Chocola is namelijk een voedingsmiddel dat niet snel bederft. Het is daarom vaak langer houdbaar dan deze datum. Het kan wel zo zijn dat de smaak, kleur, geur of kwaliteit van het product achteruitgaat, maar je kunt het zonder gevaar voor je gezondheid eten.
In het algemeen geldt dat pure chocolade tot wel twee jaar houdbaar kan zijn, terwijl melkchocolade en witte chocolade ongeveer een jaar goed blijven. Om de houdbaarheid van chocolade te verlengen, is het belangrijk om het op de juiste manier op te slaan.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Vanwege het hoge suikergehalte en het lage watergehalte in drop, kunnen dropjes microbieel niet bederven. Drop kan wel minder lekker worden na verloop van tijd. Dan droogt het vaak uit, het wordt hard, het verliest de lekkere smaak en er kan een witte waas op komen.
Zelfs als je je voorraadkast echt al in geen maanden meer hebt geopend, hoef je niet te verhongeren. Hard snoep, ingeblikte conserven of voedsel in glazen pot kan vaak zelfs nog jaren langer bewaard worden en kun je daarna gewoon opeten. Zonder er ziek van te worden.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
ONBEPERKT HOUDBAAR
Zout, azijn, suiker, hard snoepgoed, kauwgom, sterk-alcoholische dranken en wijn.
Rijst. Witte rijst blijft jarenlang goed. Bruine rijst daarentegen niet, omdat daar meer olie in zit. Zorg ervoor dat je de rijst in een luchtdichte bak bewaart, zodat er geen beestjes bij kunnen die de rijst alsnog oneetbaar kunnen maken.
Het gebruik van verlopen tandpasta kan dus leiden tot een verminderde mondgezondheid. Tandpasta is over het algemeen niet schadelijk wanneer het over zijn houdbaarheidsdatum heen is. U hoeft zich dus ook niet direct zorgen te maken wanneer u tandpasta heeft gebruikt dat al meer dan 2 jaar in je kast staat.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg.
Hoewel het consumeren van verlopen chocolade niet per se schadelijk is, smaakt het misschien niet zo vers of smaakvol als het ooit was. In de meeste gevallen is chocolade die over de houdbaarheidsdatum is nog steeds veilig om te eten, mits het op de juiste manier is bewaard en geen tekenen van bederf vertoont .
Pure chocolade kan een tot twee jaar bewaard worden als het in folie wordt verpakt en op een koele, donkere en droge plek wordt bewaard , zoals een voorraadkast of kelder. Melk- en witte chocolade hebben een beperktere bewaartijd — niet langer dan 8-10 maanden.
Met bovenstaande in gedachten, zult u ontdekken dat chocolade doorgaans geen strikte houdbaarheidsdatum heeft. In plaats daarvan heeft het een "ten minste houdbaar tot"-datum. Dit betekent dat het nog steeds oké kan zijn om het te eten na de houdbaarheidsdatum, maar de textuur, het uiterlijk en de smaak kunnen afwijken .
THT-datum (tenminste houdbaar tot)
Na het verstrijken van deze THT-datum kan het product meestal nog veilig worden geconsumeerd, hoewel het een klein beetje anders kan smaken of er wat minder vers kan uitzien. Frisdrank heeft zo goed als altijd een THT-datum en geen TGT-datum.
De meeste snoepjes hebben een houdbaarheidsdatum, maar zoals de meeste voedingsmiddelen dienen deze data meer als richtlijnen voor wanneer je ze moet consumeren. Het is over het algemeen prima om snoep te eten nadat de houdbaarheidsdatum is verstreken, hoewel de kwaliteit en textuur na een bepaald punt wel afnemen.
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken betekent dat niet direct dat de mayonaise niet meer te eten is. Als je niks afwijkends proeft of ruikt, kun je de mayonaise gewoon eten.
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Stap 2: kijk ernaar. Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Niet in koelkast of vriezer bewaren. Sluit de fles na gebruik goed af. Na openen 6 maanden houdbaar. Gebruik dit middel echter niet meer na de uiterste houdbaarheidsdatum.
Slecht gemaakte tandpasta kan na verloop van tijd ook gaan schimmelen en gisten, daar kan je ziek van worden.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.