Vertrouw je ogen, neus en smaakpapillen. Zie je schimmel of proeft de pindakaas niet meer zoals je gewend bent? Gooi hem dan weg.
Houdbaarheid pindakaas
Volgens het Voedingscentrum kun je een gesloten pot pindakaas zelfs tot twee maanden na de THT-datum consumeren. Mogelijk zelfs langer, mits de pindakaas er goed uitziet en niet gek ruikt. Heb je de pot geopend? Dan kan je pindakaas ongeveer een jaar bewaren.
De houdbaarheidsdatum is er om u te laten weten wanneer de pindakaas het lekkerst zal smaken. Het kan wat van zijn smaak verliezen na de datum op de pot. U kunt het nog steeds veilig eten, zolang het niet beschimmeld of ranzig is geworden . U zou weten of het ranzig is omdat het vreselijk zou ruiken.
Om dat harde tegen te gaan kun je dit doen: Je kunt de pindakaas in de koelkast bewaren, doe dit wel alleen als je het voor meer dan 4 maanden wegstopt. Voor het eten is niet gekoeld veel smaakvoller.
Aflatoxine is een natuurlijke gifstof, gemaakt door schimmels. Aflatoxine kan voorkomen in beschimmelde noten, granen, peulvruchten, kruiden en gedroogd fruit, maar ook in producten die hiervan gemaakt zijn zoals pindakaas, brood, bier en veevoer.
Als je natuurlijke pindakaas hebt (dat wil zeggen, pindakaas gemaakt zonder stabilisatoren), kan het ook gaan schimmelen als teken van bederf . Controleer ten slotte de smaak. Ranzige pindakaas heeft een scherpe of bittere smaak en smaakt niet naar de spread die je kent en waar je van houdt.
De kern van de zaak
Pindakaas is over het algemeen lang houdbaar. In de voorraadkast kunnen commerciële pindakaassoorten ongeopend 6-24 maanden houdbaar zijn, of 2-3 maanden als ze eenmaal geopend zijn . Natuurlijke pindakaassoorten bevatten geen conserveringsmiddelen en kunnen ongeopend meerdere maanden houdbaar zijn, of tot een maand als ze eenmaal geopend zijn.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
(Zelfgemaakte) pindakaas kun je het beste in de koelkast bewaren. In het donker blijven de vitamines beter behouden en vertraagt de ontmenging van olie.
Ook noten, pindakaas en koffie kun je invriezen. Al is dit alleen handig als je de producten echt amper gebruikt. Ze zijn op zichzelf namelijk (mits droog en luchtdicht bewaard) al erg lang houdbaar.
Gepelde pinda's Houdbaarheid
Kamertemperatuur: Eenmaal gepeld, worden pinda's meer blootgesteld aan de omgeving en blijven ze ongeveer 1 tot 2 maanden goed als ze in een luchtdichte container op een koele, droge plek worden bewaard . Koelkast: Als ze in de koelkast worden bewaard, kunnen gepelde pinda's tot 4 maanden goed blijven.
Ja, pindakaascrackers hebben een houdbaarheidsdatum .
Pindakaas is een goede bron van plantaardige eiwitten en rijk aan hart-gezonde enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten . Het bevat ook weinig koolhydraten, waardoor het een geweldige spread is voor mensen met diabetes.
Over het algemeen geldt dat als de olie op de juiste manier is bewaard en geen tekenen van ranzigheid vertoont, deze vaak nog een redelijke periode na de houdbaarheidsdatum veilig kan worden bewaard .
Droge, onbereide couscous kan je ongeveer drie maanden bewaren. Bewaar de couscous dan op een droge en donkere plek. In een goed afgesloten verpakking of bakje.
Hoe lang na de houdbaarheidsdatum kan ik nog eten… Wanneer correct verpakt en bewaard of ingevroren bij de juiste temperatuur, zijn de volgende houdbaarheidsdatums over het algemeen waar: Ingeblikte goederen: Tot een jaar na de houdbaarheidsdatum houdbaar . Zuivel (en eieren): Tot twee weken na de houdbaarheidsdatum houdbaar.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Het roosteren van pinda's vermindert aflatoxine, maar verwijdert het niet volledig. Pinda's met donkere vlekken erop moeten als verdacht worden beschouwd ; maar zelfs die er schoon en perfect uitzien, kunnen mogelijk besmet zijn.
100% Pindakaas altijd buiten de koelkast bewaren, het liefst koel en donker. Omdat we geen extra olie toevoegen is het soms nodig om te pindakaas even door te roeren voor gebruik, zo blijft hij mooi smeuig! De potjes pindakaas zijn een half jaar houdbaar.
Maar als je uiteindelijk bedorven PB eet, is er een kans dat je last krijgt van maagklachten, diarree of overgeven . Het hoge vetgehalte en lage vochtgehalte van pindakaas creëert geen omgeving waarin de meeste bacteriën kunnen groeien. Er zijn echter enkele gerapporteerde gevallen van pindakaas met Salmonella-bacteriën.
Als je pinda's eet die over de datum zijn, kun je buikpijn krijgen , maar de kans dat je meer dan 1 tot 2 ranzige pinda's eet, is klein omdat ze vreselijk smaken. Pinda's die bedorven zijn, smaken ook ranzig en bitter. Dus als je pinda's niet goed smaken, kun je ze het beste weggooien.
Als een noot maar een beetje oud is, zegt Kanney, kan hij meestal nog geroosterd worden om wat van zijn eerdere glorie en (crunch) te laten herleven. Kanney zegt echter: " Als een noot bedorven of ranzig is geworden, herkenbaar aan een zure of bittere smaak, is de noot niet meer goed en moet hij weggegooid worden ."
Geraffineerde pindaolie is mogelijk veiliger, terwijl ruwe, koudgeperste of geëxtraheerde varianten symptomen kunnen veroorzaken als u een pinda-allergie hebt . De omega-6-vetzuren in pindaolie kunnen schadelijk zijn als uw dieet te veel van dit type vet bevat.
Voedselbronnen
De schimmel die aflatoxine produceert, kan in de volgende voedingsmiddelen worden aangetroffen: Pinda's en pindakaas . Noten, zoals pecannoten. Maïs.
Je hoeft ze eigenlijk niet in de koelkast te bewaren na opening . Maar ik vind mijn gelei koud lekker, dus bewaar ik ze in de koelkast. Ik neem aan dat pindakaas hard wordt in de koelkast, dus dit zou ik niet doen.