Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Ga dan voor fruit dat rijk is aan melatonine. Denk hierbij aan zure kersen, bananen, sinaasappels, ananas en frambozen. Bananen zijn naast melatonine ook rijk aan kalium en magnesium. Deze twee mineralen dragen bij aan het voorkomen van slapenloosheid.
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals “fruit wordt slecht verteerd” en “fruit gist of rot in de darmen”. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Een eerste reden om laat op de avond niet meer te eten, is omdat de stofwisseling rust nodig heeft. In de avond heeft het lichaam minder energie nodig. Wanneer er dan toch gegeten wordt, kunnen de cellen in het lichaam deze energie niet verwerken en kunnen de cellen door een overschot aan radicalen beschadigen.
Er zijn nadelen aan eten na 20.00 uur
Laster, MD, een arts met een board-certificering in interne geneeskunde, obesitasgeneeskunde, gastro-enterologie en voeding, vertelde Health. Ze legde uit dat de timing van eten van invloed kan zijn op je spijsvertering, absorptie en metabolisme, wat uiteindelijk van invloed is op je gewicht .
Eet vooral ruim groenten, peulvruchten en - ja echt waar - volkoren graanproducten of aardappelen." Groenten zijn laag in calorieën en hebben veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt in de uurtjes voordat je naar bed gaat.
Er zijn fruitsoorten die van nature ontzettend veel ethyleengas produceren en tegelijk ook vatbaar zijn voor besmetting van andere ethyleenrijke vruchten. Appels, abrikozen, bananen, kiwi's, mango's, meloenen, nectarines, papaja's, passievruchten, peren en pruimen leg je daarom niet in dezelfde schaal.
" Ik zal niet aanraden om alleen fruit te eten bij het avondeten voor de algemene bevolking zonder onderliggende medische aandoeningen . Wij denken dat tarwe koolhydraten en suiker bevat, maar fruit bevat ook koolhydraten en natuurlijke suikers. Ik raad meestal aan om fruit te eten bij het ontbijt of als avondsnack, maar niet als hoofdmaaltijd.
Haast voor werk? Hoppa, een banaan erin en je bent weg. Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt.
“Griekse yoghurt bevat veel eigenschappen die een positieve invloed kunnen hebben op je slaap. Het is eiwitrijk, bevat weinig suiker en juist veel probiotica. Het eiwit helpt je 's nachts te ontspannen en probiotica kunnen de slaapkwaliteit verbeteren”, zegt Beckerman.
Kies verstandig voor een betere nachtrust
Kies dus voor lichte, voedzame snacks zoals een banaan, kiwi, een glas warme melk of een beetje drop om je te helpen ontspannen en sneller in slaap te vallen.
Hoeveel calorieën je tijdens een nacht verbrandt, is afhankelijk van de tijd dat je in bed ligt en je lichaamsgewicht. Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur.
Kiwi's zijn misschien ook een van de beste voedingsmiddelen om voor het slapengaan te eten. De slaapbevorderende effecten van kiwi's worden soms toegeschreven aan serotonine. Serotonine is een chemische stof in de hersenen die helpt bij het reguleren van uw slaapcyclus. Het eten van een dieet dat rijk is aan fruit zoals kiwi's kan helpen bij het bevorderen van een betere slaap.
Veel fruitsoorten bevatten van nature serotonine of dragen bij aan de productie van dit stofje in je hersenen. Je kunt daarom zonder problemen een beetje ananas, sinaasappel, appel, banaan of kiwi eten voor het slapen gaan.
Een fruitontbijt laat je bloedsuikerspiegel teveel stijgen
Het eten van suikers, dus ook het eten van fruit, zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker (glucose) in je bloed gaat stijgen. Dat hoort ook zo, want dan kan deze belangrijke bron van energie door het lichaam worden vervoerd naar de cellen die dat nodig hebben.
Er wordt aangenomen dat men geen maaltijden moet overslaan en een heel licht diner moet eten. Dus om af te vallen, heb ik mijn diner vervangen door vers fruit, zoals appels, guave, papaja , die niet veel zuur bevatten. Dus je kunt proberen je diner te vervangen door vers fruit.
Gezondheidscoaches raden aan om je eerste portie fruit 's ochtends te eten, op een nuchtere maag. De reden hiervoor is heel eenvoudig: het fruit zal sneller verteren en je zult de vitamines zo het best in je lichaam opnemen. Eet je fruit na de maaltijd? Dan zou je weleens last kunnen krijgen van een opgeblazen gevoel.
Fruit gaat niet rotten in je maag
Dat fruit na het avondeten ongezond is, is een hardnekkig fabeltje. Gelukkig werkt ons lichaam een stuk efficiënter dan dat. Koolhydraten, eiwitten en vetten, ze kunnen allemaal tegelijkertijd verteerd worden.
Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
Bananen, peren, appels en tomaten zorgen er door het ethyleen ook voor dat andere vruchten sneller rijpen. Wil je dat voorkomen? Houd de vruchten dan apart. Knoflook en ui kun je beter niet naast elkaar bewaren.
Vermijd het mengen van watermeloenen, muskusmeloenen, cantaloupe en honingdauw met ander fruit. Probeer zure vruchten, zoals grapefruits en aardbeien, of subzure voedingsmiddelen zoals appels, granaatappels en perziken, niet te mengen met zoete vruchten, zoals bananen en rozijnen voor een betere spijsvertering.
Bevordert de slaapkwaliteit
Wil je graag wat fruit na het avondeten eten, kies dan wijselijk. Het is belangrijk om te gaan voor een fruitsoort waarin weinig calorieën aanwezig zijn. Een kiwi is misschien wel één van de meest voortreffelijke fruitsoorten om 's avonds te nuttigen.
Aardbeien, bosbessen, frambozen en bramen bevatten niet alleen weinig calorieën, maar ook veel vezels en antioxidanten, magnesium en vitamine K. De vezelinhoud helpt de honger onder controle te houden en bevordert een vol gevoel, terwijl antioxidanten de algehele gezondheid ondersteunen.
Snelwerkende suikers, zoals in wit brood, koekjes, snoep, spaghetti en rijst, geven ons een korte energieboost. Ze stimuleren het brein en hebben een negatieve invloed op het in slaap vallen. Maaltijden met veel suikers of snoepen worden 's avonds dan ook afgeraden.