Knip de stengels kort. Een stekpotje kan ook. Dan zet je het later in een grotere pot (dat doe ik meestal, zo kan het daarna in de bak waar ik de oude aardbeien na de oogst uithaal). Teel je in de volle grond dan laat je het stekpotje zo vlak naast de moederplant staan totdat het mini-plantje goed geworteld is.
Wil je de uitlopers toch direct afknippen? Knip ze dan in juni af, zet ze op water of in potjes aarde tot ze wortels hebben gevormd, waarna je ze ook in augustus uitplant. Bemest de planten net na het aanplanten en in het voorjaar met een meststof voor aardbeien.
Aardbeien vermeerderen - waarom het de moeite waard is
Maar het goede nieuws is dat de planten zelf voor een volgende generatie zullen zorgen. Aardbeiplanten planten zich voort via zogenaamde uitlopers die naast de moederplant wortel schieten. Het enige dat je hoeft te doen, is jezelf behelpen met de kleine plantjes.
Aardbeienplanten vermeerderen
Aardbeienuitlopers zijn gemodificeerde stengels die stolons worden genoemd, dit zijn horizontale stengels die nieuwe plantenklonen creëren op hun knopen. Daarom is een van de makkelijkste manieren om uw aardbeienplanten te vermeerderen via de klonen die op de uitlopers te vinden zijn .
Aardbeien zijn geen fruit dat opnieuw kan groeien, want als je een aardbeitop afsnijdt en in compost plant, zou hij rotten in plaats van wortels te laten groeien en te groeien. De enige manier waarop aardbeien uit een aardbei zelf kunnen groeien, is door nieuwe planten te vermeerderen uit het zaad dat is geoogst van een rijpe aardbei .
Je kunt een enkele aardbeienplant nemen en deze verdelen . De kroon van de plant precies in het midden kan splijten, waardoor er twee planten ontstaan, die vervolgens voorzichtig uit elkaar kunnen worden gehaald om opnieuw te planten.
Aardbeien vermeerderen door uitlopers is waarschijnlijk de makkelijkste en snelste manier om nieuwe planten te creëren. Overal waar uitlopers de grond raken, zullen ze wortels vormen en een nieuwe aardbeienplant vormen. Aardbeienplanten kunnen gemakkelijk worden vermeerderd door hun uitlopers.
Uitloper uitplanten
Bij enkele planten groeien de uitlopers niet enkel op de stam van de moederplant, maar ook direct naast de stam in de grond. In dit geval kan je de kleine plantjes direct in een nieuwe pot planten omdat het best mogelijk is dat ze al wortels hebben gevormd.
Als je aardbeienplanten laat vermeerderen, kunnen ze minder aardbeien produceren. De planten gebruiken dan namelijk hun energie om nieuwe planten te laten groeien, in plaats van om lekkere aardbeien te maken.
Volwassen planten maken veel uitlopers aan, direct na de bloei. Aan al die uitlopers komen kleine aardbeien plantjes. Je kunt ze gebruiken om de ouder-plant te vervangen, maar vaak wordt de smaak dan wel iets minder dan die van de ouder-plant.
Het is handig om de grond rondom de aardbei te bedekken, bijvoorbeeld met stro, worteldoek of bruin karton. Dit houdt onkruidgroei tegen en het houdt de grond wat langer koel en vochtig. Daarnaast blijven rijpende aardbeien schoon en droog zodat ze minder makkelijk schimmelen/rotten.
Vermijd dit door uw bessen te wassen vlak voordat u ze wilt eten, nooit voordat u ze in de koelkast bewaart. 2. Snijd ze niet en verwijder de steeltjes niet . Aardbeien blijven langer goed als hele bessen, dus snijd ze niet in plakjes of snijd de groene toppen er niet af voordat u ze bewaart.
Op dezelfde manier als de planten elkaar versterken, kunnen ze elkaar ook verzwakken. Aardbeienplanten trekken bijvoorbeeld witte koolvliegjes aan, een vlieg die erg schadelijk is voor koolsoorten. Zet je aardbeien dus nooit naast koolsoorten in de moestuin.
Zet de stekken in een glas met water op een lichte, relatief warme plek, bijvoorbeeld in een kas(je) of op de vensterbank. Zet ze niet in de volle zon, want dan verliezen ze al snel te veel vocht. Zorg er voor dat de blaadjes van de stekken niet in het water hangen.
Er zijn twee manieren om de uitlopers te vermeerderen: meteen in de vollegrond of eerst nog even in een bloempotje. In de vollegrond is het makkelijkst, want dan laat je de uitloper aan de moederplant vastzitten en hoef je alleen maar de uitlopers weg te halen die uit de door jou gekozen stek groeien.
Bij het snoeien van gekweekte aardbeien moet na de oogst de bladkroon rond het midden van de plant worden afgesneden. Het hart en de jonge scheuten mogen niet beschadigd worden. Op kleine schaal zijn een tuinschaar of een scherp mes geschikte snoeigereedschappen.
Om nieuwe aardbeienplanten te maken, 'hoef je alleen maar de onderkant van de bladeren in de grond te steken en een paar weken te wachten', zegt Joseph. 'Deze bladeren zijn in feite baby-aardbeienplanten en zullen hun eigen wortels ontwikkelen. En als dit eenmaal is gebeurd, kun je ze van de hoofduitloper verwijderen , en voilà!
Om de meeste aardbeien te krijgen, ga je best voor een zonnige locatie met goed doorlatende grond. Kies voor gezonde, sterke aardbeiplanten en geef ze voldoende water. Verwijder regelmatig onkruid en gebruik een uitgebalanceerde meststof om een overvloedige oogst van heerlijke aardbeien te garanderen.
Als je houdt van sappige aardbeien, dan moet je je plant veel water geven. Vooral bij weinig regen moet je regelmatiger begieten. Toch mag de grond tussen de gietbeurten een beetje uitdrogen. Bij bijzonder heet zomerweer kunnen de bladeren van je aardbeienplant wat gaan hangen, ook al is de grond nog vochtig.
Het enige waarbij je moet opletten is dat, met het limiet van 6 planten per persoon, je rekening moet houden met het feit dat je meerdere mandjes nodig zult hebben om een grote oogst te hebben. Er zijn verschillende redenen waarom het telen in hangende mandjes heel handig is.
Zorg voor voldoende water en zonlicht
Zorg ervoor dat de aarde niet te droog wordt, anders zullen de planten en vruchten niet goed groeien. In de winter is het echter belangrijk om te voorkomen dat de planten te nat staan, om rotting te voorkomen. Daarnaast hebben aardbeien veel zonlicht nodig om goed te rijpen.
Soms zijn de uitlopers al in de grond geworteld en staan ze op een plek waar ze kunnen blijven. Dan kunt u ze daar laten. Wanneer u nieuwe blaadjes ziet verschijnen, kunt u ze van de moederplant losknippen en zullen ze daar verder groeien tot volwassen planten.