt bakken, kun je het ook in veel andere gerechten gebruiken. Zo kun je het gebruiken koekjes, cake en taart te maken. Verder wordt het vaak als bindmiddel toegepast.
Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak. Laat een pan met soep zachtjes pruttelen op een zacht vuurtje. Als je de groenten toevoegt aan de soep, laat ze dan een paar minuten meebakken en voeg daarna pas de bouillon toe. Dit zorgt ervoor dat de groenten nog meer smaken afgeven aan de soep.
Het maken van een heerlijke soep hangt af van het opbouwen van smaken terwijl je bezig bent. Aromaten, waaronder knoflook, ui, prei, wortelen en selderij, zijn de basis smaakopbouwende blokken van de meeste soeprecepten. Het sauteren van deze groenten in olie of boter is de eerste stap om de smaak van je soep te versterken.
Breng op smaak met kruiden
Breng soep op smaak met kruiden zoals tijm, rozemarijn, komijn, paprika of zwarte peper. Een bouillonblokje als smaakmaker kan, maar gebruik bij voorkeur niet meer dan 1 blokje per liter soep.
Je kunt de soep gemakkelijk met een papje van aangemaakte maïzena binden. Wel even laten koken, anders werkt deze methode niet. Je kunt ook allesbinder gebruiken tegen een soep die te waterig is.
Zure of bittere smaak
Het klinkt niet alleen vies, maar het heeft ook invloed op de smaak van je gerecht. Zo kan het zorgen voor een zure of bittere smaak. Daarom is het zaak om het witte schuim van de oppervlakte te verwijderen met een schuimspaan of een zeef. Dit wordt ook wel afschuimen genoemd.
Nu voeg je het zout en de azijn toe. Vooral de azijn is essentieel, anders krijgt de soep een té zoete smaak, die echt als vervelend wordt ervaren.