Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
Vlees en groenten uit de vriezer die je gebruikt in je maaltijd kun je daarna wel nog een keer invriezen. Soms heb je een restje over van een maaltijd, per ongeluk of expres. Een restje lasagne of pasta, een curry of een ovenschotel, bijvoorbeeld. Zo'n restje kun je prima invriezen om later op te eten, dat is veilig.
Kort samengevat: je mag ontdooid eten nog eens invriezen als je het op de juiste manier hebt ontdooid en bewaard. Bevroren voedsel op je aanrecht laten ontdooien of de inhoud van het bakje onder warm water laten smelten, is nooit veilig.
'Ontdooid voedsel kan opnieuw ingevroren worden op voorwaarde dat je het in de koelkast hebt laten ontdooien en dat het niet bedorven is. Dat geldt voor zowel rauw vlees, gevogelte, vis én zeevruchten, maar ook fruit, groenten en brood.
Opnieuw invriezen mag bij groenten, fruit, brood, gevogelte, vlees, zeevruchten én vis, maar onder bepaalde voorwaarden. Dus: feit. In de eerste plaats is het belangrijk dat je het eten op de correcte manier ontdooid hebt en dat is: in de koelkast en niet op het aanrecht. Hierdoor vertraag je de groei van bacteriën.
Als je geen risico's wilt nemen, kun je het beste geen voedsel twee keer invriezen. Pas vooral op met kip, vlees en vis. Daarbij is de kans op voedselvergiftiging het grootst.
Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Eten opwarmen in de magnetron is makkelijk, maar het voedsel wordt niet altijd gelijkmatig verhit. Hierdoor kan het eten op sommige plekken goed heet zijn, terwijl het op andere plekken nog koud is.
Wanneer is het veilig om voedsel opnieuw in te vriezen? U kunt bevroren voedsel dat is ontdooid veilig opnieuw invriezen, rauw of gekookt, hoewel er een kwaliteitsverlies kan optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien . Om het product veilig opnieuw in te vriezen, moet het koud zijn gehouden op 40 graden of lager gedurende maximaal 3-4 dagen.
De meeste groenten kun je best eerst blancheren, omdat de vitaminen, kleur en structuur zo beter bewaard blijven. Kies ook voor luchtdichte doosjes om ijsbrand te voorkomen.
Wanneer je de diepgevroren spinazie ontdooit, krijgen de door het diepvries proces 'stilgelegde' bacteriën opnieuw de kans om zich verder te ontwikkelen. Daarom is het belangrijk om het product goed te verhitten. Het advies is om spinazie goed te portioneren, zodat een tweede keer spinazie invriezen niet nodig is.
Het maakt niet uit of je nu spinazie, wokgroenten, gekookte groenten of gesneden groenten wilt invriezen. Dit kan een negatief effect hebben op de celstructuur van het eten, doordat grote ijskristallen worden gevormd.
Broccoli invriezen
Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je 'm kort blancheren in water.
Ja. Het is veilig om bevroren restjes op te warmen zonder ze te ontdooien , hetzij in een pan of magnetron (in het geval van soep of stoofschotels) of in de oven of magnetron (bijvoorbeeld ovenschotels en combinatiemaaltijden). Opwarmen duurt langer dan wanneer het eten eerst ontdooid is, maar het is veilig om te doen als de tijd kort is.
Dat kan! Bij sommige groenten die goed gekookt en ingevroren zijn, zal de textuur zachter zijn bij het opwarmen... maar er zal niets mis mee zijn. Ik heb een bakje in de vriezer bewaard speciaal voor die kleine porties overgebleven groenten om later in een soep te gebruiken.
Hoe lang zijn diepvriesgroenten houdbaar? Met de juiste voorbereiding kunnen groenten acht maanden tot een jaar in de vriezer worden bewaard. Voor het invriezen moeten de meeste groenten worden geblancheerd (gekookt of gestoomd) om de smaak, kleur, textuur en voedingsstoffen van de producten te behouden.
Ontdooien in koud water
Plaats het bevroren voedsel in een lekvrije container of plastic zak om spatten of lekken te voorkomen die ziekteverwekkers kunnen verspreiden. Plaats het voedsel onder koud stromend water of dompel het onder in koud water. Als u het voedsel onderdompelt, ververs het water dan elke 30 minuten om de temperatuur koel te houden.
Bladgroenten zoals bijvoorbeeld sla, spinazie en andijvie bevatten het meest nitraat en dat is een stof die omgezet kan worden in nitriet. En net dàt nitriet is gevaarlijk voor de gezondheid."
Een algemene vuistregel is dat soep ongeveer drie dagen in de koelkast bewaard kan worden , maar u moet uw gerecht altijd proeven voordat u besluit het op te warmen. Een heldere, op groenten gebaseerde soep met wat zuur van een ingrediënt zoals tomaten, kan langer houdbaar zijn. Kippensoep blijft meestal drie tot vijf dagen houdbaar.
Ontdooid vlees is een lekkernij voor bacteriën
Het Voedingscentrum is heel duidelijk: opnieuw invriezen is riskant vanwege voedselinfecties. Want bacteriën zijn dol op jouw kliekje. Bij de juiste temperaturen vermenigvuldigen ze zich snel. In de diepvries stopt hun groei, waardoor je er voedsel lang kunt bewaren.
Nee, een product een tweede keer invriezen, doe je beter niet. Bij het invriezen wordt de vermenigvuldiging van bacteriën onderbroken. De bacteriën gaan echter niet dood. Wanneer je een ingevroren product ontdooit, zullen de bacteriën weer actief worden en zich weer vermenigvuldigen.
10 Groenten die van nature veel water bevatten, zoals komkommer en sla, kun je niet invriezen. Andere groenten zoals boontjes en wortelen wel, maar blancheer ze eerst kort. Verse kruiden zijn lastig, je kunt die wel fijnsnijden en in olijfolie invriezen.
Dekker: "Het is inderdaad veilig om diepvriesvoedsel na eenmaal ontdooien opnieuw in te vriezen. Na het bereiden van rauw voedsel dat eerder bevroren was, is het ook veilig om het gekookte voedsel in te vriezen als het niet te lang buiten de koelkast is bewaard."
In tegenstelling tot grote bevroren items, zoals een lamsbout of een kalkoen, hoeven bevroren groenten niet altijd ontdooid te worden voordat u ze kookt. Sterker nog, dit is niet alleen een extra stap, ontdooien voor het koken kan ook leiden tot slappe, slappe groenten .
Zure ingrediënten zoals citroen of azijn, vetten zoals boter en olijfolie, pittige smaakmakers zoals chilivlokken of hete saus, hartige ingrediënten zoals kaas, spek en noten en verse en gedroogde kruiden zijn allemaal goede vrienden als het gaat om diepvriesgroenten.