Yoghurtijs lijkt een gezonder alternatief voor roomijs, maar laat je niet misleiden. Vaak wordt er nog steeds (maar minder) room aan toegevoegd en is het verschil minimaal. Voor wie geen lactose mag, maar wel romig ijs wilt eten is er een lactosevrije variant.
"Het is goed om te weten dat yoghurtijs minder verzadigd vet bevat dan een roomijsje, maar tegelijkertijd wel relatief veel suiker. Yoghurtijs klinkt daarom mogelijk wat gezonder in de oren dat het is."
Waterijs of sorbetijs zijn jouw beste ijsvrienden, ze bevatten namelijk de minste calorieën. Van 1 bolletje ijs kun je evenveel genieten als van 2 (of meer) bolletjes. Kies voor een bekertje in plaats van een hoorntje. Het hoorntje levert namelijk ook calorieën.
Frozen yoghurt is lekker, fris en gezond. Omdat het is gemaakt van yoghurt, bevat het minder vet en suiker, en dus minder calorieën, dan roomijs.
Makers van bevroren yoghurt beweren vaak dat het een gezonder alternatief is voor ijs, maar dat hangt af van de ingrediënten. Het bevat doorgaans minder vet en calorieën dan ijs, maar het kan net zo veel suiker bevatten .
Gemiddeld bevat een kopje bevroren yoghurt van alle merken 10% vet, 37,3 g suiker en 221 calorieën, terwijl een kopje vanille-ijs van alle merken gemiddeld 22% vet, 28 g suiker en 273 calorieën bevat. Toppings of het type ijs of bevroren yoghurt kunnen daadwerkelijk bepalen wat de gezondere keuze is.
Lichte en magere yoghurts bevatten meer eiwitten en calcium dan light ijs . Ze bevatten ook meestal minder vet, verzadigd vet en calorieën.
Wat is het verschil tussen bevroren yoghurt en ijs? Beide recepten vereisen zuivel en suiker. De zuivel in ijs komt van room, terwijl bevroren yoghurt gebruikmaakt van gefermenteerde melk. Het resultaat is dat ijs over het algemeen een hoger vetgehalte heeft, terwijl bevroren yoghurt meer suiker bevat om de pittigere smaak te verbergen .
Bovendien is bevroren yoghurt eigenlijk gezonder dan ijs . Healthline zegt zelfs in een artikel uit 2020 dat "bevroren yoghurt vanwege de yoghurtbasis als een gezonder en vetarm dessert wordt beschouwd dan ijs." Bevroren yoghurt geeft je vaak meer yoghurt voor minder calorieën, minder vet en minder suiker.
Maar helaas, in yoghurtijs zit helemaal geen yoghurt. Er bestaat namelijk een wet (de 'warenwet') die zegt dat je niet zomaar melkzuurbacteriën mag toevoegen aan producten. In de plaats van echte yoghurt wordt daarom gedroogd yoghurtpoeder gebruikt, dat geen melkzuurbacteriën meer bevat, maar wel de smaak van yoghurt.
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Bevroren yoghurt : Bevroren yoghurt heeft vaak minder vet en cholesterol dan gewoon ijs. Een persoon kan het etiket van het voedsel controleren op toegevoegde suiker. Zuivelvrije ijsjes: Deze alternatieven bestaan uit amandel-, kokos-, soja- of havermelk en hebben vaak minder verzadigde vetten.
Waterijsjes. De naam zegt het al: in waterijsjes zit veel water. Daarom hebben waterijsjes de minste koolhydraten van alle soorten ijsjes. Je kunt ook makkelijk zelf waterijsjes maken met een limonadesiroop waar weinig koolhydraten in zitten, zoals Slimpie.
Yoghurt is gezond, het staat ook in de Schijf van Vijf. De kans op darmkanker neemt met 15% af als je dagelijks 2 porties zuivel eet. En elke dag minimaal een half schaaltje yoghurt (60 gram) zorgt ook nog eens voor een lager risico op diabetes type 2. Het calcium in de zuivel is goed voor de gezondheid.
Waterijs of sorbetijs zijn je beste ijsvrienden, ze bevatten de minste calorieën. Van 1 bolletje ijs kun je evenveel genieten als van 2 (of meer) bolletjes ijs. Kies voor een bekertje in plaats van een hoorntje. Het hoorntje levert namelijk ook calorieën.
Waterijs: is een dagkeuze. Een waterijsje bevat ongeveer 40 kilocalorieën (kcal). Sorbetijs: 1 bolletje is een dagkeuze. Met 1 bolletje van 50 gram krijg je ongeveer 60 kcal binnen.
Frozen yoghurt is … nou ja, gewoon bevroren yoghurt. Yoghurtijs is gemaakt van een standaard roomijsmengsel (melk – ei – suiker – room) waaraan yoghurt wordt toegevoegd. Vandaar ook de grote gezondheidshype rond bevroren yoghurt: yoghurt van magere melk (weinig/geen vetten), zonder (toegevoegde) suiker noch ei.
Bevroren yoghurt bevat doorgaans minder vet en calorieën dan ijs , maar er kan meer suiker aan toegevoegd zijn. Beide bevroren lekkernijen zijn een behoorlijke bron van calcium, maar bevatten geen vezels.
Voor degenen die zich afvragen wat het verschil is in calorieën, vet, etc. tussen ons ijs en Dole Whip... Hier zijn voedingsinformatiebladen voor beide... Dole Whip bevat minder calorieën, minder vet, maar meer koolhydraten .
De zuivelinhoud van ijs bevat probiotica die een gezonde darmflora bevorderen . Probiotica zijn nuttige bacteriën die helpen bij de spijsvertering en bijdragen aan een evenwichtige darmflora. Het opnemen van gematigde hoeveelheden ijs in uw dieet kan de spijsvertering ondersteunen.
Vegan, lactosevrij en glutenvrij
Yoghurtijs is gemaakt van melk. Dit ijs is dus niet vegan en lactosevrij. De meeste yoghurtijsjes zijn glutenvrij.
Over het algemeen zijn bevroren yoghurtrepen gezond, afhankelijk van de ingrediënten die worden gebruikt om de bevroren yoghurtrepen te maken . Yoghurt zelf bevat vitaminen en probiotica die gezond zijn.
Griekse yoghurt kan zeker gezond zijn, maar of het dikmakend is, hangt af van hoe je het eet en welke soort je kiest. Als je voor de volle variant gaat (met 10% vet), krijg je meer vet en calorieën binnen. Eet je daar (te) veel van, dan kan dat inderdaad bijdragen aan extra kilo's op de weegschaal.
“Van alle zuivelproducten is yoghurt de categorie met het sterkste bewijs voor gezondheidsvoordelen . “Yoghurt wordt consequent in verband gebracht met een lager risico op diabetes en een lager risico op obesitas en gewichtstoename in langetermijnobservatiestudies.
Zowel bevroren yoghurt als ijs zijn producten op basis van melk, dus ze bevatten over het algemeen ongeveer dezelfde hoeveelheid proteïne en suiker (voordat je smaakstoffen en andere toevoegingen overweegt), zegt Geerts. IJs wordt echter meestal gemaakt met room of melkvet, wat bijdraagt aan het hogere vet- en verzadigde vetgehalte.