Palmolie zit dus in eten, moet ik dit vermijden? Palmolie vervangen door oliën zoals kokosolie, sojaolie of zonnebloemolie, lost de problemen van ontbossing en natuurverlies niet op. Deze planten hebben namelijk ook een plek nodig om te groeien én leveren minder olie per hectare dan de oliepalmvrucht.
Palmolie zorgt voor een langer bruikbare zeep dan kokosolie; beide oliën produceren een harde zeep, maar palmolie houdt de andere ingrediënten beter bij elkaar en droogt minder snel uit.
Kokosolie of sojaolie als alternatief? In veel producten zou je palmolie kunnen vervangen door kokosolie of een mix van sojaolie, raapzaadolie en zonnebloemolie. Maar kokosolie en sojaolie zijn ook tropische producten.
Kokosolie is geweldig voor het toevoegen van smaak, bakken en lichter koken, terwijl palmolie een betere keuze is voor koken op hoge temperaturen, zoals frituren . De keuze tussen kokosolie en palmolie gaat niet alleen over smaak; het gaat over het kiezen van het juiste gereedschap voor de klus in uw keuken.
Antwoord: Kokosolie wordt gewonnen uit de kokosnoot die groeit aan de kokospalm. Palmolie komt uit de veel kleinere palmvrucht van de oliepalm. Het gaat dus om verschillende oliesoorten. De grote vraag naar palmolie veroorzaakt milieuproblemen zoals ontbossing en vervuiling.
Helaas is de bewering niet juist. Kokosolie of kokosvet is niet gezonder dan andere oliesoorten, zoals zonnebloemolie. Het staat vast dat kokosvet erg veel verzadigd vet bevat. Verzadigd vet verhoogt je slechte cholesterol en dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
Deze hogere niveaus van gezonde vetten maken olijfolie de betere keuze. Als we kijken naar andere voedingsstoffen dan alleen gezonde vetten, bevatten zowel palmolie als olijfolie vitamine E. Olijfolie bevat ook andere voedingsstoffen, zoals andere vitaminen, polyfenolen, antioxidanten en meer.
Palmpitolie is een eetbare plantaardige olie die afkomstig is van de pit van de oliepalm Elaeis guineensis. Het is verwant aan twee andere eetbare oliën: palmolie, gewonnen uit het vruchtvlees van de oliepalm, en kokosolie, gewonnen uit de pit van de kokosnoot .
Kokosolie bestaat voor 92% uit verzadigd vet en verhoogt daarom het cholesterolgehalte op dezelfde manier als dierlijke vetten (boter, reuzel). Het bevat echter een uniek type middellangeketenverzadigd vet, laurinezuur genaamd, waarvan onderzoek aantoont dat het HDL- of "goede" cholesterolgehaltes verhoogt, wat het algehele risico op hartziekten kan verlagen .
Natuurlijk, als je wilt voorkomen dat je een hartziekte krijgt of een hoge bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot diabetes, moet je je eten niet koken met plantaardige oliën. Aan de andere kant is het gebruik van kokosolie om je eten te koken de gezondere keuze .
Sheaboter, kokosolie, olijfolie, babassu-olie en torula-olie zijn slechts enkele van de beschikbare, haalbare opties. Door deze alternatieven te omarmen, kunnen consumenten en fabrikanten bijdragen aan een duurzamere toekomst voor zowel onze planeet als de persoonlijke verzorgingsindustrie.
Calvé pindakaas bestaat uit heel veel pinda's, een beetje zout en plantaardige oliën (raapzaad en soja), waarvan een klein deel palmolie is. Calvé kiest voor palmolie omdat de opbrengst per hectare 4 tot 10 keer hoger is dan andere plantaardige oliën.
In roomboter zitten ten opzichte van kokosolie meer vitamine en mineralen. In roomboter zit vitamine A, E en K en een klein beetje D. Kokosolie bevat al deze vitaminen in veel mindere mate. Kokosolie bevat nauwelijks mineralen en roomboter bevat sporen van mineralen zoals kalium, natrium en calcium.
Het is dus niet alleen erg lekker maar ook nog eens gezond! Kokos stimuleert de werking op de schildklier waardoor giftige stoffen snel worden afgevoerd. Ook werkt kokos ontstekingsremmend en helpen de aanwezige vetzuren tegen virussen, bacteriën en ontstekingen.
Een pure kokosolie proeft en ruikt naar kokos. Op kamertemperatuur heeft de olie een vaste vorm maar omdat het smeltpunt tussen de 23 en 27°C ligt smelt de olie zodra je het op de huid aanbrengt. Zo kun je een goede kwaliteit kokosolie herkennen.
Mythe: Kokosolie is een gezond alternatief voor koken.
De realiteit: Kokosolie heeft aangetoond dat het cholesterolgehalte - de goede en de slechte - meer verhoogt dan andere plantaardige oliën zoals olijfolie of koolzaadolie. En in werkelijkheid vormen middellangeketentriglyceriden slechts een klein deel van de vetzuren in kokosolie.
Het consumeren van gematigde hoeveelheden kokosmelk kan helpen om cholesterol te verlagen en gewichtsverlies te bevorderen. De antioxidanten die het bevat, kunnen ook helpen het lichaam te beschermen tegen gezondheidsproblemen.
Gebruik kokosvet voor in de keuken
Je kan er heerlijk mee bakken, braden en frituren op hogere temperaturen. Met ongeraffineerde kokosolie tot zo'n 177 °C en met geraffineerde kokosolie tot wel 230 °C.
Kokosolie wordt gemaakt door het vet van het witte 'vlees' in de kokosnoot te persen. Palmolie wordt gemaakt door na het oogsten van de palmvruchten ze met een machine te persen. De zaden uit de vrucht worden ook geperst om de olie eruit te halen.
Palmolie is niet duurzaam en niet milieuvriendelijk
Regenwouden verdwijnen, terwijl we die juist zo hard nodig hebben voor CO2. Bepaalde diersoorten, zoals de orang-oetan, sterven uit. Ook ontstaan er vaker bosbranden, wat extra milieuvervuiling met zich meebrengt.
In zijn ongeraffineerde vorm is palmolie rijk aan betacaroteen en vitamine E. Tijdens het raffineren verliest de olie evenwel veel van zijn vitaminegehalte. Palmolie bevat meer verzadigde vetten dan andere oliesoorten. Dit soort vetten is nadelig voor de gezondheid.
Palmolie wordt niet als gezond beschouwd in vergelijking met pindaolie omdat palmolie 52% verzadigd vet bevat, vergeleken met 18% pinda. Het enkelvoudig onverzadigde vetgehalte van pindaolie is 49%, vergeleken met palmolie 11%.
Conclusies: Palmolieconsumptie resulteert in hogere LDL-cholesterolwaarden dan andere natuurlijke onverzadigde plantaardige oliën . Palmolie kan echter de voorkeur hebben boven transvetrijke oliën op basis van het effect op HDL-cholesterol.
Samengevat geven deze resultaten aan dat palmolie, een sterk verzadigde vorm van plantaardige olie, disfunctie van het leverlipidenmetabolisme kan veroorzaken voordat het de serumlipidenniveaus beïnvloedt. Aan de andere kant werd aangetoond dat zonnebloemolie, een sterk onverzadigde plantaardige olie, goed wordt gemetaboliseerd in de lever .