Lactose: van lactose in zuivel kun je dik worden wanneer je er teveel van binnenkrijgt. Baby's drinken melk om te groeien, maar volwassenen hoeven niet meer te groeien. Te grote hoeveelheden yoghurt eten wordt dus niet aangeraden.
Yoghurt is zwaar en als je er te veel van eet, kun je last krijgen van constipatie en opgeslagen afvalstoffen. De combinatie met fruit maakt het nog erger, omdat fruit licht verteerbaar is en vaak zuur. Dat zorg in de maag voor problemen, omdat het niet goed verteert kan worden.
De Hoge Gezondheidsraad raadt volwassenen een inname aan tussen 250 en 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt, karnemelk en kaas) per dag; 250 ml melkequivalenten komt overeen met zo'n 250 g yoghurt, 100 g plattekaas of 30 tot 40 g harde kaas.
Wat is er gezond aan yoghurt? Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2.
In koemelk zit heel veel melkvet en melksuiker. Dit melkvet en melksuiker kan voor sommige mensen moeilijk worden verteerd. Sommige mensen merken dit door buikpijn, vermoeidheid, vage klachten of diarree. Ook stijgt je bloedsuikerspiegel wanneer je zuivelproducten neemt en barst melk van de groeihormonen.
Met je dagelijkse portie zuivel verklein je het risico op darmkanker. Melk en melkproducten zoals 30+ kaas, yoghurt en karnemelk leveren daarnaast veel goede voedingsstoffen. Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten.
Volgens ons is er niets mis met volle varianten, zolang de hoeveelheid vet maar binnen je dagelijkse behoefte past. De Hoge Gezondheidsraad doet een aanbeveling van 250 tot 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt of kaas) per dag. Maar test vooral zelf hoe jouw lichaam reageert op zuivel.
Yoghurt is namelijk maar gedeeltelijk gezond op een lege maag. De gezonde melkzuurbacteriën worden door een lege maag niet goed opgenomen. In plaats daarvan doodt agressief maagzuur al de goede bacteriën voordat ze de darmen bereiken.
Yoghurt is een bekende weldoener voor je darmen. Het bevat goede bacteriën zoals de lactobacillus bulgaricus en de streptococcus thermophilis, die bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Kies wel voor natuuryoghurt en vermijd de varianten met toegevoegde suiker of magere versies.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Voor het slapen: Kwark, Skyr of Griekse yoghurt is een ideale manier om een grotere hoeveelheid eiwit in te nemen. Deze vormen van zuivel bevatten per 100 gram zo'n 8-12 gram eiwit. Het gaat bovendien om het langzaam opneembare eiwit waar jouw lichaam heel de nacht gebruik van kan maken om te herstellen.
Het Voedingscentrum geeft aan dat je voor je gezondheid het beste kunt kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker.
Er bestaan veel varianten op dit dieet, meestal wissel je normale dagen af met yoghurt dagen. Tijdens de yoghurt dagen eet je alleen twee liter yoghurt en kun je per week zo'n 2 tot 4 kilo afvallen.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Yoghurtsoorten met relatief veel verzadigd vet staan niet in de Schijf van Vijf. Het gaat hierbij om “volle” yoghurts met meer dan 1,1 gram verzadigd vet per 100 gram. Magere yoghurt bevat nauwelijks verzadigd vet. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol.
Magere yoghurt bevat minder vet dan volle yoghurt en kan een prima keuze zijn als je zin hebt in yoghurt, maar je calorie-inname wil beperken. Van nature zit er in beide soorten even veel melksuiker.
Het eten van twee tot drie bakjes yoghurt per dag kan ongeveer 500 calorieën en bijna 100 gram suiker toevoegen aan het dagelijkse dieet. Dit kan ongewenste gewichtstoename veroorzaken en het risico op diabetes vergroten . Er zijn in het verleden gastro-enteritis-uitbraken geweest vanwege het gebruik van ongepasteuriseerde melk in yoghurt.
We kunnen echter wel stellen dat het eten van yoghurt bijdraagt aan een gezond voedingspatroon, omdat er in yoghurt verschillende goede voedingsstoffen zitten, lezen we op de website van het Voedingscentrum. Voorbeelden daarvan zijn eiwitten, calcium, vitamine B12 en vitamine B2. Yoghurt is een vorm van probiotica.
Yoghurt. Yoghurt zit vol met probiotica en ze leveren gezonde bacteriën om de natuurlijke flora van het spijsverteringskanaal te versterken, wat de spijsvertering bevordert en de immuunreacties van het lichaam stimuleert. Kortom, yoghurt brengt goede bacteriën in je darmen om de spijsvertering op gang te brengen en je te helpen gifstoffen kwijt te raken .
Veel verzadigd vet in romige yoghurt
Vet in zuivel is grotendeels van de ongezonde verzadigde soort. Dat maakt volvette varianten minder gezond. Ze zijn vaak te herkennen aan woorden als 'vol', 'room' en 'verwen'. Ook Griekse yoghurt bevat veel vet, zo'n 10%, en scoort dan ook slechts een C.
Yoghurt moet worden vermeden met kaas, warme dranken, zure vruchten, melk, mango's, nachtschades, bonen, eieren, vis . Vet en eiwitten zijn niet bij elkaar passende voedingsmiddelen omdat ze verschillende spijsverteringssappen nodig hebben. Kaas kan niet worden gecombineerd met eieren, fruit, warme dranken, melk, bonen, yoghurt.
Fruit & zuivel
Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer. Je eten verteert namelijk beter als het in de pan al met elkaar in aanraking is gekomen in plaats van pas in je maag. Rauw fruit kan je het beste minstens een uur voor of na de volgende maaltijd eten.
Dat gezegd hebbende, te veel van alles is slecht voor je. Te veel zuivel consumeren kan misselijkheid, maagpijn en diarree veroorzaken, zelfs als je geen lactose-intolerantie hebt. Te snel te veel zuivel drinken of consumeren kan zelfs braken veroorzaken omdat je lichaam het niet snel genoeg kan verwerken en verteren.
Experts zeggen dat, tenzij je lactose-intolerant bent, zuivelconsumptie cruciaal is voor botten, tanden en gezondheid. De aanbevolen hoeveelheid is 3 porties voor volwassenen en 2-2,5 porties voor kinderen .
Melk en andere zuivelproducten zijn de belangrijkste bron van verzadigd vet in het Amerikaanse dieet, wat bijdraagt aan hartziekten, diabetes type 2 en de ziekte van Alzheimer . Studies hebben zuivel ook in verband gebracht met een verhoogd risico op borst-, eierstok- en prostaatkanker.