De gedroogde dadel bevat 60 gram suiker per 100 gram, terwijl de verse dadel 33 gram suiker per 100 gram bevat. De verse dadel is de meest gezonde optie maar ook de gedroogde dadel bevat nog tal van gezonde voedingsstoffen.
Medjoul Dadels worden ook wel de gezonde bonbon genoemd. Ze komen oorspronkelijk uit Marokko, waar ze aan de dadelpalm groeien. Hoewel het eerst als een groene vrucht aan de palm komt, verandert dit uiteindelijk naar een glanzende, grote, bruine vrucht.
Medjoul dadels worden over het algemeen beschouwd als de "beste" dadels ter wereld.
De Medjoul dadel is een palmboombes, dikker en zachter dan andere dadels. Dat maakt deze biologische dadel tot een zalige traktatie. U kunt ze zo eten, verwerken in zowel zoete als hartige gerechten en ze zijn bij uitstek geschikt om te vullen met kaas, monchou of een noot.
Een minpuntje van dadels is dat ze van nature veel suiker bevatten. Bij gedroogde dadels is dat erger dan bij verse. Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen.
Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels.
Maar waarom een oneven aantal dadels eten? Net als een dadel eten na het vasten, is dit een traditie. De Islamitische overlevering stelt dat de profeet Mohammed het vasten altijd brak met een oneven aantal dadels. Daarnaast dronk hij melk.
(1) Er zitten dus veel voordelen aan een banaan maar als je de vergelijking maakt met de Sukkary dadel is deze kleine baas in verhouding hoger in micronutriënten. Ook wel mineralen en spoorelementen genoemd. Daarbij bomvol aan goede energie, voedingsvezels, vitamine, mineralen en ook anti-oxidanten.
Het lijdt geen twijfel dat Deglet Noor dadels geliefd zijn bij miljoenen mensen over de hele wereld. Vanwege het lagere vochtgehalte is het de favoriete dadelsoort om te gebruiken bij het koken en bakken! In tegenstelling tot Medjool dadels, is de Deglet Noor in staat om zijn consistentie te behouden tijdens het hele bak- en kookproces.
Hoewel dadels veel suikers en calorieën bevatten, helpen ze bij het afvallen, mits je er niet te veel van eet. De antioxidanten erin stimuleren de spijsvertering en de stofwisseling, en geven ook een verzadigd gevoel, waardoor je minder trek hebt.
Medjoul dadels bevatten natuurlijke mineralen als kalium, magnesium, fosfor en calcium, ze zijn dus niet alleen lekker maar bevatten ook nog eens voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Daarnaast bevatten Medjoul dadels ook nog eens een goede dosis aan vitamine.
Verse dadels kun je ongeveer twee dagen bewaren als je ze in een luchtdichte verpakking bewaart. Gedroogde dadels zijn wel maandenlang houdbaar, maar worden wel steeds iets minder lekker. Dit zul je ook eerder tegenkomen wanneer je gedroogde dadels in de supermarkt koopt.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Piarom (Piyarom) dadels zijn de meest voedzame dadelvrucht die bekend is. Het heeft veel voedings- en medicinale toepassingen vanwege de voedingswaarde. Om deze reden behoren ze tot de duurste dadelvruchten en worden ze meestal direct gegeten als tussendoortje of gemengd in voedsel.
Groot formaat, lichtere kleur, zachte dadels met een taaie textuur. Medjool dadels worden vers gegeten en niet gedroogd. Medjool dadels zijn groter en lichter van kleur dan de deglet noor variëteit (gewone dadels), met een taaiere textuur. Iets minder vezels, meer ijzer en calcium dan gewone dadels .
Een 'normale' dadel (een ontpitte dadel in het bakschap) is vaak half zo groot als een Medjool-dadel en minder taai, gebruik 2-3 om een Medjool-dadel te vervangen . Als u een ontpitte droge dadel gebruikt ter vervanging van een Medjool-dadel, week ze dan 5 minuten in heet water voordat u ze gebruikt.
Dadels bevatten meer bètacaroteen dan bananen, maar bananen bevatten meer alfacaroteen dan dadels . Dadels bevatten meer niacine en pantotheenzuur. Dadels en bananen bevatten allebei veel voedingsvezels en kalium. Bananen bevatten aanzienlijk meer vitamine C dan dadels.
Dadels zijn ontzettend gezond. De reden daarvan is dat dadels enorm veel belangrijke voedingsstoffen bevatten. Zo zijn ze rijk aan vezels, wat onder andere de spijsvertering en de darmgezondheid positief kan beïnvloeden. Daarnaast geven de vezels een lang verzadigd gevoel wat kan helpen bij het lijnen.
Ondanks al deze geweldige voedingsstoffen en mineralen is het geen goed idee om enorme hoeveelheden dadels te eten. Ze hebben namelijk, naast veel fruitsuikers, ook een laxerende werking. Toch jammer als je de rest van je dag op het toilet doorbrengt! Daarnaast moet je goed oppassen welke dadels je koopt.
Drink veel water als u dadels eet om de spijsvertering te helpen . Houd uw mond schoon, want dadels zijn plakkerig, wat kan leiden tot tandproblemen. Hoewel dadels vezels bevatten, is het het beste om uw vezels uit verschillende voedingsmiddelen te halen voor uw spijsverteringsstelsel.
Aan het eind van de avond snijdt het bruidspaar de bruidstaart aan. Daarna geven de bruid en bruidegom melk en dadels aan elkaar. Melk staat voor reinheid en maagdelijkheid en de dadels staan voor vruchtbaarheid. Daarna is er feest met traditionele muziek en lekkere hapjes en drankjes.
Ondanks hun zoetheid passen dadels perfect in een afslankdieet . Ze bevatten weinig vet en veel voedingsvezels, wat betekent dat ze ons helpen om ons langer vol en voldaan te voelen, waardoor onze drang om meer te eten afneemt. Deze verzadigende kwaliteit van dadels is een game-changer voor gewichtsbeheersing.
Dadels zijn een zuiverende fruitsoort en worden in de Arabische cultuur gezien als een zegening voor je gezondheid en het huis. Ze staan ook symbool voor gastvrijheid: het is een fruitsoort die je deelt met anderen. Zo laat je zien dat gasten welkom zijn.
Verlaagt het risico op hartziekten: Dadels bevatten veel voedingsvezels, wat helpt om LDL-cholesterol (low-density lipoproteins) of slechte cholesterol te verlagen . Voedingsvezels binden zich vaak aan cholesterol en voorkomen dat ze in de bloedbaan worden opgenomen.