Snackgroente zijn supergezond! Samen met het vocht zorgen voedingsvezels ervoor dat voedingsstoffen goed opgenomen worden en hun werk kunnen doen. De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering.
Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft. Vitamine C zorgt voor een betere weerstand en het verminderen van vermoeidheid. Ook voor gezonde bloedvaten, botten, tanden en tandvlees en huid is vitamine C erg belangrijk.
Hoeveel stukstomaat zou je per dag moeten eten? Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
1. (Snoep)groente. Groenten is een van de weinige gezonde tussendoortjes die je haast onbeperkt kunt eten. Ze zitten bomvol vitaminen, mineralen en vezels en bevatten weinig calorieën.
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Tomaten zijn over het algemeen veilig voor iedereen om te eten, tenzij je er allergisch voor bent . Mensen met zure reflux of gastro-oesofageale refluxziekte (GERD) willen misschien tomaten vermijden of de hoeveelheid die ze eten beperken, omdat zure voedingsmiddelen vaak brandend maagzuur verergeren.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces. Het eten van tomaten kan bovendien ook de stoelgang gezond houden en constipatie voorkomen door de hoeveelheid vocht en vezels die ze bevatten.
Snoeptomaten zijn kleiner dan cherrytomaten en hebben vaak een ovale vorm. Deze tomaat heeft vaak een intens zoete smaak. Snoeptomaten zijn perfect als gezonde snack voor tussendoor of om toe te voegen aan een salade voor een zoete twist.
Snacktomaatjes zijn lekker sappig en zoet van smaak. De tomaatjes zijn daarom het ideale gezonde tussendoortje, maar ook in salades doen ze het goed. Je kunt er ook eens een heerlijk borrelhapje van maken door de snoeptomaat samen met minimozzarella en een blaadje basilicum aan een prikker te doen.
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
In tomaten zit nog een type anti-oxidant: quercetin. Quercetin is speciaal goed in het remmen van ontstekingen. Omdat juist die ontstekingen maken dat je huid er slap en ouder uitziet dan je bent, helpen tomaten ook op deze manier tegen huidveroudering.
Een tomaat of wat snoeptomaatjes zijn ook een prima tussendoortje. Het mooie is dat je met een flinke tomaat al bijna een kwart binnen hebt van wat je volgens onze PuurGezond richtlijnen per dag aan groenten nodig hebt (300-400 gram).
Snacktomaatjes kun je in z'n geheel eten. Maar je kunt ze ook halveren of in vieren snijden voor in een salade. Of in plakjes voor op je boterham.
Voor wat betreft tomaten is de totale smaak het gevolg van de combinatie van diverse suikers, zuren en een dertigtal vluchtige stoffen[2]. Het blijkt dat er in tomaten een zestal vluchtige stoffen zitten die, onafhankelijk van de aanwezige natuurlijke suikers, een illusie van zoet kunnen geven.
Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.
De antioxidanten in tomaten, met name lycopeen, helpen het niveau van het "slechte" cholesterol te verlagen en het het "goede" cholesterol te verhogen. Deze effecten helpen het risico op hart- en vaatziekten te verminderen.
De tomaat helpt, onder andere, oxidatie stress op celniveau te voorkomen. Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat de tomaat de botten, lever, nieren en de bloedbaan beschermt. Vitamine C en E die in de tomaat te vinden zijn, dragen bij aan een gezond hart- en bloedvatensysteem.
Dagelijkse inname van tomaten kan een grote boost geven aan het welzijn, samen met het verbeteren van de smaak van voedsel . Tomaten zijn rijk aan natuurlijke voedingsstoffen en mineralen, zoals vitamine A, K, B1, B3, B5, B6, B7 en vitamine C. Het bevat ook foliumzuur, ijzer, kalium, magnesium, chroom, choline, zink en fosfor.
Als u te veel tomaten eet, kan dit leiden tot een ophoping van grote hoeveelheden lycopeen in het bloed . Hoewel lycopeen niet schadelijk is, zal het leiden tot een oranje verkleuring van de huid. Deze aandoening kan binnen korte tijd vanzelf verdwijnen. Sommige mensen kunnen een intolerantie of allergie voor tomaten hebben.
Groenten domineren over het algemeen de top van de lijst, met ook groenten als spinazie (86) en boerenkool (49). net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat.
Cherrytomaatjes zijn heerlijk zoet en zorgen voor een extra smaakexplosie als tussendoortje, in salades of in een verrassende variatie aan hartige en zoete gerechten.
Ze bieden veel gezondheidsvoordelen. Echter, een overmatige inname van tomaten kan bijwerkingen veroorzaken zoals zure reflux of brandend maagzuur, allergieën en infecties, nierproblemen, prikkelbare darmsyndroom, diarree, urinewegproblemen en ademhalingsproblemen .
Te veel tomaten eten kan leiden tot een ophoping van grote hoeveelheden lycopeen in uw systeem. Hoewel lycopeen niet schadelijk is en over het algemeen veilig is, kan overmatige consumptie uiteindelijk leiden tot verkleuring van de huid, spijsverteringsproblemen, lichaamspijnen en zure reflux .